Nataša
Matěj Novobilský
Krásná Nataša z Ukrajiny odjíždí do České republiky za studiem medicíny. Při příjezdu je však okradena a když doufá v pomoc, připlete se jí do života nepravý člověk. Nataša jeho ochotu přijímá, ale spadá přímo do pasti. Samozvaný zachránce se ukáže jako pasák a chce nádhernou Natašu prodávat svým klientům za nemalé peníze. Kniha je první dílem autora Matěje Novobilského, který se již dlouho zajímá o život na Ukrajině nebo dalších po-sovětských zemí. Poukazuje na příběhy, které se mohou kolem nás dít každým dnem a my je ani nesledujeme. Dílo zdůrazňuje sílu přátelství a bojovnosti nad bezohledností a neúctou, kterou mnohdy naše společnost vrhá k lidem bez sociální zázemí.... celý text
Každý svého štěstí strůjcem. Knihu jsem přečetla kvůli čtenářské výzvě, ale není to můj šálek kávy. Nic proti tématu ani autorovi, před kterým jinak smekám pomyslný kloubouk - je mladý a nesmírně talentovaný.
Tato kniha rozhodně není můj šálek kávy, nicméně byla docela čtivá. Na druhou stranu moc ve mě nepodceňovala emoce...
Kniha měla celkem dost do sebe.
Byly v ní však věty, které mi nesedly slovosledem. Celkem mi vadila naivita hlavní hrdinky a za mě jedno malé doporučení: chtělo by to trochu víc propracovat konec, rozvinout ho i za cenu prodloužení knihy. Ukončení příběhu bylo moc rychlé.
Na druhou stranu oceňuji to, že knížka byla čtivá a dobře a rychle se četla, měla krátké kapitoly.
Byly v ní zobrazeny pohnuté osudy lidí - což mě zaujalo - bylo možné v knize najít i poučení.
Příběh byl napsaný jak o Nataši, tak i i frenštátských klucích - mělo to velkou výhodu - příběh do sebe více zapadl.
Knížka má jistě silné téma, ale bohužel to z ní není cítit. Obsahově je knížka dobře napsaná, není jednostranná, Dost se mi líbil popis života na Ukrajině, klidně bych brala kdyby tam v tom to směru toho bylo více.
No a Ostrava ..... Zde už mi to přišlo hodně naivní , Hynek to měl až moc lehké. Prostě to, co se dělo v Ostravě a okolí mi připadalo dost nevěrohodné. Moc rychle a lehce vyřešené.
Jinak některé věty mi přišly dost jako ze školní slohové práce, dávaly smysl , ale nepodněcovaly žádné emoce. Celkově kniha ve mě emoce nijak neprobudila.
Já bych řekla , že je to dívčí román - to by asi ke knížce sedělo nejlíp. Pro mě to bylo slabé .
Celkově se kniha četla dobře a když jsem skončil s četbou, těšil jsem se na další den, až dočtu zbývající strany. Knihu jsem měl přečtenou zhruba za 4 hodiny. Myslím si, že určitě neprohloupí čtenáři, kteří se rozhodnou strávit čas s touto knihou.
Námět knihy je aktuální. Mladá dívka Nataša přijede z Ukrajiny do České republiky, aby mohla studovat medicínu a na vlakovém nádraží je okradena a v dobré víře, že ji neznámý muž (Hynek) pomůže, mu důvěřuje a jede s ním do jeho domu. Jenže Hynek je pasák a ví moc dobře, co dělá..
Nepochybně je důležité na téma prostituce upozorňovat v tom smyslu, kdy cizinky, které přijdou o všechny doklady včetně peněž, nemají mnohdy jinou možnost, než se podvolit pasákům a vykonávat prostituci. Z toho pro mě plyne poučení, že Nataša měla okamžitě vyhledat policii, ačkoliv první setkání s příslušníky zákonu nedopadlo dobře v její prospěch. Každopádně měla navštívit další policejní stanici, případně vyhledat ambasádu, vyhledat urychleně pomoc, kontaktovat pokud možno co nejrychleji její rodinu. V žádném případě odjet s cizím mužem neznámo kam. Vím, že nepíšu nic nového, uvědomuji si, že člověk v neznámé zemi je zmatený a vystrašený po tom všem, co se mu přihodilo a přivítá s radostí jakoukoliv pomoc, ale měl by být obezřetný obzvláště pokud se jedná o mladé děvče.
V knize se setkáme s postavami mladých lidí, nahlédneme do jejich pracovního prostředí, v knize se vyskytuje také romantika a také humor. Po obsahové stránce nemám ke knize výhrady, ale možná bych více zapracoval na formulacích některých vět, tam vidím v některých částech slabiny. Výstavba vět a slovní zásoba mohly být propracovanější, ale je to ten můj pohled.
Naopak některé formulace jsou velmi pěkně napsány a v knize jsem nalezl i řadu myšlenek. Závěr knihy se mi velmi líbil (řada pěkných myšlenek, romantika) a tím se moje celkové hodnocení knihy zvýšilo.
Citáty z knihy, které mne oslovily:
Pocity štěstí a radosti jsou na všechny šrámy tím nejlepším lékem, který zhojí bolístky na duši i těle.
Asi je čas pohřbít minulost Pochopila jsem, že žít včerejšem nejde. Opět se ukazuje, že všechno zlé je k něčemu dobré.
Víš, život není jenom o tom, kdo co má, ale o tom, co každý od něj chce.
Jen dívat se na tebe je pro mne skutečným darem.
Všechny nástrahy v životě jsou od toho, aby se překonávaly, i když nevíme, proč to děláme..
I když mě v příběhu nic nepřekvapilo, na čtivosti to rozhodně neubírá. Pokud chcete strávit jedno odpoledne nad milou knížkou plnou nástrah ze všedního života, rozhodně si Natašu přečtěte :))
2015 | Nataša |
2016 | První poločas |
2019 | Tajemství osmého města: Signál naděje |
2018 | Řeč čísel z hokejových MS |
Po Tajemství osmého města: Signál naděje jsem se pustila do Nataši. Kniha se mi líbila víc než prvá. Je čtivá, ale zase se zde opakují již jednou napsané věci.