Není úniku

Není úniku
https://www.databazeknih.cz/img/books/54_/549043/bmid_neni-uniku.jpg 4 453 453

Černý led série

1. díl >

Studentka pedagogiky Sóldís potřebuje po rozchodu rychle najít nové bydlení a práci, a tak s nadšením přijme místo soukromé učitelky dcer bohatého páru obývajícího luxusní sídlo v odlehlém, zapadlém koutě západoislandského venkova. Zaměstnavatelé na ni sice působí poněkud zneklidňujícím dojmem a život na osamělém místě v ní postupně začíná vzbuzovat neblahé předtuchy, ona se však rozhodne zatnout zuby a své obavy překonat. Bude to správný krok? Policejní vyšetřovatel Týr se po letech vrací ze Švédska na rodný Island, protože v přelomové životní situaci touží po novém začátku. Záhy po nástupu do kriminalistického týmu v Reykjavíku se musí zapojit do pátrání po pachateli zločinu, jaký si v poklidné ostrovní zemi nedovedl představit ani v nejhorších snech – brutální čtyřnásobné vraždy. Jeho spánek však nakonec budou narušovat ještě hrozivější noční můry než obraz vyhaslých očí čtyř nevinných obětí.... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi
Vydáno: audiokniha , Grada

Lok lok og læs, 2022

Interpreti: Klára Cibulková

brabofka
02.11.2024 3 z 5

Trend dnešních detektivek mi přijde trochu podivný. Nejenže se v nich lidé chovají divně (aby mohli být zabiti), ale divné jsou i vyšetřování policistů, detektivů. Na tomto příběhu mě asi nejvíc iritivalo to nevyšetřování. Vždyť oni nic neudělali, 2x někam dojeli, s každým si 2x popovídali a nejvíc se řešila srubová chata a povlečení s polární září... Díky minimálnímu počtu postav, v půlce (i já antitalent) předpokládám kdo by to mohl být a proč (což se mi na rychlém konci potvrdilo). Za mě zbytečně moc omáčky okolo. Myšlenka s příběhy před a po, dobrá. Jen když od začátku víme co se stane ( a ano opravdu neobživnou) proč tolik cirátů kolem toho a toho povídání. Některé věci, uprostřed příběhu dost vyzdvihované nevysvětlené. Mrzí mě, že dějová linka detektivů se přenesla nevyřešená do dalších dílů. Ty určitě v plánu číst nemám, takže se vlastně nic nedozvím. Škoda, přijde mi to jak špatná americká mýdlová opera ... to be continue...

Ahinka
29.10.2024 5 z 5

Výborná napínavá a tajemná detektivka, která začíná hned z ostra brutální vraždou. I linie vyšetřovatelů a jejích osobní rovina se mi líbila. Jsem zvědavost sama na další díl.

Bubo19
23.10.2024 5 z 5

Nová série a opět skvělá detektivka z mého oblíbeného Islandu. Příběh, který se odehrává před vraždou, je napínavý až děsivý. Vyšetřování probíhá svižně a Týr je sympaťák, stejně jako jeho kolegyně. Yrsa drží laťku stále vysoko, dávám pět hvězdiček a těším se na další díl.

zuzule787
21.10.2024 3 z 5

Nepřečteno, ale posloucháno jako audiokniha při chůzi na pásu. Moje první setkání s touto spisovatelkou a tak jsem jsem byla zvědavá jestli mě chytne tak, jak to většina severských spisovatelů umí.. Nebylo to špatné - mrazivé prostředí, divní lidé, naivní studentka a vyprávění ze dvou pohledů - to hodnotím jako povedené. Líčení finálních událostí bylo fakt dost brutální a hlavně já ne moc dobře snáším násilí páchané na dětech.. Na druhou stranu jsem si k postavám nedokázala najít vztah.. Což mi přijde divné, protože minimálně k hlavnímu hrdinovi si vždycky nějaký vytvořím. Buď mě baví, nebo totálně štve, ale vždycky na mě nějak působí.. Tady ne, tady je mi úplně jedno jestli je tam Týr a nebo nějaký Pepa. Konec tedy nabízí další možné pokračování do kterého se asi zřejmě pustím a budu doufat, že se hlavní hrdinové trochu víc projeví, že to prostě nebudou jenom nějaké postavy..

berila
17.10.2024 2 z 5

Tak tady asi narazím, půjdu úplně proti proudu. Autorku mám ráda, už jsem toho od ní dost přečetla, ale v tomto případě jsem šlápla vedle. Nevím, jestli se dá něco pochválit. Dvojice detektivů typu kam je postavím, tam je najdu, žádná šťáva. Zpočátku jsem si říkala, to by mohlo být dobré, ale pak jsem se už jen modlila, aby byl konec. Nejhorší na tom je, že už mám zakoupené další dva díly.

eDex
14.10.2024 5 z 5

Jedním slovem, dokonalé. A takové jsou pro mě všechny knihy, co napíše Yrsa.

Mia07
11.10.2024 5 z 5

Yrsa je prostě Yrsa. Miluji tenhle styl psaní…..mrazivý Island, záhady, osobní příběhy vyšetřovatelů. Přečteno jedním dechem, stejně jako její ostatní knihy.

Timkim
08.10.2024 3 z 5

Zjistil jsem, že s Yrsou mám osobní problém. Ať už poslouchám jakoukoliv její knihu, nejsem schopen se ponořit do děje. Prostě mě to nebaví, nejsem schopen si k žádné postavě vytvořit jakoukoliv vazbu. V polovině knihy mi bylo už úplně jedno, kdo je pachatel, protože ani ti poldové se fakt nepředřeli a řešili spíš osobní problémy s povlečením na postel. Své fanoušky jistě má, avšak já se k nim nezařadím. 50% a to jen za ty stopy v předsíni.

martineden
19.09.2024 4 z 5

Brrr, to bylo odporné. Yrsa mi opět zadrnkala na nervy, konec tedy trochu uspěchala, najednou cvak a máme pachatele. Ale tedy to hnusné napětí a bezmoc, když víte, jak to s rodinou dopadne...

arthera
17.09.2024 4 z 5

Kdo má rád severské napínáky s atmosférou sněhu a vyšinutých lidí, nebude zklamán!
Oddych od vašeho reálného života zaručen ;-)

Duchoslp
16.09.2024 3 z 5

Tohle bylo trošku jiné čtení než série Freyja a Huldar, chvilku mi trvalo než jsem se do knížky začetla, ale děj byl napínavý, takže celkový dojem je spíš pozitivní

Jíťa307
14.09.2024

Audiokniha byla zajímavá od začátku až do konce. Povedený mrazivý thriller.

FilipHaring
31.08.2024 4 z 5

Yrsa ma udržovali v napätí od začiatku do konca. Kniha bola mala neobvyklý striedajúci sa sled. Názov knihy 100% odpovedá. Hodnotim 4/5

kerr.cani
05.08.2024 4 z 5

Konečně dobrej thriller, ze kterého mě mrazilo! (Přesně tak, jak slibuje už obálka knihy). Ponuré prostředí Islandu. Vyvražděná zbohatlická rodina. Divní sousedé. A rodinná tajemství, která by tajemstvími měla zůstat.
V knize sledujeme dvě dějové linky - první vyprávěná z pohledu Sóldis, která do rodiny přijela dělat chůvu. To je ta část, kdy si utváříte aspoň drobný vztah s hlavními postavami (ačkoliv víte, že všichni zemřou, ale i tak). Tahle část byla poněkud milá, ale čím hlouběji jsem proklouzávala do příběhu, tím temnější se jejich životy zdály. Druhou dějovou linku tvořilo vyprávění z pohledu vyšetřovatelů vražd, a protože je to první díl nové série, mohli jsme nahlédnout i do kousku osobních životů vyšetřovatelů, kteří na nás budou čekat i v dalších dílech.
Kniha se četla sama, je napsaná moc pěkným stylem, který mě pohltil a od začátku jsem byla nadšená. Rozhodně musím sklonit autorce poklonu, protože složitost a propletenost všech vztahů a vražedného případu byla naprosto šílená. Rozhodně to za mě nebylo odpočinkové čtení, některé pasáže jsem si četla dvakrát, abych je pochopila a i přesto, že jsem měla v průběhu čtení nějaká podezření na to, kdo by mohl být vrahem, byla jsem naprosto vedle (a o to víc byla ze závěru překvapená).
Thrillery jsem kromě těch od McFadden dlouho nečetla, ale z pohledu čtenáře, který má obecně rád napětí, tajemno a strach můžu říct, že kniha měla tohle všechno a já v konečném důsledku byla spokojená.
Pokud se chcete bát a zároveň se v těchto teplech zchladit, Yrsa rozhodně bude tou správnou volbou - a já už se moc těším na další díl série.

uzivatel6305
27.07.2024 4 z 5

Po Freye a Huldarovi, jejichž poslední díly jsem doposlechla jen z nutnosti dokončit sérii, tak mě tento díl opravdu nadchnul. Opět jsem poslouchala jako audioknihu a podání paní Cibulkové nemá konkurenci, ta prostě k Yrse patří.

Ponurost z příběhu a místa činu přímo čiší, člověk se diví, že někdo něco neudělá, ale na druhou stranu to k Yrse prostě patří. Nechtěla bych se na tom místě objevit ani na chvíli. A přemýšlím i o tom, že když už si někdo dá takovou práci s popisem postav, které pak stejně nepřežijou, že je to opravdu silná káva a nevím, jestli bych to sama dokázala.

Knížka je napínavá, strašidelná a pořádně propletená. Jen do ní!

bosoMT
21.07.2024 5 z 5

Trezor :)

Kristynka.dr
03.07.2024 5 z 5

Tak toto bylo dokonalý. Každá kniha od Yrsy je skvělá a žádná prostě nezklame. A tuto já můžu jen doporučit.

maryska09
02.07.2024 4 z 5

Dobře napsaná severská detektivka s otevřeným koncem. Čteno v rozpáleném Egyptě, takže příjemně ochlazující. Doporučuji

VasnivaCtenarka
01.07.2024 5 z 5

HODNOCENÍ AUDIOKNIHY:
V létě si tuto knihu přečtěte, když se toužíte ocitnout v mrazivém počasí. V zimě proto, že není nic lepšího než se „zababuškat“ do deky s teplým čajem a přečíst si po čertech dobrý a mrazivý thriller. Zkrátka tahle kniha se vám bude nejspíše líbit kdykoliv!

Do děje dvou paralelních příběhů, které se nakonec krásně propletou se pohltíte raz dva! Budete číst/poslouchat se zatajeným dechem a dokonce se může stát, když budete číst v noci, že budete napětím sotva dýchat!

Autorka nám naprosto brilantně popsala děsivě osamocené a odlehlé stavení, ve kterém se stalo neštěstí. Stejně tak nám velmi umě dokázala popsat život uvnitř domu a vztahy rodiny. Občas jste si při čtení říkali: Sakra práce, co jsou ti rodiče zač?! Jak můžou být takoví zabedněnci?! Zkrátka jste byli absolutně vtaženi do děje! To na (audio)knihách miluji!

Promyšlenost děje se mi opravdu velmi líbila! Působilo to tak děsivě skutečně, že jsem se od poslechu nemohla odtrhnout.

V příběhu není nic, co bych mu mohla vytknout. Absolutně nic. Tahle recenze bude tedy velmi krátká – zkrátka si tuto knihu přečtěte a uvidíte sami. My jsme si ji četly společně a všechny jsme byly nadšené!

Na konec ještě musím dodat, že poslech této audioknihy trval 13 hodin a 41 minut a interpretace Kláry Cibulkové byla výborná, i když jsem si chvíli na její hlas musela zvykat.

Ať už jste audiofilové nebo knihomolové – Není úniku si zkrátka přečtěte. Myslím, že nebudete litovat! Bylo to opravdu moc dobré!

janastok
30.06.2024 5 z 5

Páni, Yrsa teda umí vybudovat hustou atmosféru. Temný příběh z mrazivého Islandu, vyprávěný ve dvou časových rovinách, s malinko uspěchaným koncem a příslibem dalšího dílu