Nejlepší rady našich babiček do každé domácnosti
Karla Pelikánová
Podobně jako v předchozích dílech, tak také v tomto najdete mnoho šikovných a praktických rad, které se týkají úklidu, zvelebování a drobných oprav v domácnosti, vaření, nechybí ani koutek pro švadlenky nebo kutily. Dozvíte se také, jak přírodní cestou utužit vaše zdraví a umocnit vaši krásu. Naše Knihovnička vám přináší nespočet užitečných rad, nápadů a moudrostí našich babiček, které si dokázaly poradit i bez dnešních moderních zlepšováků.... celý text
vaření zdraví domácnost kutilství krása tvořivost, kreativita
Univerzální příručka o tom, jak co nejlépe zvelebit naši domácnost, plná užitečných a cenných rad, jak zatočit s mnoha nepříjemnostmi, s nimiž se ve svých domovech setkáváme. Nabízí poznatky, ověřené letitou zkušeností našich babiček, a šikovně je propojuje s poznatky moderní doby.
Je rozdělená na sedm částí. První s názvem "Dokonale čistá domácnost" je zaměřená na cídění našeho domova, vytahuje na světlo klasické pomocníky ze spíže jako ocet, jedlou sodu, pivo i sůl. Dozvíme se, jak nejlépe vyčistit problémová místa jako okna, myčku, radiátor či lednici, a mimo jiné také to, jak vypudit některé nežádoucí spolubydlící - nikoli ovšem lidské :-)
V části "Dobré rady do kuchyně" nalezneme mnoho praktických vychytávek, které nám mohou pomoci při samotném vaření. Zjistíme třeba, jak potraviny správně skladovat, jak dále zužitkovat odpad při vaření, jaké máme druhy těsta a jak si je nejlépe připravit .
Ve třetí části si zvelebíme byt. Dočteme se, jak pečovat o nábytek různých materiálů, jak vhodně využít prostorů, které máme k dispozici, jak tapetovat... a určitě bychom neměli podceňovat ani to, jaký vliv na nás mají různé barvy.
Čtvrtá část jde na ruku - rukám tvořivým. Najdeme zde spoustu tipů na sezónní výzdobu, od velikonoční přes podzimní po vánoční, dozvíme se, co vše se dá vytvořit z pet lahví, nebo jak využít zbytky látek.
Pátou část ocení kutilové. Objevíme mnoho triků, které nám kutění usnadní, zjistíme, co všechno dokáže tavná pistole, jak dát domov oblíbeným knížkám, jak opravit trhlinky ve zdi a hlavně - jak nejlépe vymalovat byt.
Šestá část nabízí nejrůznější vychytávky a zlepšováky, které šetří náš čas i energii. Dozvíme se, jak navracet omšelým předmětům lesk, jak zužitkovat zbytky a vyrobit přírodní čistidla, jak správně prát i žehlit. Poslední část s názvem "Zdraví a krása přírody" se hodí všem, kteří hledají pomoc a sílu v přírodní medicíně. Zjistíme, jaké rostliny jsou důležité pro silnou imunitu, jak překonat jarní únavu, jak se rozmazlovat přírodními oleji nebo jak bojovat s vráskami. Navíc získáme tipy pro krásné a zdravé vlasy a na závěr si dle instrukcí můžeme vyrobit vlastní krémy.
Všechny tyto informace se určitě dají v praxi skvěle využít. Je to příručka útlá, lehká, malého formátu, tištěná na dobrém papíru, s textem doplněným četnými fotografiemi /a také i reklamami/. Hezky se v ní listuje, mohu ji jenom doporučit.