Nebe nezná vyvolených
Erich Maria Remarque (p)
V malém sanatoriu vysoko ve švýcarských horách svede náhoda dohromady dva hráče se smrtí – křehkou, krásnou, ale nevyléčitelně nemocnou dívku Lillian a stárnoucího automobilového závodníka Clerfayta, který přijel navštívit přítele. Lillian odmítá pomalé umírání pod přísným lékařským dozorem, a tak přijme Clerfaytovu nepříliš vážně míněnou nabídku a hluchá k varování odborníků i přátel opouští sanatorium a odjíždí s novým známým do Paříže. Nehodlá promarnit už ani vteřinu ze života, který jí ještě zbývá. Milostné vzplanutí, jež mezi Lillian a Clerfaytem vzniká, nemá minulost ani budoucnost, je to láska ve stylu carpe diem, odměřená časem od závodu k závodu, od jednoho chrlení krve k druhému. Zpočátku celkem nezávazný vztah se však náhle začne komplikovat…... celý text
Literatura světová Romány
Vydáno: 2010 , Ikar (ČR)Originální název:
Der Himmel kennt keine Günstlinge, 1961
Po přečtení "Na západní frontě klid" bylo pro mě toto dílo celkem zklamáním. Do hl. postav jsem se nedokázal vžít a celkově příběh mě nijak nezaujal.
Skvělá kniha o lásce k životu a jeho smyslu. Četla jsem ji už několikrát a ráda se k ní stále vracím. Od Remarqua moje nejoblíbenější.
Velice poutavě napsáno přečetla jsem skoro jak se říká "jedním dechem" a velice ráda se k ní vracím. Můžu jen vřele doporučit
Velice křehký příběh, tak křehký že působí až zakletě, neztrácí však niť a přes stíny kterými probodává své hrdiny, pravdou i lží která se nevytratí. Remarque dokonale ukázal že jsou nepochopitelná a neuchopitelná území, pro ty kteří po nich nejdou.
Ach ta naivita a neukázněnost člověka,ta překotnost lidské duše, která jde vždy a všude nepokojná a nemůže dojít pokoje, protože pokoj, klid a mír to je...
Křehkost zaplněná kuráží.Smutnou, tvrdou, neklidnou a často bezvýchodnou
Když mě ty příběhy nedokonaných lásek tolik berou! A ty od Remarqua jsou zvlášť sladkobolavé, sentimentální, citlivé, tak nějak holčičí, přestože on je automobilový závodník.
Velmi smutná, bolavá a citlivá kniha. Moc se mi líbila , jsem ráda, že jsem jí přečetla, nicméně už jí číst nebudu. I když mi dala spoustu krásných životních pravd, tak mě také po celou dobu čtení "vysávala". Každopádně knihu doporučuji!
dojemná a citlivá knížka, chvílemi mě až vytáčela hlavní hrdinka svojí lhostejností a otupělostí, ale pak mi vždycky došlo - vždyť ví, že každý nastávající den může být jejím posledním.. Od autora Remarqua to sice není příběh přímo o válce, nicméně se také zaobírá smrtí a umíráním. Takže kniha určitě stojí za zamyšlení, posune čtenáře zase "o kus dál", ale teď šáhnu po nějaké oddychové knížce se šťastným koncem. a souhlasím s komentáři níže, o filozofickém "plkání", které mě chvílemi trochu nudilo.
Tato kniha se mi velice líbila,jedna z mála od tohoto autora,která nepojednává o válce,smutný příběh lásky a umíráni, napsane velice poutavě,kniha mně dojala.
Úchvatná kniha o životě, smrti, lidských snech, rozhodnutích, lásce a taky o tom, jak může osud kdykoli všechno úplně obrátit. Rozhodně je to jedna z knih, kterou by si měl každý alespoň jednou v životě přečíst, a která po dočtení zanechá ve čtenáři hluboký dojem.
Krásný příběh, krásně napsaný :) filozofické útržky se mi líbily, dávají smysl a je fajn dívat se na věc z různých pohledů :)
Skvělý dojemný příběh, plný filozofických myšlenek na téma života a smrti. Opravdu mistrně vykrelené hlavní postavy a strhující děj, který vás prostě nepustí až do konce (byť jsem zrovna v těch filozofických pasážích přemýšlela že knihu odložím).
Remargue je můj oblíbený autor, takže knížka se mi líbila. Je trošku podobná příběhem Třem kamarádům. Knihy mají společný jmenovatel: automobil, láska a nemoc.
Jedna z mála Remarqueových knih, které se netýkají války. Ale téma je i tak dost trýznivé a působivé.
1967 | Na západní frontě klid |
1962 | Tři kamarádi |
1969 | Jiskra života |
2006 | Čas žít, čas umírat |
2005 | Cesta zpátky |
Smutná, ale velmi krásná kniha. Velmi dobře se čte.