Nebyli jsme svatí
Blahoslav Zavadil
Kniha zachycuje cenné osobní vzpomínky Blahoslava Zavadila z Brna-Žabovřesk, příslušníka 1. čs. samostatné obrněné brigády vzniklé v letech II. světové války ve Velké Británii. Popisuje jeho odchod z okupované vlasti, přes epizodu v Cizinecké legii, službu v naší armádě ve Francii a následně zážitky z vojenského výcviku i civilních momentů života na britských ostrovech. ... celý text
Velmi upřímné vzpomínky na válku. Autor píše bez příkras a věrně popisuje jeho válečnou anabázi. Velmi zajímavé jsou historky s holkama a alkoholem.
druhá světová válka (1939–1945) vzpomínky druhý odboj československý zahraniční odboj Československá samostatná obrněná brigáda
"První seskok jsem udělal od motoru. Vítr se mi téměř stále opíral do zad, takže jsem padal k zemi asi v šedesátistupňovém úhlu. Ve směru letu nakládali právě do sanitky nějakého mého předchůdce, jenž zřejme špatně přistál." Blahoslav Zavadil
Spomienky Blahoslava Zavadila zachytávajú jeho vstup do cudzineckej légie vo Francúzsku, pôsobenie v rámci československej armády v Británii a tiež opätovné nasadenie vo Francúzsku. Autor popisuje útek z protektorátu Čechy a Morava a tiež nasledujúce dôvody svojho rozhodnutia vstúpiť do cudzineckej légie.
Pobyt v Anglicku s veľkým počtom príhod tvorí väčšinu pamätí Blahoslava Zavadila. Musím povedať, že tu je veľa zábavných príhod spojených s priestupkami, na ktorých som sa často smial a niekedy len krútil hlavou. Autor rozoberá tiež výcvik, ktorým si príslušníci československej armády museli prejsť a v jeho prípade aj parašutistický kurz, čo bola veľmi zaujímavá časť knihy.
Rozdiel, ktorý som si všimol oproti iným pamätiam bývalých vojakov je to, že Zavadil rozpráva aj o príhodách a postojoch, ku ktorým by sa iný nepriznali alebo ich zo svojich biografií vynechali. Mám na mysli niektoré priestupky alebo aj rozprávanie o antisemitizme medzi Čechoslovákmi. Zážitky s mínami v Dunkerque v druhej časti knihy boli tiež veľmi zaujímavé a desivé. Knihu doplňuje aj množstvo fotografií a v konečnom dôsledku je to veľmi zaujímavé a autentické rozprávanie o rôznych zážitkoch z vojny.