Nedotknutelní
Feri Lainšček
Kde je vykoupení z provinění Cikána, který se jediný uvolil ukovat hřeby pro ukřižování Krista? Dočká se milosti? Nebo potrvá to prokletí věčně? Nedotknutelní byli napsáni v rámci ambiciózní mezinárodního projektu Mýty Jamieho Bynga. Jako výchozí mýtus svého románu si Feri Lainšček vybral příběh o čtvrtém hřebu Kristova kříže, o stigmatu, který si pro svou údajnou vinu na Kristově smrti v sobě nesou Cikáni. Lainšček v románu sleduje osudy tří generací cikánského rodu v průběhu 20. století, jejich cestu Balkánem od skutečného kočování přes vstup cikána Lutviji do komunistické strany, pašování džín z kapitalistické Itálie, prostituci až po nejmladšího z pokolení, po člena ztracené generace bez vzdělání, práce, budoucnosti, který si na vlakovém nádraží na hajzlu píchá heroin.... celý text
spíš než na samotnej příběh je tam kladenej důraz na cikánskej pohled na něj. má to rychlej spád, těma čtyřma generacema to prosviští jak nic a není tam teda vlastně nic vykreslený zrovna do hloubky. ale to zrovna mně vůbec nevadilo. líbilo, přečetla jsem to hned
Od knížky jsem nic nečekal, narazil jsem na ni náhodou. A taky se mi líbilo foto na obálce.
Bavilo mne to. Jak je napsáno o komentář níže, jde spíše o cikánský pohled na svět posledních tří desetiletí minulého století.
Ale hlavně Cikán je Cikán. Není to žádný Rom. I já chodil do třídy s Cikánama a ne s Romama.