Nejsem jenom sestra
Hana Šlechtová
Měli jste někdy sen tak velký, až vás děsil? Já ano. Ve školní lavici trutnovské zdrávky jsem se rozhodla, že jednou budu pracovat jako zdravotní sestra v Saúdské Arábii, zemi, o které si lidé u nás myslí, že je plná teroristů a že tam prodávají ženy jako já na velbloudím trhu. Při práci na plný úvazek v motolské nemocnici jsem studovala vysokou školu, ve volném čase se učila anglicky, připravovala se na zkoušku z islámu a chodila cvičit, protože arabské nemocnice nerady přijímají zaměstnance s nadváhou. Po letech dřiny jsem uspěla a v době pandemie odlétla za prací do prestižní královské kliniky v Džiddě – za svým vytouženým snem, díky kterému jsem ve třiceti vydělala svůj první milion. Dozvíte se, jaké to je být jedinou Evropankou na oddělení, blonďatou holkou s vlasy po pás mezi zahalenými ženami, ateistkou v zemi, kde vše ovlivňuje islám, ale i jak pacienti odmítají operace, protože jim to nařídí Alláh, jak mě potrestali, když jsem při směně udělala chybu, nebo jak jsem se zamilovala do muslima Součástí knihy jsou také autentické příběhy a rady dalších českých sester, které se rozhodly pracovat v Saúdské Arábii, a unikátní pohled zkušené odbornice, která léta pomáhá zdravotníkům z Evropy, aby se dostali na ty nejlépe placené pozice ve světě.... celý text
Hezká knížka pro někoho, kdo chce nahlédnout do zdravotnictví v zahraničí. Pro mě jako zdravotníka hezké počtení. Knížka se četla fakt hezky.
Myslím, že je to fajn a čtivý náhled do povolání zdravotní sestry i zajímavé přiblížení mně celkem cizí kultury. Pro někoho mohou být tyto krátké paměti určitě i inspirací a povzbuzením.
Povolání zdravotní sestřičky pro mě bylo vždycky fascinující. Obecně beru práci ve zdravotnictví jako poslání, které je mnohdy vyčerpávající a nesmírně náročné. A mám k lidem na těchto pozicích obrovskou úctu. Proto, když jsem uviděla obálku této knihy, téměř okamžitě jsem věděla, že se mnou půjde domů!
Hlavní představitelka této knihy Hana nás v knize provází svou cestou na pozici zdravotní sestřičky v Saúdské Arábii. Dozvíte se, jaké je to být Evropankou v námi tak vzdálené zemi. Jaké jsou požadavky pro zaměstnance na toto místo, jaké jsou odlišnosti oproti českému zdravotnictví, ale i spoustu jiných zajímavostí z tohoto světa.
Knihu jsem si maximálně užila a doporučuji ji všem! Nejen zdravotníkům, ale i laikům, které zdravotnictví, stejně jako mě, fascinuje.
Knížka mě zaujala, přestože se s Hanou nemohu ztotožnit věkem, vzděláním, profesí ani cestovatelskými sny. Uviděla šanci a beze zbytku ji využila. Samozřejmě se svým obrovským nasazením. Výborně!
Knihu ocení zejména ti, kdo mají podobný sen jako autorka - může jim pomoci se zorientovat v požadavcích na tuto práci a ukáže jim alespoň trochu, co je čeká, aby mohli zvážit, zda za tímto cílem chtějí jít. Ale zajímavá je samozřejmě i pro ostatní, protože poskytuje pohled do arabského světa, kam se řada z nás nepodívá (a pokud ano, tak nejspíš do turistického resortu, kde toho ze skutečného života zas tak moc neuvidí)
Skvělá kniha, kterou budu ráda doporučovat dále! Sama jsem zdr. sestra a docela jsem koukala, jak to v nemocnici v Saúdské Arábii chodí a jaké jsou povinnosti sestry.
Hance přeji jen štěstí v její další kariéře i osobním životě. Jde vidět, že tahle fajn holka se nikde neztratí! :)
Vzácná sonda do života mladé české zdravotní sestřičky, která odletěla pracovat do Saúdské Arábie. Myslím si, že vyprávění o tom, jak se nebát a jít si za splněním svých snů a ještě o tom napsat knížku, která není jen pouhým vyprávěním, ale i případným návodem pro stejně nadšené kolegyně a kolegy, kteří uvažují o práci v zahraničí, kde je svět zcela odlišný tomu našemu, ale přesto podobný, je výborným počinem. Navíc i čtenáři, kteří nejsou tzv. z oboru, se dozví spoustu zajímavých věcí (skvělé je i srovnávání zdravotnictví u nás a v SA). Vřele doporučuji všem, a nejen proto, že autorka pochází z mého rodného kraje, dokonce ze stejného města.
deníky zdravotní sestry zdravotnictví Saúdská Arábie
Motivační kniha pro zdravotníky, kteří koketují s myšlenkou na práci v zahraničí, především v arabských zemích. Pro ty ostatní spíše zajímavý pohled na život v zemi, která se od té naší snad nemůže více lišit.