Nesmrteľná Henrietta Lacksová

Nesmrteľná Henrietta Lacksová
https://www.databazeknih.cz/img/books/22_/224344/nesmrtelna-henrietta-lacksova-224344.jpg 4 6 6

Volala sa Henrietta Lacksová, no vedci ju poznajú ako HeLa. Bola to chudobná černošská pestovateľka tabaku. V roku 1951 jej bez jej vedomia odobrali bunky, ktoré sa stali jedným z najdôležitejších nástrojov v medicíne. Mali nezastupiteľnú úlohu vo vývoji vakcíny proti poliomyelitíde, v klonovaní, mapovaní génov a ďalších vedeckých výskumoch. Henriettine bunky sa predávajú a kupujú po miliardách, ona však zostáva takmer neznáma a jej rodina nemá na zdravotné poistenie. Bestseller Nesmrteľná Henrietta Lacksová rozpráva strhujúci príbeh o konflikte etiky, medicíny a rasových rozdielov, o vedeckých objavoch a liečení vierou. Zároveň je to dojímavé rozprávanie o chudobnej rodine a jej vyrovnávaní sa s novou skutočnosťou, najmä o dcére Deborah, ktorá vyrástla bez matky. V závere knihy hovorí: „Neviem, ako odídem, ale dúfam, že pokojne. Jedno vám poviem: Ak nesmrteľnosť znamená večný život, netúžim po nej. Všetci ostatní by predo mnou starli a zomierali, iba ja by som bola stále rovnaká. Bolo by to smutné. Ale možno sa vrátim v podobne buniek HeLa, ako to spravila matka. Potom by sme mohli na svete spoločne konať dobro.“... celý text

Literatura světová Romány Zdravotnictví
Vydáno: , Ikar (SK)

The Immortial of Henrietta Lacks, 2010

lusila
25.06.2021 5 z 5

Už viem, čo sú bunky HeLa. A aj kto bola Henrietta Lacksová. Strhujúci osobný životný príbeh bez cenzúry a úprav / to sľúbila autorka jej rodine/ sa prelína s príbehom o pátraní po pravdivých informáciách o tejto žene a jej bunkách. Niektoré zistenia boli šokujúce, napr. že tie bunky sa používajú dodnes a sú schopné ďalšieho delenia, či o medicínskych "pokusoch" na ľuďoch čiernej farby pleti, iného nábožestva, väzňoch, či duševne chorých. Zároveň som sa veľa dozvedela o vývoji medicíny v bunkovej oblasti.

Kamienkova33
26.10.2015 4 z 5

Literatura faktu nepatri medzi moje oblubene zanre, ale po tejto knihe som siahla. Bola pisana celkom zaujimavo, zaujala ma hlavna pribehova stranka knihy, ktora sa venovala zivotu hlavnej hrdinky a celej jej rodiny. Dobre su tieto kapitoly prestriedane s faktografiou, ta je pisana zrozumitelne aj pre laikov ako ja :-) velakrat som sa pocas citania pristihla pri rozmyslani, ako strasne trpela zena (a vsetci okolo nej vratane potomkov), vdaka ktorej sa teraz zachranuje mnozstvo zivotov.

Autorovy knížky

2012  83%Nesmrteľná Henrietta Lacksová