New York
Edward Rutherfurd (p)
V poutavě napsaném románu líčí autor tři a půl století vývoje New Yorku od holandské kolonie Nový Amsterdam, obchodující s místními indiány, přes ovládnutí Angličany, osamostatnění Spojených států až po dnešní světovou metropoli.
Literatura světová Romány Historické romány
Vydáno: 2010 , BB artOriginální název:
New York, 2008
Rutherfurdovy knihy mě baví. Baví mě, jak na historii nějakého konkrétního místa vysvětlí souvislosti dějů státu či celého světa a jak tyto děje mohou ovlivnit život jednoho konkrétního člověka i celé rodiny. Kniha začíná v době prvních kolonistů, vypráví příběhy prolínání místních původních obyvatel s osadníky. Na holandských rodinách ukazuje že kdysi měly ženy velká práva, jak je postupem doby ztratily a pak opět získávaly. U černošských rodin je vyprávěn příběh ztrát práv i to že záleželo vždy na konkrétních lidech jak se k sobě chovali a jak kvalitní mohli mít život.
Jsem rád, že jsem před touto knihou přečetl sérii Beverly Swerling na obdobné téma, tedy pokud jde o NY.
Obdivuji autora již kvůli množství informací, které čtenáři poskytl. Před tím jsem od něj četl jen Paříž. Čeká mě Russka. A nejsympatičtější postava ? Sára z Brooklynu se svou úžasnou galerií.
Velmi pozoruhodná a čtivá knížka, která mi značně rozšířila povědomí o této mega-metropoli.
New York jako město je naprosto úchvatné, proto jsem četla s radostí, že se dozvím další zajímavosti o bouřlivé historii města, které nikdy nespí. Děj stojí za starou belu :) , hloupé věty i osudy rodin vás nepohltí. Ale ten konec v září 2001 je nezapomenutelný. Paříž je prý nesrovnatelně lepší, tak uvidíme, jak se žije podle Rutherfurda na Seině.
Měla jsem trochu obavu, jestli takhle rozsáhlý román učtu. Jestli si budu chtít pamatovat kdo je kdo a komu kým. Bylo to zbytečné. Je to román o městě a osudy lidí městu jenom pomáhají růst. Krásně se mi všechno pospojovalo v hlavě a zaplnily se mi mnohé mezery. Navíc mnohé události byly podané velmi originálně a text se čte snadno.
Nenucené vyprávění točící se kolem několika pokolení mnoha rodin a jejich přátel, jejichž osudy se tak nenápadně prolínají, až jsem musela leckdy obdivovat autorovu obratnost. Nejedná se o učebnici historie, nicméně lze dostatečně pochopit náladu, chování lidí před, během, po válce severu proti jihu, vývoj finančních trhů,... Velice nenáročná kniha, doporučuji.
Úžasné! Nejvíce jsem nak nize asi ocenila skutečnost, že místo aby se jednalo o typickou rodinou ságu, kde jsou osudy sledovány na pozadí historického dění, zde je tomu právě naopak. Osudy rodiny jsou sice zajímavé, ale jsou jen prostředkem poznání dějin větších - dějin jednoho města. Hrozně mě bavilo dovídat se o New Yorku pro mě mnohé nové a ocenila jsem zejména, že ty nejpodstatnější informace byly často umě zabaleny do děje. Příklad za všechny - hrůzy občanské války sděleny prostřednictvím fotografické výstavy!
Tak tlustou knihu jsem už dlouho nečetl... ale stálo to za to. Opravdu mne provedla po dějinách města i Spojených států, umožnila mi uvědomit si jistá specifika, která vyplývají např. z vrstvení etnik nebo z průběhů vojenských konfliktů či hospodářských dějin. A přitom je vše vysvětleno nenásilně, i když na druhou stranu literárně je to trochu kýčovité (s rodinou Masterových to vždy dobře dopadne a taky ta nevědomá neustálá propojení s potomky aktérů předchozích dějinných cyklů...). Ale přesto bych to doporučoval každému zájemci o americké reálie a o New York. Pojedu-li tam, budu poučen.
Pěkný historický román o dějinách tohoto města a Ameriky vůbec. Autor uplatňuje zajímavé schéma vyložit dějiny na konkrétním životě několika generací rodin. Má to však jednu chybu, každé generaci se věnuje pouze letem světem a jen někdy trošku důkladněji, a to je to co mi vadilo. Proto jenom 4 hvězdy.
Tuhle knihu jsem začala číst, protože jsem si chtěla vyplnit čekání mezi Folletovým Pádem titánů a Zimou světa něčím podobným - tedy knihou kombinující smyšlenou rodinnou historii se skutečnými historickými událostmi. Bohužel New York nebyl přesně to, co jsem hledala. Autor v něm líčí mnohem delší časový úsek na mnohem menším prostoru, tudíž mi děj připadal jakoby jdoucí po povrchu. Jakmile jsem se vžila do některé z postav a zajímalo mě, jak to s ní dopadlo dále, dočetla jsem se už jenom o vnucích této postavy a o jejím osudu se dozvěděla už pouze na jednom řádku, nebo vůbec. Naopak zapojení historických událostí do děje bylo nenásilné a pro čtenáře obohacující. Nicméně kniha jako celek mě příliš nezaujala a musela jsem se dost přemáhat, abych ji dočetla do konce.
Takže pokud se chcete dozvědět něco o historii New Yorku a celých spojených států, šla by jistě doporučit, nicméně já jsem hledala asi něco jiného, co jsem však v této knize, bohužel, nenašla.
Velice zajímavá kniha, která je poutavým čtením o historii nejen města. Promítá se v ní i celá historie Spojených států. Jde o historická fakta, ale i osudy celých rodin. Na každé další čtení jsem se dost těšil, mnoho informací o událostech, stavbách i osobnostech jsem si průběžně vyhledával na netu. Trochu se mi rozšířilo a obohatilo povědomí o tomto úžasném městě a celých státech obecně. Mohu jen doporučit.
Pan Edward Rutherfurd je orpavdu obdivuhodný autor. Jeho knihy jsou nadprůměrně obsáhlé. New York není kniha o nezáživné historii New Yorku. Je to obsáhlý, krásný román, který proplétají osuhy několika rodin. Je zde napětí, přátelství, láska... Je to nádherná a hlavně čtivá kniha!
1999 | Londýn: příběh nejslavnějšího města na zemi |
2002 | Russka |
2010 | New York |
2005 | Dublin. Počátky |
2005 | Sarum: Román o Anglii |
Jsem nadšená. Moje druhá kniha od E. Rutherfurda. Přiznám se, že před čtením knihy jsem toho o New Yorku moc nevěděla a po dočtení bych se na Manhattan hned vypravila a všechna ta místa osobně navštívila. Moc se mi líbí poznávat historii města prostřednictvím fiktivních lidí a jejich osudů než číst jen strohá fakta.