Navarme si Japonsko
Denisa Ogino
Hlavná predstaviteľka príbehu bestselleru Sushi v dushi prichádza na trh s tými najchutnejšími jedlami z Japonska. Presvedčte sa, že Japonci nejedia len suši. Majte pleť hladkú ako Japonky! Žite zdravo a dlho! Varte jednoducho, chutne, rýchlo a po novom! Z toho, čo máte doma v chladničke! PO JAPONSKY! V knižke okrem receptov nájdete aj autorkine spomienky na Japonsko a hlavne na jedinečné spôsoby japonského výberu surovín, ich prípravy a stolovania.... celý text
Přidat komentář
Zaprvé: připojuji se k autorce a vřele doporučuji sehnat si (nejlépe pravý japonský) rýžovar! Až ho budete mít doma, pochopíte. ;-)
Byla jsem skeptická, ale pokud se pí. Ogino v Japonsku něco naučila, tak vařit (kdo četla její knihy „ze života“, ten ví). Úvod, kde nás seznamuje se základy japonského stolování a zaplavuje nás hromadou podivných cizokrajných slovíček, která pojmenovávají spoustu záhadných exotických ingrediencí, je dobře podaný (konečně vím, co to má přítel v kuchyni).
Recepty jsou roztříděné podle obtížnosti (velmi jednoduché, jednodušší a trochu náročnější), často v nich nabízí několik alternativ jak ve složitosti přípravy, tak za v našich končinách těžko dostupné ingredience, většinu receptů doprovází autorka i nějakou osobní zkušeností či radou + fotkou, je zde i několik receptů na omáčky, které jsou pro ten „správný“ zážitek z japonského jídla nezbytné. Jen mi na konci chyběl rejstřík / obsah, abych v knize nemusela složitě listovat, protože recepty nejsou řazeny abecedně a občas ani tematicky.
Teď už mi jen zbývá přesvědčit svou drahou skeptickou japonskou polovičku, že ty pitomé gjóza taštičky se dají udělat i z naší české mouky! :D
Pripájam sa ku komentáru od yaoiyuri. Obsah v závere naozaj chýba, keďže kniha nemá jasné delenie pokrmov, ťažko sa tam niečo hľadá. Zároveň mi vadí nejasnosť transkripcie resp. prekladu jedál. Niektoré sú ponechané s japonským názvom, inde autorka prekladá názov do slovenčiny, čo vedie k zmätkom. Pri receptoch občas chýbajú časové údaje - ako dlho variť či piecť. Preto hviezdička dole za prevedenie.
Samotné recepty sú jednoduché a aj tie najzložitejšie sa naučíte po prvom pokuse. Suroviny sa dajú zohnať, prípadne vyrobiť doma. Jedlá sú veľmi chutné, rada s touto kuchárkou experimentujem :)