Hračkář
Andrew Mayne
Naturalista série
Profesor Theo Cray se kvůli podezřením, která ho obklopila po smrti jeho někdejší studentky, a skandálním spekulacím poté, co byl zabit její vrah, se nemůže vrátit ke svému univerzitnímu výzkumu. Pokouší se tedy začít nový život v jiné oblasti, ale téměř proti své vůli je vtažen do dalšího nevyřešeného případu. Zoufalý otec pohřešovaného dítěte, jehož úřady odmítají vyslechnout a odnikud se mu nedostává podpory, se obrátí o pomoc na Thea. Jediné stopy představují dětské kresby a městská legenda z chudinské čtvrti o bytosti přezdívané Hračkář. Aby Theo odhalil, co se za Hračkářem skrývá, musí odsunout stranou všechno, co mu říká věda, a vydat se do světa, v němž mají sny a noční můry stejnou váhu jako skutečnost. A čím hlouběji se do případu noří, tím zjevnější je, že za tím může být dalekosáhlé spiknutí – a nejspíš má i další oběti.... celý text
Literatura světová Thrillery
Vydáno: 2019 , KalibrOriginální název:
Looking Glass, 2018
Bylo to trochu slabší než předchozí díl série. Hlavní hrdina kompletně změnil osobnost, zato policie zůstává skoro stejně tupá. Asi bych uvítala víc o vrahovi.
Theo Cray opět zasahuje. Byla jsem dost zvědavá jaké budou další osudy tohoto geniálního vědce. I Přes delší začátek byl námět zajímavý a čtivý. Kombinace magie a vědy byla příjemným zpestřením. Velký posun se udál i u samotné postavy Thea. Za mě je to o malinko slabší než Šelma, ale stále se to skvěle čte.
Sem zvědavá na pokračování
Tak já bych s této série doporučila Šelma a Hračkář, Teorie vraždy už je taková slabší a teď budu číst 4.dil. Knihy se čtou dobře, občas moc rozvleklé popisy odborných témat,ale jinak pohoda . Mě třeba víc baví série Theo Cray. Pokud chcete něco cca jako detektivku a napětí, neočekáváte něco náročného,tak určitě doporučuji. Třeba na dovolenou.
Obvykle si dávám od knihy pár dní odstup, než ji zhodnotím, ale tentokrát udělám výjimku. Proč? Protože se obávám, že bych si za týden už pořádně nevzpomněla, o čem kniha byla.
Ani jednou jsem se nedokázala začíst, takže jsem se s tím mořila několik týdnů a vůbec nic mě nenutilo se k příběhu vracet. Ke čtení jsem se dostala vždy až ve chvíli, kdy jsem opravdu neměla nic jiného na práci.
Konec byl neskutečně uspěchaný a popravdě jsem se ani nestihla zorientovat, co se děje. Možná je to tím, že jsem měla knihu rozečtenou opravdu dlouho, ale závěr a vlastně ani průběh ve mně nevyvolaly vůbec žádné emoce.
Theo by nepoznal pud sebezáchovy, ani kdyby ho nakopl do zadku. Jako fakt. To jeho riskování mi připadalo neskutečně hloupé, krátkozraké a zbytečné. Snad to není velký spoiler, ale normální člověk fakt nepůjde sám do lesa s někým neznámým a nevypije nějaký pofidérní dryák jenom proto, že mu to ten člověk řekne. Absurdit tam bylo požehnaně, ale tady u toho jsem si říkala, že tohle je už fakt moc.
Vedlejší postavy tentokrát hodnotit nebudu, protože zaprvé tam žádné nehrály významnou roli a zadruhé mi ničím neutkvěly.
Po Šelmě jsem si tento díl šla ihned koupit a těšila jsem se na další dávku Theovy jedinečnosti prokládané fakty (to mě na tom bavilo a pravda, tyhle pasáže byly fajn), ale musím říct, že Hračkář mým očekáváním rozhodně nedostál. Dalším dílem pravděpodobně pokračovat nebudu.
Za mě 2/5*
Druhy díl této serie byl mnohem víc povedený než první díl Šelma. Vyšetřování počínaje legendou, po ztracené děti až k woodo bylo velmi zajímavé. Jediné co mi v knize stále trochu vadí je to jak je tam prezentovaná policie jako ta, která blokuje vyšetřování a není schopna dopadnout vraha.
Všechno je jenom biologie a matematika. Detektivka vysokého nadprůměru, promyšlená, s napětím, někdy trochu přitažena vlasy, což vůbec nevadí. Nemá smysl srovnávat se skutečností a reálními postupy. Myslím, že by to mohl být dobrý námět na scénář pro film. Proto čteme knihy, jejich obsah má obrovský předstih ten prožitek stojí za to.
První díl jsem hodnotila jako lepší detektivku, tak jsem si řekla, že se pustím i do druhého dílu. Ale tady bohužel kvalita klesla. Prvních 80 stránek jsem protrpěla a neuměla jsem se začíst. Časté odbíhání od hlavního tématu a některé výklady vědeckých postupů byly příliš zdlouhavé. Kapitoly byly krátké, takže vás to nudí číst dál. Avšak konečný závěr mě hodně zklamal. Závěrečná scéna popsaná na jednu A4? To ne. Myslím, že by si čtenář zasloužil více.
Kniha se mi strašně líbila, ke konci už jsem se nemohla odpoutat, autora mám ráda už Šelmy, je super, že zase píše z trochu jiného pohledu, než jsou klasické detektivky. Zamlouvá se mi i styl psaní, děj utíká atd.
Jediné menší mínus je někdy zbytečně zdlouhavý popis různých vědecký postupů.
Zase další Mayneho pecka, chytré, napínavé, čtivé, logické, obsahující spoustu zajímavých informací ( bakterie :-) ) vyplývajících z toho, že Teo je prostě vědec a na všechno jde jinak než policati svázání svými předpisy a profesionální otupělostí. Hračkář útočí na dětské oběti, navíc se Mayne neštítí popsat, jak přesně, i když těmito informacemi moc neplýtvá. Dávkuje je čtenáři přesně v potřebné míře, s rozumem a včas tak, abyste si ho přesně vybavili tak, jak zamýšlí. Počet obětí šokující, při čtení jste šokováni stejně tak jako nic netušící zasahující muži zákona. A Teo jim naservíruje vraha a vždycky je o několik kroků před nimi. I když trošku podivín, přesto čím dál větší sympaťák. Těším se na další pokračování série.
Velice povedený díl,který se velmi pěkně čte,asi nemám moc co vytknout.Určitě patří za mě k nejlepším dvěma dílům.Temný vzorec je zklamáním a asi moc nezaujme
Bezva thriller. Počátek je trochu nudný a chvílemi moc vědecký (a těžko pochopitelný) ohledně vysvětlování podstaty některých "vyšetřovacích metod". Popisy míst a vražd jsou velmi působivé. V knize jsou také časté narážķy na světové sériové vrahy, o nichž u nás není moc povědomí. Konec je příliš rychlý. Jinak je kniha typicky syrová a vědecká, nechybí tentokrát náhled do mystična. Již se těším na další díl!
Nejlepší díl ze série!! Funguje zde úplně všechno. Příběh je velmi napínavý a silný, docela drsný. Je zde méně přírodovědeckých informací, ale zaměření padne na genetiku. Kniha se velmi dobře čte a bude vás překvapovat až do poslední stránky.
V polovici som uz stracal nejak chut, reku je to podla toho isteho scenara ako prva kniha ale zrazu do toho prislo hladanie motivov, ci woodoo, kosti deti len tak trciace zo zeme na zahradke za domom a zrazu to bolo pre mna putavejsie.
Theo "nebrante sa, chcem vam len pomoct vy vymlete policajske hlavy" proti svetu vysetrovatelov "sadnite si tam do kuta a nechajte nas robit si nasu pracu vy akademicky chytrolin" ma teda znova bavil. Ale ci chcem dalsi diel citat, teraz hned este nie. Mozno po case. Hlavne ten poloblby zaver tomu zase ubral hviezdu.
Další zajímavý a složitější příběh na vědeckém podkladě. Hračkář byl děsivý a jeho konec celkem rychlý... Theo to opět '' zázračně'' vyřešil a je o dalšího sociopata méně
Další kniha od stále oblíbenějšího autora mne zaujala do poloviny, než se začalo pracovat s magií a prudkými úsudky (z LA zničehonic do Atlanty, po stopě hadího šnapsu, novoluní apod.). Rovněž mi vadilo poněkud studené konstatování hromad dětských kostí na dvorku domku v LA..., stejně jako neochota detektivů k jakékoli spolupráci při odhalování sériového vraha. Takže tentokrát to na plnou spokojenost nebylo, i když kratičké poučné výlety do tajů přírodních věd i techniky (zaujali mne úžasní mikrobiální špioni) jsou vždy zajímavé.
Náramná obálka, plastická, barevná, svítící, jen nevím, jakou vazbu má takto vyobrazené podzimní listí na obsah.
2018 | Šelma |
2019 | Hračkář |
2019 | Teorie vraždy |
2020 | Temný vzorec |
2021 | Dívka pod hladinou |
Začátek byl trochu zdlouhavější. Ten překonáte a už knihu neodložíte dokud nejste na konci. Je zajímavé sledovat vyšetřování z pohledu vědce. Sledovat jeho uvažování při hledání vraha. A opět policie nezklamala v tuposti.