Neviditelný
Herbert George Wells
Proslulý autor utopických románů líčí v tomto fantastickém příběhu osudy mladého přírodovědce Griffina, který objeví tajemství neviditelnosti a vyzkouší je sám na sobě. Neviditelný a nepolapitelný bloudí nejprve Londýnem, pak anglickým venkovem, šíří kolem sebe zmatek a hrůzu, stává se štvancem, propadá zuřivosti, která se mu nakonec stane osudnou a vede k jeho záhubě..... celý text
Literatura světová Romány Sci-fi
Vydáno: 1956 , SmenaOriginální název:
The Invisible Man, 1897
Tak to bylo velmi milé překvapení. Rozhodně bych netvrdila, že mi je hlavní postava nesympatická, byla akorát nevyrovnaná, výbušná, paranoidní a nemorální. Je otázka, jestli by byl Griffin takhle násilnický i kdyby zůstal viditelný, vzhledem k tomu, že chtěl být neviditelný proto, aby si mohl dělat co chce a porušovat pravidla. Dle mého názoru byla jen otázka času než někomu ublíží (pokud nepočítám jeho otce). A navíc bylo zajímavé sledovat, jak si Griffin své zločiny obhajuje. Rozhodně se pustím do dalších děl H.G.Wellse.
Skvělý příběh plný napětí i zvláštních pocitů při představách neviditelného. Mistrovsky napsané a bezvadně gradující. Pro děti i dospělé, příběh, který originalitou, útlostí, spádem a celkovým průběhem určitě nikoho neurazí. Příjemné překvapení.
Čtenář na konci 19. století musel být z této knihy na větvi. Ale pro čtenáře ze začátku 21. století v knize není prakticky nic, co by už nečetl či neviděl jinde. Kniha má trochu zvláštní skladbu a kvůli ní je největší akce soustředěná až na konec. Příběh celkově nebyl špatný, ale postava vědce Griffina byla nejen Neviditelná, ale hlavně Nesnesitelná - aspoň pro mě.
Neobyčejný fantastický příběh o vědci, který se učinil neviditelným, protože v tom spatřoval pouze samé výhody. Neviditelný je román s rýchlým spádem událostí, kde však zcela převáží negativa tohoto stavu, zvlášť, když se neviditelným učiní člověk se sobeckou a agresivní povahou.
Totálne sklamanie od renomovaného a toľko omieľaného "významného" autora sci-fi. Napriek malému počtu strán som mal pocit, že ich je minimálne dvojnásobok, natoľko je príbeh ťažkopádny a nudný, takmer bez spádu a v podstate aj bez deja.
Bohužel, Wellsova novela mě nijak nenadchla, vzdor doporučujícím komentářům okolí. Tak nějak jsem postrádala nějakou větší senzaci. Vždyť přece Griffin byl NEVIDITELNÝ! Co se s tím dá všechno provádět! Chápu, že Wells se snažil poukázat třeba na riziko vědeckého bádání, na skrytou (mno, někdy i celkem zjevnou :-)) zrůdičku v každém z nás, na nezbytnost lidské sounáležitosti... To všechno z toho tak nějak vyplývá, ale pro mě zvolil pro dané téma poněkud neatraktivní obal.
Neviditelný mě zanechal v rozporuplných pocitech. Po uležení ale musím uznat, že syrovost a někdy hrubou nesympatii postav zastínil fakt, že myšlenka tohoto pokusu je vyvedena opravdu realisticky a příběh má rázný spád, který asi málokdo očekává.
Radost nebo prokletí? Co s sebou nese riziko neviditelnosti? Sice krátký, ale o to napínavější příběh. (Trochu mi připoměl prostředí Olivera Twista od Dickense, kterého jsem kdysi ráda četla)
Knihy se sáhodlouhými popisy mě většinou moc nebaví, což je případ i Neviditelného, ale vzhledem k tomu, že Wells příběh líčí nikoliv chronologicky, a postupně odhaluje, co vedlo k čemu a proč se to tak stalo, příběh tím získává na zajímavosti. Na svou dobu vzniku je příběh mimořádně promyšlený, teorie neviditelnosti nemá zjevné nedostatky a toto všechno na pozadí morálního dilema dělá z Neviditelného aktuální příběh téměř pro každou dobu.
Podle mne skvělý příběh, který jsem si, navzdory mým zvyklostem, vychutnala pěkně kousek po kousku. Ani chviličku nenudil, Wells se vyhnul přehnaně dlouhému popisování okolí a myšlenkových pochodů.
Tady je právě ukázka absolutní zbytečnosti schopnosti být neviditelný. V lidech je odjakživa zakódován strach z neznámého. Proč se většina z nás bojí tmy, i když tma sama o sobě není ničím nebezpečným? Protože nevíme, odkud očekávat potenciální útok. Stejně tak je tomu s neviditelným člověkem. Když se lidé o Griffinovi dozvěděli, přirozená reakce byla obrana a poté útok. I kdyby byl Griffin jiné povahy a charakteru, kdyby lépe zvládal své stavy amoku, stejně by pravděpodobně jeho příběh skončil tak, jak skončil.
Výborná kniha, byla od pana Wellse první a rozhodně ne poslední, kterou jsem si přečetla. :)
zfilmováno vědci rozhlasové zpracování pokusy (věda) neviditelnost viktoriánská fantastika
2005 | Válka světů |
1992 | Stroj času |
1990 | Neviditelný |
1928 | Ostrov doktora Moreaua |
1927 | První lidé na Měsíci |
Klasická kniha, která byla již několikrát zfilmována a zpracována i pro rozhlas. Momentálně si vzpomínám jen mlhavě na film s Kevinem Baconem, který však byl skutečně pouze velmi volně inspirován.
Mohlo by se zdát paradoxní, že si autor pro postavu neviditelného vybral právě někoho povahově tak vybaveného, či spíše nevybaveného, jako je Griffin. Kdyby měl povahu spíše páně Kempovu, celý příběh by se odvíjel nepochybně zcela jinak. Ovšem tak by autor již nemohl poukázat na všeliká nebezpečí týkající se jak lidských povah, tak i jistých možných vědeckých objevů.
Jediný důvod, proč jsem nedala 5 hvězdiček, jsou chyby tisku, což je v době, kdy nakladatelství ještě oplývala korektory, hanba.