Nebojím se tmy
Helena Haraštová
Bojí se vaše dítě tmy? Malý Tomík ano. Stejně jako skoro každé dítě na světě. Když je hluboká noc, začnou ho trápit otázky a začne mít strach. Co vidí ve svém pokojíčku? Strašidlo? Nebo jsou to hračky? Nádherně ilustrovaná interaktivní kniha dětem ukáže, že se nemusí bát! Na každé stránce si mohou „rozsvítit“ a hned uvidí, že strašidelně vypadají ve tmě i naprosto obyčejné předměty. Zábavnou formou dětem ukážete, že nemusí mít strach ze tmy!... celý text
Já oceňuji nápad a výtvarné zpracování.
Syn měl na začátku problém, nenapadlo ho bát se tmy a knihu tak nechápal. Pak to nějak pochopil a knížku si oblíbil. Rozsvěcel pravidelně obrázky a smál.
Možná je vhodnější pro starší - tipuji tak 4-5let.
Bohužel opakované negativní zkušenosti - děti, které se tmy nikdy před tím nebály, se po přečtení této knihy tmy bát začaly.
Moc pěkná knížka s posuvnými obrázky, kdy děti poznávají, že to velké strašidlo v rohu pokoje je vlastně věšák plný oblečení apod. Škoda, že jsem tuto publikaci nemohla prozkoumat jako malá, možná bych se ještě po čtyřicítce nebála temných koutů :-)
Díky této knize, už se nebojím tmy. Teď už vím, že zloděj, co mě v parku chce přepadnout a okrást, je jen sova, co sedí vlkovi na zádech a vrah, co se mi vloupává do bytu, jen ožralý soused, co si spletl dveře. Stačí jen rozsvítit baterku. Zhasnout. Rozsvítit. Zhasnout. Rozsvítit.... Ty malý děti to fakt baví
Syn se sice tmy (zatím) nebojí a bubáky neřeší, ale z knihy byl nadšen. Je to skvělý nápad. Ilustrace jsou velmi vydařené, snad se brzy zase něčeho od Jakuba Cenkla dočkáme, běžně totiž ilustruje především pro zahraniční trh.
Jednoduchá, ale krásná. Pro děti ideální a mám vyzkoušeno na neteři i synovci, že funguje, jak má - tedy, že se děti už tmy nebojí.
Se synovcem čteme a rozsvěcíme baterku pořád dokola. Předpokládám, že to svědčí o tom, že je kniha pro děti opravdu více než vhodná,
Tuhle krásnou knížku si domů rozhodně kupte - a je úplně jedno, jestli se vaše dítko tmy bojí, nebo ne. Pokud ano, nádherné ilustrace mu názorně ukážou, že se přece nemá čeho bát, pokud ne, dobře se pobaví. A vy také.
Napriek tomu, že leporelo obsahuje iba 7 posuvných obrázkov, sprievodný text dopĺňajú informáciami nasiaknuté ilustrácie Jakuba Cenkla, ku ktorým sa môžu deti spoločne s rodičmi i pedagógmi stále vracať a objavovať nové skutočnosti, ktoré z úplne obyčajných vecí robia veci strašidelné. Inscenácia, po ktorej autorka knihy siahla, aktívne organizuje a rozkladá rôznorodé parametre obrazu, a to od zaostrenia a kompozície, cez výber uhlu záberu i postáv, po hru so svetlom či tieňom. Abstraktný jazyk vizuálnych komponentov vo vnútornej štruktúre obrazu umocňuje či už dynamiku prítomnej sekvencie, ako aj rôznych drobných scén, z ktorých sa výsledná ilustrácia pre dieťa skladá. Technický scenár vďaka tomu funguje prirodzene a od prvej strany zdôrazňuje a podčiarkuje takú informáciu, ktorú sa prítomný rozprávač (ukrytý niekde v úzadí) snaží detskému príjemcovi za výraznej pomoci rodiča alebo pedagóga odovzdať.
Interaktívna kniha Už sa nebojím tmy oplýva zmyslovosťou, konkrétnosťou, názornosťou, hravosťou, reálnosťou i fantastickosťou. Všetkými dôležitými atribútmi, ktoré detská kniha musí mať. Ak máte doma hrdinu, ktorý už dávno nemá dva roky a stále sa bojí tmy, kúpte mu rozprávkový návod Heleny Haraštovej, ktorý ho naučí poraziť nielen strašidlá v rohu jeho detskej izby.
2018 | Kapka Kája |
2017 | Velká kniha tmy |