Lupa

Lupa
https://www.databazeknih.cz/img/books/40_/406885/bmid_lupa-0wd-406885.jpg 4 1442 1442

Naturalista série

Profesor Theo Cray sa aktívne zapája do hľadania najhorších sériových vrahov v histórii, pričom používa vlastné vedecké metódy. Z univerzitného výskumu ho vylúčia pre podozrenia, ktoré sa okolo neho nakopili po smrti jeho bývalej študentky a jej prenasledovateľa. Profesor Cray sa snaží dostať svoj život znova do normálnych koľají, lenže stretáva sa s ďalším nevyriešeným prípadom. Zúfalý otec nezvestného dieťaťa z chudobnej štvrte Los Angeles, ktorého osud si autority nevšímajú, sa obráti so žiadosťou o pomoc práve na Thea. Jedinou stopou po záhadnom únoscovi sú kresby ďalších detí a legendy o človeku s prezývkou Muž s hračkami, ktorý sa túla mestom. Theo pri odhaľovaní tajomstiev obklopujúcich Muža s hračkami musí opustiť svoj vedecký svet a vstúpiť tam, kde sny a nočné mory majú rovnakú dôležitosť ako realita. Pri riešení prípadu postupne prichádza na to, že ide o ďalekosiahle sprisahanie a že obetí stále nie je dosť.... celý text

Literatura světová Thrillery
Vydáno: , Ikar (SK)

Looking Glass, 2018

saman001
26.09.2019 5 z 5

Četlo se luxusně. Vím, že vědecká omáčka okolo někdy docela kazí příběh, ale sem se vyloženě hodila. Jdu zjišťovat, jak je to s tou neviditelnou planetou:-)

crazyslunicko
23.09.2019 5 z 5

Bože můj to byl hnus. Nemyslím tím knihu, ale ten příběh. Kdybych věděla, že je to o sadistickém pedofilovi, tak tu knížku ani neotevřu. Tohle téma zrovna dvakrát nemusím a bylo těžké to číst. Kniha se mi jinak velmi líbila. Profesor Theo Cray se do toho opět pořádně zakousl a prostě to musel vyluštit. Děsí mě, že by tento příběh mohl být podle skutečnosti. Ikdyž jisté skutečnosti z knihy jsou určitě pravdivé. To jak se v Americe dívají na černochy a jak je policie přehlíží. Jak je jinak možné, že se případem nikdo detailně nezabýval? Proč vraha nezavřeli dřív? Kde byly všechny ty důkazy? Kniha opět zesměšňuje práci policie a to jak všechno odfláknou jen aby měli klid a uzavřený případ. Prostě to někomu přišijou, žádný stres... Kniha jako taková byla opět mistrovské dílo, ale to téma... :/

MiroslavKutík
15.09.2019 4 z 5

Knihu jsem četl hodně dlouho moc mě nebavilo číst tu omáčku okolo páč bez ní by kniha mohla mít jen 199 stran. Příběh byl pěkný ale s opravdu slabším koncem.

lenka7679
11.09.2019 4 z 5

Bojím se dát pátou hvězdu, aby se nevyděsila... Nicméně, oproti prvnímu dílu, který nebyl vysloveně špatný, to bylo o hodně lepší a to mě baví, spisovatelé, kteří mají vzestupnou dráhu jsou ti nejzajímavější a proto směle do toho a jsem zvědavá na další díl. Fakt, že překombinovanost a fantazie u tohoto spisovatele zůstává je fakt, ale oproti prvnímu dílu bych řekla, že výrazně méně. Zase na druhou stranu o tom knihy jsou, ať žije fantazie.

leny.wood
10.09.2019 2 z 5

Thriller? Tohle? Tak to ani náhodou. V knize jsem nenašla žádné napětí, vtáhnutí do děje, jeho gradaci. Prostě nic. Hračkář byl pro mě ještě větší zklamání než Šelma. Tohoto autora už nikdy víc.

veronika7536
10.09.2019 4 z 5

Šelma byla velice čtivá, ale Hračkář? Sakra to byla jízda. Přečteno během 24hodin, protože se od toho člověk těžko odvracel. Hltala jsem každé slovo, bavila mě od začátku až do konce. Někdy se mi u knížek stává, že informace, které úplně nesouvisí s knihou prostě buď přecházím a nebo se do nich vůbec nemůžu ponořit a vlastně ani nevím co čtu, ale Hračkáře jsem hltala všechny omáčky okolo, protože mě to prostě a jednoznačně bavilo.

mandari
08.09.2019 2 z 5

Kniha mě celkem dost zklamala. Parádní námět, ale zpracování hodně špatné. Knihu jsem dočetla spíše jen nuceně.

Makyny
01.09.2019 5 z 5

Po Šelmě jsem se trochu bála, a asi budu hodně srovnávat, ale...Tento thriller mě doslova pohltil na dva večery. Theo Crey mi tentokrát vůbec nevadil, naopak, oproti Šelmě mě vyloženě bavil. Téma a zápletka pro mě byla v tuto dobu trochu nepříjemná, ale bavilo mě jak Theo vidí souvislosti a věci někde, kde by to nikoho vůbec nenapadlo. Závěr jsem očekávala podobně akční, nekonal se a vůbec mi to nevadilo. Takhle kniha stála za to.

Anette99
01.09.2019 5 z 5

Tak tohle byla jízda.. A je to hodně brutální,nic pro slabé povahy,ale pro mě to pravé. Začíná to nenápadně,až se nakonec dostaneme k desítkám obětí. Profesor Theo je sympaťák, a jeho metody, jak se dopátral k pachateli a k důvodům jeho činů, jsou velmi zajímavé. Také je odvážný a aby pachatele chytil, je schopný zajít až za hranici zákona. Naprosto nepochopitelné je krytí vraha z vyšších míst.
Kromě zajímavého a velmi dobře stupňovaného děje se kníżka četla dobře a rychle i díky krátkým kapitolám a svěžím autorovo stylu psaní.

mala.bloncka
01.09.2019 3 z 5

Za mě první kniha byla teda lepší. Občas jsem se ztrácela ve vědeckém objasňování. Konec až moc zfouknutý, škoda. Čekala jsem zajímavější závěr

Pavlnka
29.08.2019 4 z 5

Mi se kniha líbila, byla zajímavá a mám ráda technické popisy. Už jsem zvědavá na další díl.

Peslik
27.08.2019 4 z 5

Tak nějak tomu začínám přicházet na chuť. Theo je dobrý pošuk, kterému to myslí :D . Trochu postrádám pachatelův důvod proč to všechno a závěr mohl být trochu napínavější, akční, ale jinak dobré čtení.
Těším se na další díl

Aaaannnn
25.08.2019 5 z 5

Série se mi líbí, už se moc těším na třetí díl... :-)

Medovnice
23.08.2019 3 z 5

Dost jednoduchý a odbytý závěr, chybí vysvětlení motivace pachatele, spousta pavědeckých teorií a málo akce. Neurazilo nenadchlo. Slabší než první kniha.

Hella
22.08.2019 4 z 5

Za mě jo. Dobrý. Sice jsem si při líčení pro mě dosti nepochopitelného vědeckého bádání připadala jako úplný mimoň, ale ten zbytek to vynahradil. Jen mi chybělo pořádné potrestání vraha, tenhle konec byl neuspokojivě mírný.

HanaNov
21.08.2019 3 z 5

Šelmu jsem nečetla, takže pro mě úplně nové vody a musím říct, že tomu něco chybí...
Hračkář se moc dobře čte, to je asi největší jeho plus, ostatní už spadá do takového lepšího průměru.
1. Příběh samotný je zajímavý, ale řekla bych silně přitažený za vlasy. Vraždit ve velkém tak, že ze země koukají kosti, a nikdo si ničeho nevšimne? Nebo naopak všichni to vědí a nikdo nic? Divné...
2. Policisté vykreslení jako zcela neschopní a neochotní jakkoli konat, a to napříč jurisdikcemi - vše vyřeší "geniální" neohrožený jedinec zvenčí, který mi byl jako osoba velmi sympatický (asi jako jediná postava měl Theo aspoň nějakou psychologii).
3. Vědecké pasáže jsou poutavé, byť záběr zmiňovaných teorií je značně široký a komplikovaný, autor totiž obsáhne snad celé vědecké universum od biologie přes počítače k psychologii všech existujících vrahů v dějinách). V tomto ohledu jsou některé "pátrací metody" už opravdu hodně přes čáru a v tom všem se jeví jako čirá fantasmagorie.
4. Mně osobně nejvíc vadila absolutně chybějící psychologie vraha - o něm se nedozvíme vůbec nic, neznáme jeho myšlenky, pohnutky a motivace, proto příběh tolik nezasáhne a nepřináší žádné místo, kde by se čtenář opravdu bál. Když konečně nadejde ten okamžik, že se hlavní hrdina setká s vrahem, definitivní řešení je tak jednoduché, rychlé a nenabízející žádnou zpověď vrahovy choré mysli, že nedostaneme vůbec žádné vysvětlení, jen strohé konstatování ve stylu "konec, byl to on". Přitom podle mě minimálně osvětlení motivu vražd za novoluní, výběr obětí, rituál a to vše s tím související si nějaké ospravedlnění zasloužilo.

Každopádně i kdybych si chtěla teď přečíst čistě ze zvědavosti Šelmu, neudělám to, neboť autor na stránkách Hračkáře vše podstatné z předcházejícího dílu vykecal:-)

vladka4077
21.08.2019 3 z 5

Chytrý dr. Theo mě i tentokrát bavil, kdyby se ho chopila Agatha Christie, možná by vylepšila zápletku ???? Tím chci říct , že bych uvítala spletitější děj. Jinak po přečtení 1000 stránek od S.Kinga to byla odpočinková detektivka.

Martina1805
19.08.2019 5 z 5

Kniha mě bavila. Dokonce jsem uvítala i odborné pasáže. Člověk se pořád má v čem vzdělávat.

Michaeles
19.08.2019 3 z 5

Průměrná kniha. Nenadchne neurazí. Lepší jak první kniha autora, ale že by to byla nějaká pecka to tedy ne. Opět v podstatě úplně shodný postup vyšetřování a opět nezastavitelný neobjevitelný a nesmrtelný Theo.

sirojezkin
18.08.2019 3 z 5

Lepší byla šelma, ale také to nebylo špatné.