Neviditelné světlo

Neviditelné světlo
https://www.databazeknih.cz/img/books/empty_bmid.jpg 4 12 12

Soubor povídek (Zelený háv, Na číhané, Krvavý orel, Nad branou, Poena Damni, "Těšitelka ztrápených", Most nad řekou, V klášterní kapli, Pod kterým králem?, Se zbarvenými šaty, K děťátku, Pocestný, Bolesti světa, Ráno, Očekávaný host) anglického katolického duchovního, kanovníka westminsterské katedrály a spisovatele. Jejich námětem jsou všední příběhy ze života nazírané očima křesťanské víry. Hrdinové příběhů procházejí v kritických životních okamžicích křesťanskou náboženskou zkušeností a po náboženské obrodě nalézají cestu k hodnotnějšímu vnitřnímu životu a k poznání svého pravého místa ve světě... celý text

Povídky Duchovní literatura Náboženství
Vydáno: , Stará Říše
Originální název:

The Light Invisible, 1906


více info...

Přidat komentář

Cinik
14.09.2024 5 z 5

Je to sbírka povídek, jejichž námětem jsou vize a pocity kněze na pozadí událostí. Ne se všemu jsem porozuměl, ne se vším souhlasím, ale celkově je to skvělé, hodné přečtení a zamyšlení.

Legens
12.06.2024 5 z 5

Kvalita této knihy plně odpovídá tomu, že jsem na ni dostal to nejlepší doporučení z nejlepších - od Jana Čepa. Ve druhé povídce z knihy Modrá a zlatá se o "The Light Invisible" zmiňuje její protagonista Jiljí Klen jako o oblíbené četbě jeho zesnulé španělské manželky. Po takovémto doporučení to prostě nešlo nepřečíst. A je to skutečně skvělé. Řekl bych, že se zde ani nejedná tak o ty jistě čtenářsky atraktivní vize z oblasti duchovního světa, které v průběhu svého života měl a má starý katolický kněz, a ve zpočátku volně na sebe navazujících povídkách, které postupně nabývají charakteru kapitol románu, je sděluje vypravěči knihy, jako spíše o autentické vylíčení vlastních pocitů katolického kněze. Není to prezentace víry ani výklad písma, ale skutečně pocity kněze. Závěry pro svou víru si musí čtenář (spolu s vypravěčem), vyvodit sám. Tato kniha mi dokázala upravit pohled na radost, utrpení, přírodu, život, nemoci, a jiné. Snad nejvíce ze všeho co jsem četl mi ukázala a přímo dokázala, jaká je skutečná celospolečenská potřebnost a nutnost zdánlivě izolovaného a z povrchního pohledu zbytečného řeholního života mnichů a jeptišek v geniální kapitole "V klášterní kapli". Kniha končí trochu nezřetelně, čemuž se nelze divit, protože kněz, který vypravěči své příběhy a zkušenosti postupně líčí v poslední kapitole umírá, takže tento svůj zážitek již vylíčit nemůže. Prostě zkušenost se smrtí čeká na každého z nás individuálně a s nikým se o ni na tomto světě nepodělíme.


Admiva
01.01.2024 3 z 5

Už jsem od autora četl lepší díla, v druhé části je ale pár velmi dobrých povídek.

Hanka_Bohmova
01.08.2017 4 z 5

Obvykle mě příliš neoslovují "mysteriózní" příběhy a zde to nebylo jiné. Ale díky třem, čtyřem místům, obrazům, které stojí za uchování v paměti, přidám ještě hvězdičku.

JLČ
12.11.2016 5 z 5

Krásné mysteriózní katolické povídky.