Nejcennější, co mám
Noëlle Loriot
![Nejcennější, co mám Nejcennější, co mám](https://www.databazeknih.cz/img/books/11_/119653/nejcennejsi-co-mam-119653.jpg?v=1362903754)
Doktorka Francoise Gaillantová stojí ve svých čtyřiačtyřiceti letech na vrcholu pracovní kariéry. Má profesorský titul, vede oddělení v pařížské nemocnici, váží si jí nejen jako lékařky, ale i jako člověka. V románu sledujeme několik všedních dnů bohatého života dr. Gaillantové, poznamenaných odlivem fyzické i duševní energie. Ztrácí chuť rázně řešit každodenní spory v nemocnici, pozbývá síly zápasit po boku pacientů o jejich uzdravení. Definitivně si uvědomuje, že jako manželka a matka je neúspěšná. Práce u ní od začátku měla přednost před dětmi a teď když syn i dcera dospívají, nedokáže jim překonat nesnadný vstup do světa dospělých. Nad hromadícími se problémy vítězí únava, která při kontrolním snímkování plic dostane konkrétní jméno. Doktorka Gaillantová je těžce nemocná: rakovina. Svým pacientům nikdy neříkala krutou pravdu, je přesvědčena, že s takovou pravdou není nikdo schopen se vyrovnat. Inteligentní, emancipované a přímé ženě-lékařce však nikdo z kolegů neposkytne milosrdnou lež, naději, které by se mohla zachytit. Až do konce románu, kdy se dr. Gaillantová chystá na operační sál, sledujeme její bolestný a heroický zápas, kdy sama v sobě a proti všem hledá a nachází vůli k životu.... celý text
![madem madem](https://www.databazeknih.cz/img/users/23_/231235/m_madem-H1W.jpg?v=1635671630)
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
Nápad je dobrý, jen hlavní hrdinka je místy tak protivná baba, že se mi nechce jí fandit, když to potřebuje. Zkusím film, když ho všichni chválí. Třeba hrdinku lépe pochopím.
![JPBelmondo JPBelmondo](https://www.databazeknih.cz/img/users/13_/135217/m_jpbelmondo-JwN.jpg?v=1677337698)
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
Též souhlasím s názorem, že v tomto případě, je díky výkonu M. Girardotové, film mnohem lepší než kniha.
![jprst jprst](https://www.databazeknih.cz/img/users/empty.jpg?v=1446561771)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Podle románu byl natočen film v roce 1976 (režie Jean-louis Bertucelli) v hlavní roli s Annie Girardotovou. Je obtížné, posoudit, co je poutavější a hlavně dojímavější. Ale řekl bych, že film, hlavně díky výkonu Annie Girardotové.
"Já nechci umřít."
Konec knihy je vlastně začátkem zápasu, který denně prožívají miliony žen po celém světě, a který je tak často přes veškeré úsilí odsouzený k nezdaru. Po této knize jsem náhodou sáhla v knihovně, když jsem byla ve třetím ročníku, přesto jsem na ni nikdy nezapomněla. Tak často si stěžujeme na maličkosti, ale nevážíme si velkého daru, jakým je zdraví.