Nejlepší povídky z cest
Ephraim Kishon

Nejlepší povídky z cest představují další tematický soubor povídek Ephraima Kishona, které s humornou nadsázkou zachycují zážitky čtenářům dobře známého „obyčejného Izraelce" a jeho „nejlepší manželky ze všech", tentokrát na cestách po Evropě, Americe a Izraeli. Oba s větším či menším úspěchem čelí obyčejům a zvyklostem jednotlivých zemí, překonávají vzdálenosti geografické, jazykové i kulturní a vymýšlejí důmyslné triky proti nástrahám na jejich nervy, žaludek a peněženky. Cestování je v této pestré směsi krátkých vypointovaných próz pojato jako zábavná lapálie, již lze jen doporučit.... celý text
Literatura světová Povídky
Vydáno: 2005 , NLN - Nakladatelství Lidové novinyOriginální název:
Kishons beste Reisegeschichten, 2003

Kniha se četla velice lehce. Příběhy, které autor zažil na svých cestách po světě, vzbuzovaly ve mně nejenom lehký úsměv, ale častokrát mě přiváděly k opravdu hlasitému smíchu. Nic naplat: autor má nadání pro pro humorné líčení i těch nejbanálnějších situací - v tom je jeho síla. Samozřejmě, je k tomu potřeba využít to nejvhodnější výrazivo. E.Kishon je mistrným znalcem jazyka. Jeho metafory a přirovnání nemají chybu Používání nadsázky nepůsobí v jeho povídkách rušivě. Doporučuji.

Kniha má ambici pobavit, několikrát s poněkud větší nadsázkou avšak neurazí. Oddychové čtení.

Pěkně napsané, člověk se celkem zasměje. Jen mně asi dvakrát, třikrát vadil závěr povídky, kdy se autor snažil vykonstruovat pointu ad absurdum, šlo však již o účelovou, zkratkovitou fabulaci;)

Vtipné postřehy z cestování, které skvěle vystihují atmosféru jednotlivých zemí a charakteristické rysy národní povahy. Hezky se to čte a klidně bych s takovým autorem jela na cestu kolem světa, určitě bych se nenudila.
Část díla
2003 | ![]() |
1997 | ![]() |
2005 | ![]() |
1993 | ![]() |
Tak ne, na mě je toto hodně prvoplánovité, přehnané a na dnešek už nezábavné. A to může knihu číst třeba i pan Preiss. Prostě slabé, jen párkrát se člověk usměje.