KyberZemě
Tom Clancy , Steve Perry , Steve Pieczenik
Když se celosvětová počítačová síť zhroutí, lidstvo se dozvídá o nové zemi. Teroristé z virtuální země zvané KyberZemě si vzali za rukojmí internet. A co požadují? Celosvětové uznání a práva pro své „občany“. Ačkoli KyberZemě má miliony sympatizantů, Net Force se rozhodne povolat všechny své síly do otevřené války na třech frontách – politické, fyzické a elektronické, protože vyjednávat s teroristy nepřichází v úvahu… Kniha se snaží předvídat možné budoucí problémy spojené s růstem technologií, zejména s rozvojem internetu a práv skupin občanů. Neodpoví čtenáři na všechny kladené otázky, donutí ho však zamyslet se nad nimi.... celý text
Literatura světová Thrillery Sci-fi
Vydáno: 2003 , BB artOriginální název:
Cybernation, 2001

Nadprůměrný díl, přibylo trochu filozofování a tempo se pořádně rozběhlo až na konci. Opět dobří záporáci.

Další díl Net Force byl podstatě to samé jako ostatní díly, ale tady musím uznat, že tento díl byl takový akčnější a čtivější než předchozí díly takže hodnotím čtyřmi hvězdami.

Co bylo před dvěma- třemi desetiletími nepochopitelné (pokládáno za názory a myšlenky budoucnosti), dnes se stává skutečností, útoky jedinců nebo skupin, které napadají web. stránky státních, soukromých institucí, nedávno politických stran před volbami, omezují a zasahují do práv osob. Opravdu, je tomu tak. Jestliže se tyto incidenty dotýkají i nabourávání programů peněžních institucí a díky tomu uživatelé v dobré víře provádějí běžné transakce - přelévají peníze na účty "hackerům" - nezbývá nám je než odsoudit.
Podobně se děje v románu KyberZemě, kde však autor jde mnohem dál a přes virtuální realitu se da skoro doopravdy žít, vytvořit prostředí a zneužít jej k účelům sledování druhých osob, utlačení a okradení, co hůře i odejmutí života. Román je inspirací co nám může nabídnout svět, ve kterém nemusíme být svými vládci, i když jej podle svých představ vytvoříme.
Kupodivu se mi tento díl docela líbil. Je zde sice opět líčení cvičení silatu a dlouhé úvahy o vidění světa pravičáků a nezkušených levičáků, ale dá se to vydržet nebo ovšem také přeskočit. Ostatní děj je s přimhouřením očí v pořádku a zápletka zrovna tak.