Neviditelný císař: Napoleon na Elbě
Mark Braude
Jen málo historických osobností je známých tak jako Napoleon Bonaparte, a přesto je jeho desetiměsíční císařský exil na malém ostrově Elba prakticky neprozkoumaný. Nyní, poprvé, můžeme nahlédnout do tohoto kritického okamžiku jeho života, do chvíle, kdy nejmocnější muž Evropy přetaví porážku v poslední výzvu. Poznáme Napoleona ze zcela nového pohledu, jako manžela se zlomeným srdcem, stavebního inženýra, malíře či zahradníka, ale také mistra manipulace, špionáže a znalce lidských povah, který dokáže proměnit své dva největší nepřátele v nejbližší důvěrníky a poté bez jediného výstřelu dobýt zpět celou Francii.... celý text
Literatura světová Literatura naučná Historie
Vydáno: 2019 , Beta-DobrovskýOriginální název:
The Invisible Emperor: Napoleon on Elba from Exile to Escape, 2018
Zajímavé dílo. Není určené pro každého, ale koho zajímá Napoleon tak ten se dozví pár nových informacích, které mapují Napoleona jako zlomeného člověk. Minimálně citáty z ostrova Svaté Heleny dávají lehce melancholický pocit. Horší 4/5 takových 3,8 přesně.
Velmi dobrá kniha mapující méně známé období Napoleonova života. Kniha je čtivě psaná, takže věřím, že může zaujmout i náhodné čtenáře, ale je dostatečně podrobná, takže uspokojí i hlubší zájemce o danou problematiku. Oceňuji využití primárních zdrojů, autor v tomto směru čerpá hlavně z pamětí britského komisaře Campbella, což může vést k určité jednostrannosti, protože Campbell se zde pochopitelně snažil obhájit především vlastní postoje a chování, nicméně rozhodně je to zajímavé svědectví.
Uf. Tahle knížka mi tedy dala zabrat. Zajímavá a nudná zároveň, k tomu věčné odkazy na poznámky na konci... Jo, člověk se něco dozvěděl, ale kdyby nebyla zavřená knihovna, tak bych to určitě vzdala a nedočetla. Myslela jsem, že to bude lepší.
Hodně zajímavé, hodně hutné, hodně objevné. Lze ale docela přečíst i jako román (nepopisující výhradně 10 měsíců exilu), bez ohledu na neustálé odkazy, a díky nim (celkem 80 stran poznámek-zdrojů, bibliografie a rejstříku) se pak vracet postupně pro nový a nový nášup zajímavých informací.
zaujimave citanie o obdobi napoleona, ktore malo byt jeho trestom. ani na elbe neprestal byt panovnikom a usiloval sa o jej zveľadenie. douvedame sa o jeho zalubach a aktivitach, ktore ako cisar francuzov nevykonaval