Návrat Sherlocka Holmesa

Návrat Sherlocka Holmesa
https://www.databazeknih.cz/img/books/10_/106340/bmid_navrat-sherlocka-holmesa-iPg-106340.jpg 5 524 524

Sherlock Holmes už takmer osemdesiat rokov zabáva čitateľov na celom svete. Tá vysoká, chudá postava s ostro rezanou tvárou a pružnými údmi stala sa — spolu s neodmysliteľným doktorom Watsonom, ktorého naivnosti sa vyrovná iba jeho vernosť — jedným z najznámejších literárnych typov, a niekedy ozaj musíme presviedčať sami seba, že slávny detektív je len dieťaťom fantázie, a nie skutočných pozemských rodičov. Jeho dobrodružstvá dnes už pokrýva patina rokov: kdeže je dávny svet broughamov a hansomov, konských drožiek, svet, kde sa svietilo plynovým svetlom, kde iba výstrední boháči si zavádzali tú americkú novotu. elektrické žiarovky, kde vlaky prichádzali a odchádzali bez jedinej minúty meškania s presnosťou prírodného úkazu, a kde sa aj najkomplikovanejší zločin dal odhaliť starostlivou aplikáciou logickej analýzy a vedeckých metód? Existoval naozaj? Aký bol skutočný svet z konca minulého storočia, to sa môžeme dohadovať; ale s istotou vieme, že svet Sherlocka Holmesa bol presne takýto. Telegramy vždy prišli, noviny vždy uverejnili, čo bolo treba, verný Watson nikdy nesklamal a policajní inšpektori sa nakoniec vždy poučili, že Sherlocka Holmesa a jeho nepravidelné metódy treba rešpektovať. A možno práve v tejto jednoznačnosti a priamosti je čaro tohto sveta. Čaro, ktoré cítime dodnes. Naša kniha prináša dva posledné súbory noviel sira Arthura Conana Doyla; z týchto príbehov sa v slovenčine ukázalo len niekoľko, zväčša už pred dlhým časom a dnes sú už nedostupné. Takže čitateľ dostáva do rúk prvý slovenský preklad dvoch kníh. ktoré sú zakončením dvoch zbierok noviel, vydaných v SPKK pod titulom POKLAD Z AGRY a PES BASKERVILLSKÝ.... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi Povídky
Vydáno: , Slovenský spisovateľ

The Return of Sherlock Holmes, 1903

Modrina
30.05.2014 5 z 5

Pokaždé, když to čtu, přenesu se v čase do staré Anglie a jen velmi nerada se vracím.

Finskej
07.02.2014 5 z 5

Těžkotonážní detektivní klasika, základ žánru. Jedna z pěti knih kanonického cyklu "Příběhy Sherlocka Holmese" (proto nemá cenu je pojímat odděleně) ve skvělém překladu Jana Zábrany a jeho spolupracovníků, Evy Kondrysové, Františka Gela, Františka Jungwirtha, Vladimíra Henzla a Zory Wolfové. Ze všech výborů do češtiny jednoznačně to nejlepší, co máme. (Celý cyklus v chronologickém pořadí je: Příběhy Sherlocka Holmese / Vzpomínky na Sherlocka Holmese / Návrat Sherlocka Holmese / Údolí strachu / Poslední poklona Sherlocka Holmese.)

rasputin
30.11.2013 5 z 5

Povídky úplně nemusím. Vadí mi, že sotva se člověk začte, už je konec. Sherlock Holmes je výjimka, úplně mě to nadchlo. Přesně jak už zazněl jeden názor zde, vyústění bývá někdy slabší, ale tak to bývá i v životě. Baví mě smysl pro detail, mistrnost popisu. A.C.Doyle mě dokázal svou konkrétností vtáhnout do staré Anglie tak, jako bych byl přímým účastníkem těch zapeklitých případů. :-)

MahulenaK
23.09.2013 5 z 5

SH je prostě nejvíc...

Belatris
21.07.2013 4 z 5

Naprosto nechronologicky jsem se s Sherlockem Holmesem seznámila prostřednictvím této knihy. Nic to ale nezměnilo na tom, že jsem si holmesovky zamilovala.
Přestože obecně nesouhlasím s tím, aby autoři ustupovali tlaku fanoušků a oživovali své postavy.

honajz
06.04.2013 4 z 5

Docela mne mrzí, že některé povídky mají velmi slabé vyústění a vyznění, asi jako z dobrodružného románu nebo červené knihovny. Nedá se však Doylovi upřít smysl pro originální nápad, zápletku, tajuplný popis místa, krajiny, domu. Dobře se to čte, a i přes některé slabší povídky, kde je i nečtenáři detektivek jasné od začátku, jak to bylo, jde o dobrou sbírku povídek, která vždy potěší.

Bobšule
03.02.2013 5 z 5

Mou jednoznačně nejoblíbenější povídkou je hned ta první, "Prázdný dům".

Jíťa
30.11.-0001 5 z 5

Dneska můžeme být rádi, že ACD neodolal nátlaku a sepsal další příběhy slavného detektiva, jináč bychom byli hodně ochuzeni. Scéna z Prázdného domu, kdy se starý antikvariář promění v doktorově ordinaci ve ztraceného přítele, je nezapomenutelná. Ovšem i další příběhy jsou povedené, originální a v neposlední řadě vtipné.