Nejhezčí dny našich životů
Claire Lombardo

Seznamte se, tohle jsou Sorensonovi! Rodinná sága o manželském páru, čtyřech dcerách, které mezi sebou neustále válčí, a jednom dlouho pohřbeném tajemství… Když se do sebe Marilyn a David zamilovali, netušili, co na ně čeká. O čtyřicet let později mají čtveřici rozdílných dcer, které bojují mezi sebou navzájem a se svými životy. Ovdovělá Wendy zmírňuje svůj smutek alkoholem a mladšími muži. Violet se potýká s úzkostí. Neurotická profesorka Liza zjistí, že je těhotná, ale není si jistá, zda dítě chce. A nakonec Grace, lehkovážná nejmladší dcera, která žije ve lži, o níž nemá nikdo z rodiny nejmenší tušení.... celý text
Literatura světová Romány
Vydáno: 2021 , Ikar (CZ)Originální název:
The Most Fun We Ever Had, 2019

Nádherná kniha. Hned jak jsem ji viděla v knihkupectví jsem si ji musela koupit, tušila jsem, že to bude stát za to. Kniha nám rozsáhle vypráví o životě jedné velké rodiny. A jak už to v životě bývá, jednou jste nahoře a jednou zase dole. V příběhu tak najdeme spoustu radostných okamžiků, ale i naopak velmi smutných až tragických momentů. Díky tomu si mě kniha získala, že nebyla plná jen radostných happy endů a ukázala nám prostě život, takový, jaký je … ať se snažíme sebevíc něco prostě neovlivníme. Někteří členové rodiny mi byli víc sympatičtější, jiní zase míň. Trošku mě mrzelo, že Grace měla nejmíň prostoru v knize, nebo to byl možná jen můj dojem. Připomněla mi tak trošku klasiku literatury Malé ženy. Doufám, že autorka napíše ještě další díla, její styl psaní se mi líbil :-). Pokud máte rádi tento typ literatury, nesáhnete vedle.

Kdo má rád rodinné ságy, ten si tady přijde na své. A protože v této rodině jsou dokonce čtyři dcery, nechybí tady z radostí, starostí a tragédií vůbec nic.
Děj má více časových linek, z přítomnosti se vracíme zpět na začátek manželství hlavních postav a potom postupně do různých fází jejich života. U dcer se děj vrací k jejich nejdůležitějším životním okamžikům.
Jde o rozsáhlou propracovanou barvitou ságu a stejně jak to chodí v životě nahoru dolů, tak i tady postavy zažívají jak ty krásné a dojemné okamžiky, tak ty smutné a tragické a pak takové, o kterých se později mluví jako o kostlivcích ve skříních.
Snad nejvýraznějším námětem této knihy je vztah mezi rodiči a dětmi. Pouto mezi nimi je tou nejsilnější a zároveň velmi křehkou věcí a vzájemná komunikace někdy vypadá jako tanec v minovém poli.
Kniha je rozsáhlá, ale čte se lehce, nejde tu o žádnou třaskavou směs nebo zásadní životní zvraty, ale děj je stále poutavý a k odhalení několika tajemství také dojde. Kdo má podobné příběhy oblíbené, bude velmi spokojený.

Nádherná kniha, trvalo mi pár stránek na začtení a už jsem byla chycená, po pár večerů se stala tichým společníkem této rodiny Sorensonových, prožívala s nimi všechna jejich trápení, radosti, životní milníky. Smála se i brečela, prožila 40 let ve společnosti milujících rodičů a jejich čtyř dcer od miminek po dospělost.
Je to příběh o rodině, vztazích, příběh o všem dobrém i tom horším, co život přináší, o sourozeneckých i manželských poutech, kompromisech, sourozenecké rivalitě i sesterské lásce. A ty postavy jsou tak živé, tak skutečné. Ne, nejsou dokonalé, jsou vykresleny opravdu reálně a ke každé jsem si vytvořila vztah.
Za mne velké doporučení, já si to maximálně užila a budou mi všichni scházet.....

Docela příjemné překvapení. Čekala jsem bezduchou rodinnou ságu, ale tohle mě bavilo. Dobře se to četlo, příběh sám o sobě mě zajímal a nenudila jsem se. Na to, že mě tenhle žánr obecně moc nebaví, jsem s touhle knížkou byla moc spokojená.
Jsem velice zklamaná a také trochu smutná z toho, že zde půjdu proti proudu hodnocení mými oblíbenými (Šánka a Dela111). Přitom jsem si knihu vybrala právě na základě jejich komentářů. Poslouchala jsem ji jako audio v němčině a bohužel se mi moc nelíbila. Do poslechu jsem se musela nutit, rodina Sorensonových mně moc nezaujala, přestože se autorka snažila a jejich osudy popsala poměrně čtivým způsobem. Rodiče Marilyn a David i všechny jejich dcery včetně dalších rodinných příslušníků mají opravdu pestrý život, ale nikdo z nich mi nepřirostl k srdci - a to jsem opravdu měla dobrou vůli a nutně jsem si je oblíbit chtěla :-(. Jenomže to prostě nešlo. Nakonec tedy dávám poctivé tři hvězdičky, kniha nemůže za to, že mi nesedla - jen prostě není můj šálek čaje. Snad tedy někdy příště...