Lupa

Lupa
https://www.databazeknih.cz/img/books/40_/406885/bmid_lupa-0wd-406885.jpg 4 1442 1442

Naturalista série

Profesor Theo Cray sa aktívne zapája do hľadania najhorších sériových vrahov v histórii, pričom používa vlastné vedecké metódy. Z univerzitného výskumu ho vylúčia pre podozrenia, ktoré sa okolo neho nakopili po smrti jeho bývalej študentky a jej prenasledovateľa. Profesor Cray sa snaží dostať svoj život znova do normálnych koľají, lenže stretáva sa s ďalším nevyriešeným prípadom. Zúfalý otec nezvestného dieťaťa z chudobnej štvrte Los Angeles, ktorého osud si autority nevšímajú, sa obráti so žiadosťou o pomoc práve na Thea. Jedinou stopou po záhadnom únoscovi sú kresby ďalších detí a legendy o človeku s prezývkou Muž s hračkami, ktorý sa túla mestom. Theo pri odhaľovaní tajomstiev obklopujúcich Muža s hračkami musí opustiť svoj vedecký svet a vstúpiť tam, kde sny a nočné mory majú rovnakú dôležitosť ako realita. Pri riešení prípadu postupne prichádza na to, že ide o ďalekosiahle sprisahanie a že obetí stále nie je dosť.... celý text

Literatura světová Thrillery
Vydáno: , Ikar (SK)

Looking Glass, 2018

iveta3689
08.12.2020 2 z 5

(SPOILER) Hlavní hrdina není tak arogantní jako v prvním dílu, bohužel ho autor "vylepšil" jinak. Neustále se vrací k vrahovi z prvního dílu a to téměř každou druhou stránku. Vypadá to, že neumí mluvit o ničem jiném. Neustále srovnává Hračkáře s jinými sériovými vrahy. Spíše než dějem je příběh naplněný omáčkou. Hračkářova část je tam nevysvětlená, autor nevysvětlil motivaci, vlastně ani pořádně to, jak na něj Theo přišel. Celé to bylo jakoby navíc, jen na pozadí přednášky o vědeckých metodách v kriminalistice. Kniha se sice četla snadno, ale byla o ničem.

Čtenář300
08.12.2020 4 z 5

Velmi dobrá kniha.

Arsi007
03.12.2020 4 z 5

Na rozdíl od Šelmy je zde méně akce v terénu a vyšetřování je spíše zaměřeno na zvláštní vědecké postupy, kterými Theo postupně odhaluje totožnost sériového vraha. Vzhledem k delikátnosti zločinů, kterých se vrah dopouští jsem za to osobně velmi ráda. Číst o zneužívání dětí je pro mě (ostatně jako asi pro každého rodiče malého dítěte) velice psychicky náročné.

Sám Theo prošel ve svém vývoji velkou změnou a z mnohdy zbrkle jednajícího profesůrka se stal místy až chladnokrevný detektiv, který se snaží potlačit pocity viny. To mi přijde jako velká škoda.

Důležitou roli hraje v tomto příběhu i politika a pozadí vyšetřovacích federálních skupin, jejich vzájemné propojení, korupce apod. Místy mi to připomínalo až špionážní thriller. Vše je zde ale opět srozumitelně vysvětleno a neztrácíte se.

Oproti podobným titulům má jak Šelma tak i Hračkář pozvolnější tempo. Zápletka je jednodušší a v podstatě je kladen důraz na novátorské vyšetřovací metody než na akci samotnou. To ale neubírá na atraktivitě. Naopak je to příjemná změna. Kniha se čte velice rychle a jde o ideální jednohubku na víkend.

IG: @hanybooks

hey123
27.11.2020 4 z 5

Tato kniha se mi líbila víc než první díl. Přišel mi lepší jak nápad, tak i to, že se příběhu dalo věřit o něco víc, než tomu minulému.
Co mě ale mrzí je to, že vlastně skoro nic nevíme o vrahovi a ani se o něm nic zásadního nedozvíme (proč to dělá, víc z jeho minulosti).
nevím, jestli jsem to nějak přehlédla, ale proč se v knize už později vůbec nevyskytuje muž (a jeho syn), kvůli kterému vlastně celý případ začal?

te-ssiinka3905
24.11.2020 2 z 5

Kniha zaujme názvem, ten mě nalákal, bez nějakého pojitka na nějakou šelmu, kterou už vlastně nemusím číst protože:
Joe Vik je v knize popsanej asi miliardkrát a ještě něco navíc.. Ničím jiným se autor neohani a když ohání, tak sériovými vrahy furt těmi samými dokola, jelikož asi jiný jeho chabý rozhled nezná - Jeffrey Dahmer, Lonnie Franklin a hlavně Ted Bundy...na toho je autor mistr a odborník na slovo vzatý...

On je autor na slovo vzaty vlastně na všechno... Jako některý věci hezky a lehce poučný, ale z fotopasti získá vlnama co je na lístku který musí byt aspoň 100m (pokud teda v americe se neparkuje přímo v obchodě) na palubní desce a ještě tak, že není natočený na fotopast? Ale kde že... Některý věci jsou vyloženě sračka a jinak to říct nejde..

Každopádně, když se dobere toho kdo to je, tak místo nějakého dialogu a vysvětlení proč to ten člověk dělal tak ho odpraskne? A samozřejmě úplně sám samotninkej... Hlavni postava mi je prudce nepříjemná a ještě k tomu, to je asi milionář když slyším jak tam litaji peníze... Začátek jsem absolutně nepobrala jaký scifi to sakra mělo být? Plusový body dávám za pár zajímavosti a jinak nic a nakonec do toho zatahneme co? Jistěže politiku... Hrozná slátanina..

ElikaS
23.11.2020 4 z 5

Hračkář poměrně plynule navazuje na první díl série, ovšem osobně bych uvítala, kdyby bylo podrobněji rozvedeno, co se s Theem po konci prvního dílu dělo. Autor nám vše předkládá pouze v hodně zjednodušené formě a mám více otázek, než se mi dostalo odpovědí.

Thea jsem si už v prvním díle oblíbila a tato kniha mou náklonost k němu jen prohlubuje. Jeho komentáře jsou mnohokrát opravdu trefné. Charakterově mi je blízký. A stejně jako v prvním díle se mi líbí, že to není detektiv v pravém slova smyslu.

Knížka byla napínavá a opět proložena vědou, ale v přijatelné formě, kde vše bylo pěkně popsáno a čtenář nemusel tápat.

Tentokrát jsem ale nebyla úplně nadšená z konce knihy. Osobně se mi více líbila Šelma. I přesto se ale jedná o nadprůměrnou detektivku.

em75
22.11.2020 3 z 5

Po Šelmě jsem byla dost natěšená, ale přišlo trochu zklamání. Zdálo se mi to takové plytké. To co by mělo být lépe vysvětleno a popsáno, to prostě není. A naopak mi některé kapitoly přišly zbytečné, trochu jsem zápasila s jejich pochopením. Čekají mě další 2 díly, tak doufám, že budou lepší.

tabaluga
11.11.2020 4 z 5

Napínavá kniha. Theo je pro mne záhadou, jak je chytrý a všechno ví lépe než policie. Nicméně Hrackare bych určitě potkat nechtěla... Ale děje se to v podstatě dnes a denně, kdy se ztratí dítě:-( a nemusí se jednat o dítě ze špatného prostředí. Nicméně líbí se mi, jak Theo je před policii vždy o krok napřed a je to takový ten typ, který hlavu neskloni a říká si pořád to své...

jprst
06.11.2020 4 z 5

Poněkud lepší než první kniha této série, nejmoudřejší a téměř neomylný (ale na druhou stranu naprosto neskutečný) Theo opět dokazuje svoji jedinečnost, na kterou policie, ten spolek neschopných a nadutých hlupáků a ignorantů , prostě nemá. Dobré a docela napínavé počtení, jen to chce nezabývat se pitvou některých detailů a přetrpět některé pasáže, které mi připadaly spíše jako vycpávky k dosažení požadovaného počtu stran.

Lu89
01.11.2020 3 z 5

Nemůžu si pomoct, ale tento díl mě moc neoslovil. Dočetla jsem ho pouze díky sympatií k hlavní postavě. No snad budou další díly lepší, než tento.

thezelda
27.10.2020 2 z 5

Obrovské, ale skutečně obrovské zklamání. Celý ten příběh je skvělý, děj odsejpá a kapitoly se čtou jedním dechem. Problém je v tom, že jestliže jsem autorovi již v Šelmě vytýkal, že se příliš neobtěžoval nastínit nám osobnost a motivaci vraha, tak tady nám o vrahovi Mayne neřekl již vůbec, ale vůbec nic.

Zde možná lehké SPOILERY:

K čemu je tedy v knize onen prolog? K čemu se dozvíme, že vrah dělá nějaké hodně nepěkné rituály s obětmi, když se nedozvíme proč? Jakou konkrétní službu poskytoval vrah mocným lidem, že za ním byli ochotni zametat stopy? Jak se vůbec dostal do USA? Proč si k rituálům vybíral lidi s neobvyklým genotypem? A proč takový megachytrák, jakým Theo Crayne bezesporu je, pálí po vrahovi, o jehož vině nemá (pokud jsem tedy četl pozorně) jiný přímý důkaz, než identifikaci od vězně, jehož důvěryhodnost je přinejmenším diskutabilní? V zahradním domečku viděl jenom nějakou postavu, nikde se tam nepíše, že to byla ta postava, kterou Theo očekával, že najde - pálit po člověku na základě převážně nepřímých důkazů mi k inteligenci Thea Craye příliš nesedí - kdyby se zmýlil, půjde si sednout na 20 let!

KONEC lehkých SPOILERŮ

Zkrátka a dobře, ten konec je značně nedomyšlený, nelogický, useknutý a ano, odbytý. Když jsem se do Hračkáře pouštěl, doufal jsem, že se autor poučil ze zpětné vazby, kterou mu čtenáři dávali k jeho Šelmě (o chybějících motivacích vraha mluvili lidé poměrně často)...no, tak nepoučil, udělal pravý opak - o vrahovi nám řekl ještě méně. Skutečně veliká škoda, protože s řádně promyšlenou vrahovou minulostí by to byl bezesporu příběh na 5 hvězdiček.

Mayne by si možná mohl přečíst Ocelový polibek Jeffreyho Deavera, aby získal představu, jak vypadá brilantní vykreslení osobnosti vraha...

PHochmannova
23.10.2020 4 z 5

Čtení Hračkáře utíká neuvěřitelně rychle. Jednoduché, s velice sympatickou hlavní postavou. Jakmile bude čas, vrhnu se do dalších dílů této série :)

Daduška
14.10.2020 3 z 5

Také jsem začala od druhého dílu. Kniha je ale napsaná velice čtivě, jen jsem se musela občas vracet, protože jsem nepochopila, jak se hrdina dostal na určité místo. Asi není dobré to číst rozkouskovaně po večerech, protože jsem skutečně ztrácela přehled. Hrdina vždy na základě pro mě úplně marginálních informací došel k nějakému závěru, na něj navázal dalším závěrem a dostal se padouchovi na stopu. No, dobře :-). Nakonec je to oddychovka, ráda si přečtu i ten první díl, až na něj v knihovně narazím.

careras.c
05.10.2020 5 z 5

...pěkné, lehké čtení ve volnu...pro nenáročného čtenáře.

Allena24
03.10.2020 5 z 5

Profesor Theo Cray mě baví. Těším se na další díl.

Eduarda
01.10.2020 1 z 5

Ne, prostě ne a ne. Druhý pokus s touhle sérií a poslední. Slátanina s divnomegahrdinou, u čtení se trápím a vlastně mě i vytáčí. Ve chvíli, kdy v tomto žánru existují desítky povedenějších sérií, nevidím jediný důvod, proč vybrat tuhle.

Verka123
28.09.2020 4 z 5

Kniha se dobře čte, je od začátku napínavá, jenom ten konec mi přijde zase příliš uspěchaný.

Susan94
17.09.2020 5 z 5

Moc se mi líbí neotřelý jazyk, který autor používá. Theo se svými znalostmi a neodbytností mě baví od začátku do konce. Pokud hledáte něco, co jste v tom nepřeberném množství detektivek ještě nenašli přečtěte si tuto sérii. Autor používá prostředky, které nutí čtenáře věřit autorovi každé slovo. Tato série je přesně to, co nesmí chybět ve vaší knihovně.

Inka063
13.09.2020 3 z 5

Profesor je ještě lepší než James Bond :-). Se vším si ví rady, všechno zná, ze všeho se dostane, všude má známé. To je trochu úsměvné. Odborných věcí, navíc z oboru, který je mi totálně cizí, tolik, že jsem musela věřit, že existují a panu profesorovi mohou pomoci. Ale což - je to napínavé, dobře se to čte, takže za 3.

Petraxxx
08.09.2020 3 z 5

I druhý díl se mi četl dobře, jen ty konce jsou takové méně zajímavé.