Návrat kráľa
J. R. R. Tolkien
Pán prstenů série
< 3. díl
Pán Prsteňov je rozprávkovou históriou Vojny o Prsteň, rozprávaním o boji slobodných národov Stredozeme proti Tieňu a o putovaní Hobita Froda, ktorý sa vyberie zachrániť svet. Po rozbití Spoločenstva Prsteňa a príchode Veľkej tmy začína Vojna o Prsteň, ktorá má rozhodnúť o všetkom...
Literatura světová Romány Fantasy
Vydáno: 2012 , Slovart (SK)Originální název:
The Return of the King, 1955
Myslím, že je tento díl stejně skvěl jako ostatní, ale jednu výtku asi mám. Ke konci, když už je po válce, to začíná být podle mého názoru trochu nudné. Kdyby byl rychlejší nebo kratší bylo by to asi lepší. Ale jinak je to fakt dobrá kniha.
Ne, sice je to hergot dobré, nejbarvitější díl je však stejně ten první (ve filmu ten druhej).
Hobita i celou trilogii Pána Prstenů jsem četla nĕkolikrát. Nemůžu jinak, než 5 hvĕzdiček všem:-)
Snad nejvíce působivé na celé trilogii je to, že nikdo není proti zlu dost odolný. Vábení prstenů je mocné a i Glum splní svou roli.
Nepochopil jsem tu osudovost Frodova úkolu a vůbec důvod, proč je třeba zničit prsten?! Ve Spelečenstvu prstenů je to napsáno jasně, jinak by nešlo Saurona porazit.
Ale jakoby si to autor po napsání prvního dílu rozmyslel, v druhém a třetím díle nechá na hlavu porážet jednu armádu zla za druhou přes jejich obrovskou převahu a aniž by vůbec dokázali způsobit "dobrákům" nějaké ztráty. Nejen to, kdejaký nýmand na straně dobra zlikviduje jakkoliv vysokou figuru na straně zla, ačkoliv je pro Saurona nenahraditelná, jako třeba statisícové armády skřetů.
Frodo nemusel prsten zničit, stačilo nechat neporazitelnou armádu Západu pokračovat v útoku na Mordor a bylo by to hotové. V logice této trilogie nemůže zlo nikdy kladnému hrdinovi ublížit, snad jen v připadě, že je to člověk a chvilkově selže a postaví se proti dobru také. Pak ho autor nechá dojít ke katarzi a sebeobětovat se ;)
Konec je trochu zdlouhavý přesto mě to neodradilo knihu dočíst a vážně mi to jen potvrdilo že jsem totální tolkienoholik :)
Tento díl byl o něco lepší než předchozí, zvlášť ke konci. Dala bych tři hvězdičky a půl, ale to nejde.
Celú ságu som čítal dva krát. Prvý krát dávno pred veľkým filmovým BOOM a druhý krát nejaký čas po jeho odznení. Prebehlo medzi tým takých dobrých desať rokov. Napriek tomu sa nemôžem zbaviť pocitu že dočítať Návrat kráľa mi robilo starosti aj prvý a ešte väčšie druhý krát. Rozťahané, bez šťavy. Veľmi slabé v porovnaní s prechádzajúcimi časťami.
Konec jednoho z největších příběhů. Nezbývá než doufat, že se ještě dožijeme něčeho podobného v budoucnu. Těžko říci, jsem spíše skeptik vzhledem k hitech době.
Poslední díl triologie Pán prstenů mě jaksi moc nebavil. Je to sice 5 hězdiček, ale čekal jsem, že Sauron konečně vyhraje, když má takovou armádu a vždycky jakožto bývá v pohádkách něco se musí stát, že dobro vyhraje nad zlem. Byla by to krása, kdyby vyhrál Sauron, všude by bylo jenom temno, černé mraky, jenž přes ně neprosvítne ani jeden sluneční paparsek, všude samí skřeti a tma temnější než stín samotné hory osudu. Na konci knihy jsou různé dodatky, které jsem ani nečetl. Přišlo mě to zbytečné si číst různé rodokmeny nějakých šašků z Rohanu. Nejvíce mě ovšem zajímalo, kdo to byl ten posel, co vyšel z Černé brány. Jel na černým koňi a nic jsem se o něm nedozvěděl. Ve filmu je má děsivý make-up, ale jenom v dodatcíh. V normálním filmu, který běží třeba v TV není. A pokud by to někdo z vás ještě neviděl, puste si to na youtube.
Závěrečný díl trilogie, který je stejně jako ostatní, skvělý. Toto jsou knížky, které by měl přečíst každý nebo to alespoň zkusit :-) Autor bravurně vypsal do nejmenších detailů vše, co se jako čtenář na závěr potřebuje dozvědět, nic (za mě tedy nic) nenechává otevřené a "nedořešené". Je potřeba říct, že je to nejtemnější díl ze všech tří. Linky jednotlivých postav jsou propracované a každý si najde svoji oblíbenou postavu.
Teď při třetím čtení knihy mě tak trochu překvapilo, že mě najednou mnohem více zaujali putovací pasáže s Frodem než příběhy ostatních členů společenstva (což je velký kontrast s filmovou verzí). Sugestivní popisování neskutečně těžké cesty skrz Mordorské pláně patří k Tolkienovým mistrovským dílům a samozřejmě ani ostatní pasáže knihy nemůžu nic jen chválit, Pán Prstenů se prostě dobře čte, i když už znám jeden každý moment knihy...
přátelství elfové zfilmováno Středozem, Středozemě (Tolkien) bitvy rozhlasové zpracování fantasy Pán prstenů hobiti
2006 | Společenstvo Prstenu |
1991 | Hobit aneb Cesta tam a zase zpátky |
2007 | Návrat krále |
2006 | Dvě věže |
2007 | Húrinovy děti |
Ach jo. Pokud jsem byla nadšena Hobitem a bavil mě první díl, dal jsem si říct do celé trilogie. Znovu připomínám, že filmovou adpataci jsem neviděla. Ale poslední díl byl totální nuda, stránky jsem tak nějak bezmyšlenkovitě pročítala až jsem nakonec četla jen ty pasaáže s Frodem, abych věděla, k čemu jsem se tedy dočetla. Po zničení prstenu už jsem neměla chuť číst dál. A nejsem blázen, abych ještě četla dodatky o rodokmenech nebo snad hledala, kde se o kom která strana zmiňuje........