NeuroKmene
Steve Silberman
Viete na kom stojí celá sláva Silicon Valley? Na podivínoch, čudákoch a nenápadných génioch, čo sú v drvivej väčšine ľudia s poruchou autistického spektra. Americký novinár Steve Silberman nám vo svojej knihe Neurokmene ponúka fascinujúci príbeh toho, ako sa postupne rodili naše vedomosti o autizme či Aspergerovom syndróme – od temných experimentov a tvrdých antikampaní až po súčasnosť, ktorá do tejto témy vniesla oveľa viac svetla i rešpektu. Silberman vyspovedal bezpočetné množstvo vedcov, lekárov i terapeutov, rodičov autistických detí a, čo je najdôležitejšie, aj samotných autistov. Pozorne ich počúval a usiloval sa porozumieť tomu, čo to vlastne znamená – byť autista. Je to kniha, ktorej nechýba citlivosť, empatia, ani výnimočné množstvo faktov.... celý text
Literatura světová Literatura faktu Přírodní vědy
Vydáno: 2021 , AbsyntOriginální název:
Neurotribes, 2015
Vynikajúce. Odporúčam prečítať každému, kto chce lepšie porozumieť nepochopenému svetu.
Výborná, komplexná a zaujimavo spracovaná kniha pre tých, ktorí sa o problematike potrebujú niečo dozvedieť. Keď nič iné, tak aspoň to, že v tom nie ste sami.
Silberman venoval výzkumu 15 rokov a v tejto knihe krásne a komplexne zhrnul históriu, profily osobností ako Henry Cavendish, Leo Kanner alebo Hugo Gernsback, ako Lorna Wing prišla s názvom spektrum - lebo jej to pripomínalo dúhu, že autizmus je niečo individuálne, multidimenzionálne a rozmanité, že ľudia s týmto postihnutím potrebujú celoživotnú podporu a nie snahy o vyliečenie/napravenie . Je smutné, že v knihe je popísané, že s individuálnym prístupom prišli lekári, už keď sa diagnóza objavila prvý krát, ale rokmi sa to zvrátilo, prekrútilo a pristupuje sa k autizmu s definitívnou nálepkou niečoho, čo sa nedá vylepšiť, čomu sa nedá pomoct. Odporúčam hlavne rodičom, aby si knihu prečítali, aby pochopili, skôr než pôjdu za "odborníkmi".