Navzdory osudu
Vít Lucuk
Kniha obsahuje vzpomínky třiapadesáti pamětníků ze severní Moravy z období 2. světové války, sovětské okupace, komunismu… Jde o jedinečné lidské osudy, je to kniha o zapomenutých hrdinech, o lidech, kteří se báli, nacházeli a ztráceli sílu, obětovali se za to, co si dnes tolik užíváme - svobodu. Příběhy vychází z autentických výpovědí pamětníků, které navazují na projekt občanského sdružení Post Bellum. Kniha obsahuje bohatý fotodokumentační materiál.... celý text
Knihu jsem sice koupit musela, už jen proto, že mezi vyprávěními pamětníků je i příběh mojí tety, která se na mě trošku mračí z obalu knihy, ale i kdyby to tak nebylo, velmi bych ji ocenila. Kromě toho, že jsem se dočetla o dalších lidech, které osobně znám, jsem si uvědomila, jak úžasnou práci autor dělá. V dněšní době se s fakty velmi dobře manipuluje a navíc si s námi pohrává i naše vlastní paměť, která ať už vlivem prostředí, doby, času, nebo zdravotního stavu, se může měnit.
Staří pamětníci odcházejí, mladší stárnou a zanedlouho se už nebudeme mít koho zeptat. I proto bychom si podobných knih měli vážit.
Děkuji a doporučuji
2011 | Přežili svou dobu |
2016 | Vzpomínky zůstaly |
2019 | Tíživá svědectví |
2015 | Zapomenutí svědkové : osudy lidí Šumperska, Staroměstska a Zábřežska 1938-1989 |
2024 | Navzdory osudu |
Nu-co k tomu říct? Měl by si to přečíst každý, komu se stýká po době, o které se píše a má pocit, že se máme špatně.