Nejbarevnější cesta
Kamila Rundusová
Nejbarevnější CESTA aneb Lexikon rostlinného vaření je velikou pestrobarevnou kuchařkou o 432 stranách ve velkém formátu 217x320mm a je největší a nejobsáhlejší kuchařkou, kterou jsem vydala. Nabízí 555 receptů a tipů, které jsem vařila pro sebe a svého manžela během společného cestování naší obytnou dodávkou. Recepty jsou obohacené o příběhy a fotografie, jejichž autorem je můj muž Robi. V pořadí již čtvrtá kuchařka se tentokrát zaobírá evropskými ingrediencemi z Čech, Francie či Španělska. Jednoduché a rychlé recepty jsou zaměřené na zcela běžné suroviny, které se dají přeměnit v lahodná, na živiny bohatá a barevná jídla bez masa, bez lepku i laktózy. Kuchařka poukazuje na to, že každý z nás má cestu stravováním individuální a přesto se všichni můžeme sejít u jednoho stolu. Kromě komplexních receptů v knize najdeme i základní recepty na výrobu rostlinných mlék, másel, chlebů, placek, sušenek, koření i zmrzlin. Tuto knihu považuju za svůj "masterpiece" a věřím, že je nadčasovou kuchařkou, kterou by měl mít každý nadšenec do vaření ve své knihovně.... celý text
No nevím, zatím jsem vařila 2 jídla a pokaždé se textura během vaření neshodovala s popisem v receptu. První jídlo jsem stejně nakonec vyhodila, protože se to nedalo jíst - kukuřičný chléb suchý jak cesta. Ve druhém receptu - jablečném koláči, se opět textura neshoduje plus je v ingrediencích na těsto vypsána 2x sůl, takže ještě navíc tato chyba. Tyto první dva pokusy celkem otřásly mojí důvěrou v kuchařku.
2017 | Nejbarevnější kuchařka |
2018 | Nejbarevnější Mexiko |
2021 | Jak si uvařit vesMÍR |
2023 | Nejbarevnější cesta |
Jestli Kamu považuje tuto kuchařku jako svůj masterpiece, tak už opravdu ztratila veškerou soudnost.
To, že její předchozí kuchařky (kuchařky, ne ten paskvil o vesmíru) měly úspěch, je základem toho, že se nejednalo o její recepty, ale recepty lidí, které během cestování potkala.
V této kuchařce jde ovšem vidět, že se poprvé pokusila o vlastní výtvory. A nedopadlo to moc dobře. Hrátky s nejrůznejšími dietami, “zdravé vaření a absence chuti, struktury i některých předem popsaných surovin. To je za mě ve zkratce tato kniha.
Možná by bylo lepší zůstat u klasické “kopírky receptů (i fotek, haha), jak to měla Kamu ve zvyku.
Ušetřete si peníze i čas. Jsou tu mnohem lepší kuchařky, se zaměřením na zdravý životní styl, než tento počin :)