Nepotřebuješ se změnit
Anthony De Mello
Co mám udělat proto, abych se změnil?, ptali se lidé Tonyho De Melly. Jeho odpověď vás možná překvapí: nic. Nemusíte udělat vůbec nic. Právě naopak, říká Tony, čím víc toho děláte, tím hůř. Jste v pořádku takoví, jací jste. Nezasahujte do sebe. Nic neměňte. Jen se dívejte. Pozorujte. Věci, které se v sobě snažíte změnit, ve skutečnosti potřebují jenom vaše pochopení. Když jej dostanou, promění se samy. A v té chvíli objevíte tu jedinou věc, na které se shodují všichni svatí i mystici: vše je přesně tak, jak má být.... celý text
Duchovní literatura Esoterika, astrologie, okultismus Literatura naučná
Vydáno: 2022 , JotaOriginální název:
Stop Fixing Yourself: Wake Up, All Is Well, 2021
Něco mě zaujalo něco ne.. ale i tak jsem si z toho pro sebe něco vzala a ano uvědomila jsem si, že se nepotřebuji změnit a to je důležité
Dříve jsem četla dost "seberozvojových" knih, teď je nečtu skoro vůbec. Na tuto jsem narazila na audiotéce, a vzhledem k tomu, že nebyla moc dlouhá, řekla jsem si, že to zkusím. Je to takové všechno na jedno brdo, ale vlastně je fajn, si to připomínat. Takové ty základní poznatky o světě, o štěstí, o lidech. Sama vím, že když týden nepáchnu do lesa a lítám z práce do práce, že se člověk necítí dobře a že mu ten pocit štěstí nepřinesou úspěchy, peníze ani jiné statky - možná na chvilku. Tak je dobře si občas připomenout, že se mám zastavit a jen tak dýchat a jen tak být. A přijímat se. A tak ta knížka byla vlastně fajn. Žádné velké AHA momenty, ale knížka je milá, čtivá, jednoduchá.
Kniha mě naplnila klidem, který mi znovu zvědomil, jaké mám pocity na své "základní desce". Že i přes bouře na povrchu cítím v nitru stabilitu a štěstí. Nepotřebuju se změnit, ale rozhodně jsem si potřebovala přečíst tuto knihu :-).
Kniha vede k zamyšlení. Takže jsem ji četla několik dní a ráda. Je jiná v tom, že burcuje člověka, aby určité věci dělal pro sebe. Aby cítil lásku k práci, ne pro ni samotnou. Lásku k smíchu a k intimitě s lidmi, které máme rádi, aniž bychom na nich byli emočně závislí. Vyhledát aktivity, že pro vás nehrají roli úspěch, uznání ani souhlas okolí. Důležitý je také návrat k přírodě. Opustit davy a vyrazit do hor. Pro duchovní rozvoj je fajn pozorovat svět beze slov. Nabádá k trpělivosti. Ale jakmile toto začnete vnímat, bude se to ve vás měnit. Objevíte to, co hledají lidé po celém světě. Přečtěním knihy si spoustu věci uvědomíte a to je vždy dobře.
Asi takto, kdybych nečetla Bdělost, dala bych plný počet. Dle mého názoru to je Bdělost, ale přepracovaná do nové knížky. Některé pasáže se mi líbily a "něco" mi odkryly, některé mi nechaly chladnou a něčemu jsem nerozuměla. Ale to je u tohoto typu knih normální
2013 | Bdělost |
2010 | Cesta k lásce |
1995 | Modlitba žáby (1) |
2012 | Čirá radost |
1996 | Sádhana – Cesta k Bohu |
Větší bláboly jsem dlouho nečetla.