Navrácená milost
Rose Tremain

Navrácená milost je historický román z prostředí Anglie druhé poloviny 17. stol., doby, kdy po pádu Cromwellova protektorátu zemi opět vládne král – Karel II. Do královy blízkosti se náhodou dostane nadaný, byť poněkud nezodpovědný student medicíny Robert Merivel. Panovník si ho oblíbí, ale protože má lékařů dost, udělá z něj svého šaška a rozhodne se ho využít i jinak – Robert se musí oženit s jeho metresou Célií Clemencovou. Sám se jí však nikdy nesmí dotknout jako manžel. Aby zbytečně neupadal v pokušení, odstěhuje ho Karel na přidělený zámek na severu. Když se však Célie králi znelíbí a je poslána za manželem, Robert zjistí, že své zakázané choti nedokáže odolat, a za svou slabost musí podstoupit trest. Ten ho ale nezlomí, naopak, udělá z něho lepšího člověka. Filmová adaptace oceněna dvěma Oscary.... celý text
Literatura světová Romány Historické romány
Vydáno: 1997 , Mladá frontaOriginální název:
Restoration, 1990

Pro mě velké překvapení, i když už jsem historických románů četla spoustu. Proto opět děkuju databázi, bez ní a jejích uživatelů bych se s knihou nikdy nepotkala.
Robert Merivel, jeho vzestup i pád; psáno nezvyklou, ale úžasnou formou. Zprvu jsem byla úplně v šoku, Robert mi připadal opravdu jako šašek a nevěřila jsem, že tento člověk někdy studoval medicínu; plánovala jsem knihu odložit.
Jenže styl psaní byl - na rozdíl od vypravěče - skvělý, takže jsem pokračovala, a rozhodně nelituju. Člověk se pod tlakem nepříznivých životních podmínek může změnit, a Robertova změna je obdivuhodná. Mně se moc líbil i jeho kvakerský přítel, bývalý spolužák John Pearce, jakož i prostředí kvakery provozovaného blázince.
Ačkoli postava panovníka by mě měla spíše odpuzovat, připadalo mi, že autorka jej vylíčila jako velmi zajímavého a inteligentního člověka. Pravda, jeho milostný život nebyl příkladný, ale známe to: když máš možnost, máš i chuť . . .
A moc ráda bych se podívala na film, o kterém se zdejší komentáře zmiňují.

Miluju historické romány, tenhle je málo známý, ale pozornost si zaslouží. Je skvělý. Dozvěděla jsem se nové věci z dějin nejen Anglie.

Moc se mi líbilo jak je to napsáno, nádhera.. Snad bych chtěl i prožít život Roberta Merivela.. :-) bylo to fascinující a vzrušující čtení....

Na začátek bych chtěla říct, že kniha rozhodně není pro každého. Za první je psána ich-formou, která nemusí sednout úplně každému. Za druhé, problém někomu mohou činit vytříbené, květnaté věty, které na tu dobu byly typické a které se povedly perfektně přeložit. Díky tomu jsem si připadala, jako bych se v dané době ocitla spolu s hlavním hrdinou, který byl občas na proplesknutí. Ale ten konec? Tím mě autorka velmi potěšila. Pro milovníky historie za mě určitě dobrá volba.

Dlouho jsem nemohla najít předlohu k filmu "Čas smyslnosti", až mě napadlo, že možná ani žádná není. A ejhle, pak se vynořila Navrácená milost. Merivel odpovídá tsvé filmové podobě. Povrchní rozmařilý hejsek, který úplně zapomněl na to, co ho přivedlo ke dvoru. Lékařské vzdělání, nekonvečnost a odvaha. A byl potrestán, pak poučen... Knížka se od filmu moc nelišila, možná méně lásky, více Robertových ztřeštěností, více úvah. Ale vcelku jsem byla spokojená. I když film pro mě tentokrát zůstává jedničkou.

Velmi dobrý historický román o proměně floutka, zamilovaného do královy přízně a žijícího jen zábavou a sexem, v dospělého a odpovědného muže. Je to poutavě vylíčený osobní příběh muže, který je na začátku ochoten jakkoli se ponížit, jen aby se zalíbil králi a mohl být stále v jeho blízkosti. Nic si nedokáže odepřít, myslí jen na sebe a své pohodlí. Stejně čtivá je ale i druhá část knihy líčící jeho pád až na samé dno, kde se po prvotním předstírání a víře, že ho král znovu zavolá, nakonec přerodí v nového, lepšího člověka. Líbilo se mi, že autorka na konci zavrhla možnost romantického happy endu s manželkou/odvrženou královou milenkou.

Nádherný historický román z doby Karla II.. Kniha je skvěle přeložená, velmi jsem si čtení užila a hned jsem si pustila film (v rámci čtenářské výzvy). Film má krásnou výpravu a kostýmy, ovšem Merivel je spíše floutek, v knize je lépe vystižen jeho vývoj, pokání a náprava. To se v Hollywoodu jaksi nehodilo.
Jednoznačně doporučuji milovníkům historie, kterým nevadí dobová květnatá mluva.

Skvelý historický román v ich-forme. Robert Merivel je sympatický a vtipný chlapík, či už lieči kráľových psov alebo chudákov v špitáli.. Veľmi sa mi páčil koniec. Len nechápem, prečo film nazvali Čas smyslnosti. Autorka už napísala aj pokračovanie.
Anglie lékařské prostředí zfilmováno 17. století Stuartovci Karel II., 1630-1685, anglický králAutorovy další knížky
1997 | ![]() |
2020 | ![]() |
2004 | ![]() |
2002 | ![]() |
2003 | ![]() |
Trochu mě kniha zaskočila.Ze začátku by se dala srovnat s parodií na dvoře královském.Jakmile se Robert dostal do pečovatelské komunity blázince kniha dostala spád.Přesně jsem pocítila to co zrovna přede mnou čtenářka broskev28.Některé myšlenky spisovatelky byly krásné a dojemné.Vztah a přátelství Roberta a Johna dvou odlišných lidí přinese čtenáři určitě potěšující chvilky s tímto románem.