Nekompromisní Honor

Nekompromisní Honor
https://www.databazeknih.cz/img/books/54_/540596/mid_nekompromisni-honor.jpg 4 10 10

Honor Harringtonová série

< 14. díl

Solární svaz – po stovky let nesli prapor lidské civilizace. Ale byrokratičtí mandaríni, kteří dnešnímu Svazu vládnou, jsou zkorumpovaní a hledají obětní beránky. Takže se rozhodli, že povýšené Hvězdné království Mantichora musí být zničeno. Honor Harringtonová nosí uniformu Hvězdného království už půl století. Doposud zazníval její hlas varovně. Nyní se však mandaríni dopustili zvěrstev, jaké galaxie za tisíc let nepoznala. Konečně zabili příliš mnoho lidí, které Honor Harringtonová milovala. Nyní Honor Harringtonová míří do Solárního svazu. A peklo jí jde v patách.... celý text

Literatura světová Válečné Sci-fi
Vydáno: ekniha , Polaris
Originální název:

Uncompromising Honor, 2018


více info...

Přidat komentář

Hadati
24.09.2024 5 z 5

V tomhle díle se neplácáme ve stejném časovém období a konečně už se vrháme do skutečné války proti Solárnímu svazu. Sice se zde řeší i Mesanský blok, protože je stále hybatelem událostí, ale děj se soustředí hlavně na svaz. Ten se konečně pořádně odkope a předvede svou pravou tvář ve velkém. S velkým a tichým přispěním Mesanského bloku, kdy většina lidí ve svazu stále nevěří v jeho existenci, pak docílí poslední kapky, kdy se Aliance rozhodne zasáhnout proti Solárnímu svazu ofenzivně.

Přestože je obecně děj velmi zajímavý, ani tady se Weber nevystříhal nadbytečné vaty. Kupříkladu nechápu, proč má potřebu popisovat znakovou řeč koček do detailu. Na druhou stranu té vaty tu není tolik, nakolik jsem se obával.

Skutečné námořní bitvy jsou zde asi jen dvě. Pak jsou tu další vojenské střety, kde si ale taktizování moc neužijete. Přesto je kniha velmi napínavá, i když oficiální anotace knihy prozrazuje zbytečně mnoho. Nejvíc jsem se nudil při popisu Honořina soukromí, ale i toho tu naštěstí není tolik.

Osobně bych byl rád, kdyby tímto celá série skončila, protože je to úctyhodný závěr. V doslovu se naneštěstí dozvíme, že je plánovaná další navazující série knih.

kokrokr
23.09.2024 4 z 5

Ani jsem si neuvědomil, že Honor vychází už čtvrt století a já se k ní pořád vracím. David konečně uzavřel tuto ságu a vzhledem k jeho věku má už nárok na odpočinek. Ještě nás ale čeká další román, kterým E. Flint doplní sérii Solární svaz a tam budou Zilwicki a Cachat opět vyšetřovat na Mese. Weber je ovšem grafoman, takže se můžeme časem nadít i nového příběhu přímo od něho. Co se týče knihy, její děj by zasloužil proškrtat, je to trochu rozevláté a dlouhé, ale to je už v posledních letech autorův běžný projev. Název knihy jde na konto nakladatelství, česky by snad bylo vhodnější „Neohrožená, Neochvějná či Neústupná Honor„ než doslovný překlad. Díky Davide za tu dlouhou a zábavnou cestu, kterou jsi nám dopřál.


ArrowM
31.08.2024 3 z 5

(SPOILER) Na Uncompromising Honor jsem se natolik těšil, že jsem si ji přečetl rovnou v angličtině. A můžu vám říct, že ta kniha měla potenciál. Potenciál, který neproměnila. Ani v nejmenším neproměnila.
Především se skoro nedala číst. Jakoby postrádala nějaké pojítko nebo strukturu jako celek. Samozřejmě měla zajímavé a čtivé části, ale přehršel dějovích linek byl posázen skoro až bez ladu a skladu.
S tím souvisí asi sto třicet osm nejrůznějších nových postav, ať už Mantichorských nebo Svazových. Už dříve jsem psal (jinými slovy), že by možná bylo fajn nezabíjet všechny svazové admirály, aby se mohl ukázat alespoň jeden, kterého bude moct čtenář brát jako skutečnou hrozbu.
Hrozba je ve knize místo toho budovaná skrz to, že zoufalé solariánské námořnictvo se dopouští čím dál tím větších zvěrstev, aby vyrovnali technickou převahu. Jenže na mě to už prostě přestává fungovat, obzvlášť když tyto situace se buď prostě nevyřeší, nebo je peak taktiky mantíků nasadit co největší salvy je jen možné.
Jak už píše Lukša1, kniha se takovím zvláštním způsobem pokouší uzavřít dosavadní dějové linky, ale moc jí to nejde. Buřič zde by byl skoro až čirým plítváním čtenářova času, kdyby se nejednalo o setup k To End in fire, a to je taky lahůdka, to vám povím rovnou.

Na závěr jen: co se to s Honorverse proboha stalo? První knihy série byli jednoduchá scífka ve skvělém světě a prostředí, ale ty poslední jsou skoro všechny absolutní mišmaš. Z Nekompromisní Honor se už i skoro vytratila i ta jednotící Honořina dějová linka pospolu s dějovou strukturou. Přiznám se, že jsem v knize trochu přeskakoval. Poprvé u všech knih honorversa. Protože to prostě nešlo celé přečíst. A to říkám já. A já jsem člověk, co už si v minulosti před spaním přečetl encyklopedii, a to hezky od první stránky po poslední. Jakoli mám honorverse rád, Uncompromising h
Honor prostě není dobrá kniha. Takže ty tři hvězdy jsou spíš ze setrvačnosti, celek je spíše na dvě.

Lukša1
17.07.2024 4 z 5

(SPOILER) Pro fanoušky Honorverse povinnost, protože tímto končí jedna hodně dlouhá série. Nicméně je potřeba dodat, že kdyby se David Weber držel svého původního plánu a tuto dějovou linku ukončil Bitvou o Mantichoru, udělal by asi lépe. Čtyři hvězdy jsou celkem odpovídající v případě, že se člověk nezačne zpětně zamýšlet nad vším, co kniha přináší a jak všechno (ne)spojuje do jednoho konce.

Autor v předchozích dílech připravil vše potřebné pro to, aby došlo k rozhodující bitvě mezi Mantichorou s jejími spojenci a Solárním svazem, což slibuje i anotace. Místo toho, aby k této bitvě skutečně přistoupil, tak 80 % knihy Mantichora nic moc nedělá, maximálně odráží hrstku útoků na různé soustavy, a to pouze tehdy, když se námořnictvo zrovna v soustavě nachází. A samozřejmě nemohou chybět desítky rozhovorů o tom, co kdo má udělat, co kdo udělal, co kdo neudělal a proč to všechno bylo (ne)uděláno.

A tady začíná spoiler! Rozvíjí se mnoho dalších linek, například se opět objevuje Buřič, právě na něm je ale nejlépe vidět, že úplně zbytečně. Z člověka, který patřil mezi nejlepší agenty na straně těch zlých, se stává klaďas s cílem porazit Blok. Místo toho, aby ale přinesl skutečně prospěšné poznatky v boji s touto skupinou, tak po mnoha a mnoha kapitolách najednou jeho linka končí. Totéž platí o skupině Lovců duchů, kteří v Solárním svazu pomalu odhalují pravdu. Najdou pár špionů a najednou konec. Nebo sektor Maya, který se po několika knihách konečně odhodlá k odtržení. Co na to Svaz? Nic, odtržením linka končí, žádná odveta, žádný odpor.

Kdyby se z této části vyškrtalo prakticky vše a ponechaly pouze dvě hlavní vesmírné bitvy, nic by se nestalo. Pak ale zčistajasna přichází první klíčová událost. Až zde dochází k tomu, co je uvedeno v anotaci. Díky tomu Honor opravdu míří do Solárního svazu a peklo jí jde v patách. Čtenář by očekával, že právě to bude ústředním bodem knihy, skutečnost je ale taková, že bitva, která má ukončit válku, zabírá sotva 5 %. Všechno to dlouhé plánování, desítky rozhovorů různých skupinek lidí, a během hrstky stránek konec. Jako by autor najednou už dále nechtěl pokračovat, a tak konec zpracoval během jednoho večera.

Samostatnou kapitolou je Blok, který se občas objeví se zázračným vynálezem, zabije pár milionů lidí a zase zmizí. A na úplném konci knihy to vypadá, jako by nikoho nijak zvlášť netrápilo, že existuje skupina, která může nenápadně zaútočit ničivou silou prakticky kdekoli. Dokonce za takové situace nejschopnější bojovník odejde do důchodu…