Němé oběti
Tim Weaver
David Raker série
ZTRATIL VŠECHNO, NA ČEM MU ZÁLEŽELO. ZBÝVÁ JEN SPRAVEDLNOST… A POMSTA. Colm Healy patřil k nejlepším detektivům Metropolitní policie – až do chvíle, kdy se začal zabývat případem brutální vraždy mladé matky a osmiletých dvojčat. Vyšetřování uvázlo na mrtvém bodě a skutečnost, že nikdy nedokázal najít a potrestat viníka, Healymu zničila kariéru a připravila ho o rodinu. David Raker, který se specializuje na pátrání po nezvěstných osobách, je jediný přítel, který Healymu zbyl. Zároveň jako jediný chápe, že bez odpovědí Healy nikdy nedokáže najít klid a jeho život zůstane v troskách. Proto se společně znovu pouštějí do vyšetřování. Ani jeden z nich ale netuší, že vrah ze stínů sleduje každý jejich krok a pouze čeká na správnou chvíli, aby je mohl pohřbít i s posledními důkazy svého ohavného činu…... celý text
Já ty jeho knížky prostě žeru! Ze zdánlivě obyčejné vraždy se vždy vyvine něco tak neskutečného a překvapivého! Autor má u mě, jako vždy, tak deset hvězd navíc za fantazii!
Tim Weaver opět nezklamal. Kniha napsaná poutavě jen detektiva Healyho mě bylo líto. Stačí málo a člověku se změní radikálně život.
Tim Weaver je pro mě srdcovej autor od chvíle, kdy mu tady vyšel román Bez slitování. A ani tentokrát si to u mě nepokazil. Němé oběti jsou zase o něco drsnější a temnější než předchozí knížka - řekl bych, že skoro až noirový. Nemluvě o tom, že Raker si tentokrát sáhne fakt na dno. A celý je to detektivka asi tak z 20% a zbytek tentokrát ovládla thrillerová složka, což nevadí. Stejně tak nevadí, že knížka má lehce přes 500 stran - ani na okamžik totiž neztratí na rychlosti a čtivosti a nebudí pocit vaty, který jsem měl třeba u Žízně. Co mi ale vadilo, byl tentokrát dějový twist, který autor použil dvakrát u dvou různých postav, to jsem si vzpomněl na pořekadlo o opakovaném vtipu. Nicméně čekání na Zlomené srdce bude hodně dlouhé. A mimochodem, kdyby jednou točili seriál nebo film, tak bych si přál, aby Tom Hardy hrál Colma Healyho. PS: zajímalo by mě, kam Weaver chodí na ty magory. Je snad vytahuje z almary.
Výborná kniha, skvěle postavený příběh, nemám co bych vytkla :-) už se moc těším na podzim na další :-)
Tim Weaver je prostě kus. Ne jen jako osoba (soudím podle fotky), ale především jako spisovatel. K dokonalosti mu chybí krůček, ale cesta, po které směřuje, nevede v podstatě jinam než na vrchol. A Němé oběti jsou toho jasným důkazem.
První sto šedesát stran zcela excelentních. Má to perfektní zápletku, dokonale prokreslené charaktery a hlavně temně bezvýchodnou atmosféru, jež k vyprávění sedne jako ulitá. Navíc čtenáři sledující Rakerovy eskapády od prvních knih ocení práci s vývojem jednotlivých postav, protože některé osudy zde vyeskalují naprosto nečekaným způsobem.
Jenže... Moderní doba přeje nabobtnalým thrillerům. A v tomhle ohledu nemůže asi Weaver zůstat pozadu, takže motiv, který by mu bohatě vystačil na jeden hodně slušný příběh, rozšířil ještě o jeden a přidal k tomu trochu vaty, aby všechno spojil. Úvodní osnova se tak v polovině románu překlene do zcela nové roviny, která je sice pořád dobrá, ale klidně by mohla fungovat samostatně. Někdy je holt méně skutečně spíš více.
2016 | Není cesty zpět |
2018 | Hon na mrtvého |
2018 | Údolí mrtvých |
2018 | Ztracený |
2019 | Žena mého života |
Pro mne slabší než některé jiné díly, ale pořád považuji sérii za kvalitní.