Než jsem tě poznala
Jojo Moyes
Než jsem tě poznala / Predtým ako som ťa poznala série
1. díl >
Louisa Clarková je obyčejná dívka žijící mimořádně obyčejným životem. Má ráda svou práci v bistru, svého dlouholetého přítele a svět, který končí s hranicemi malého rodného městečka. Svůj život by za nic nevyměnila. Když však bistro zavřou, Louise měnit musí. Svět Willa Traynora naopak žádné hranice nemá. Je to svět adrenalinu, velkých obchodů i peněz, svět možností bez omezení. Will svůj život miluje. Když ho však nehoda upoutá na kolečkové křeslo, ví, že už ho nebude moci žít jako doposud. Jen těžko si lze představit více nesourodou dvojici než náladového a depresivního Willa a jeho novou optimistickou a upovídanou ošetřovatelku Louise… Romantický příběh o dvou lidech, kteří nemají nic společného, dokud jim láska k nohám nepoloží celý svět. S ním však i otázku, jak vysokou cenu je člověk ochoten zaplatit za štěstí toho, koho miluje.... celý text
Literatura světová Romány Pro ženy
Vydáno: 2018 , Ikar (ČR)Originální název:
Me Before You, 2012
Kniha sa mi dostala do rúk celkom náhodou, tak som sa do toho pustila. Ak si chcete oddýchnuť, smelo do toho. Číta sa to sakramentsky rýchlo. Je to typická romantika, kde viete ako sa to bude vyvíjať, ako to všetko asi dopadne a celé je to písané podľa šablóny na romantické knihy. Miestami mi to pripomínalo Dying Young, The Intouchables a dokonca aj Pretty Woman. Mne to teda nič extra nové neprinieslo, snáď len tip na jeden animovaný japonský film, ktorý si možno pozriem :-).
Chystá sa aj film. Som zvedavá.
Nádherně napsaný romantický příběh o Willovi a Lou, ve kterém jsem se díky realističnosti textu dokázala skvěle vžít do situace Lou, a uvědomila si, jak musela být Clarková statečná. Já bych její situaci asi tak dobře nezvládla. Všechno bylo krásné a vypadalo to nadějně, až nakonec Willova zarputilost přece jen zvítězila. Nedokážu jeho rozhodnutí odsoudit, jelikož mě napadají argumenty jak proti, tak bohužel i pro....
Zase kniha, se kterou mám trochu problém. Od začátku se mi líbil styl, jakým je psaná, jak je příběh pojatý osobitě, bez zbytečného sentimentu, který z takového tématu obvykle přímo křičí. Líbily se mi ty drobné detaily, co prostý popis přibližují věrohodné realitě. Užívala jsem si souboj dvou krásně rozdílných povah. V poslední třetině to začalo upadat. Klasika, klišé, předvídatelnost... Autorka zápolí s neduhem mnoha jiných před ní. Fixace na ústřední dvojici činí vedlejší postavy málo zajímavými, jsou nevýrazné a nudně podobné jedna druhé, což dokazují každý ve svém pohledu. Jako by je Jojo využila speciálně pro momenty, kdy hrozí Lou moc sebelítosti, tak ten úkol raději přehodí na bedra jinému vypravěči. Možná mi celkový dojem zkazil fakt, že jsem kvůli jedné čtenářce, co myslí, že „spoiler” má něco společného jen s auty, znala konec. Kdo ví. Znova se k ní nevrátím, nicméně četby nelituju a klidně knížku doporučím dál. Půl hvězdičky navrch za: „Spotřebujte do...”. To bylo vážně na husí kůži...
Tak nevím, všichni to tady tak do nebes vychvalují. Nezavání vám kniha tak trochu něčím brakovým? podbízivým? Pro mě je to tak podbízivé až je to celé ulepené.
Naprosto ÚŽASNÁ knížka :* Ze začátku byla trochu nudná ale po pár stránkách jsem se od ní nemohla odtrhnou takže ***** ... ♥ Úplně jsem se do ní zamilovala ♥ Dojemný příběh ;( Ne jenom jedna slzička ukápla :) Rozhodně doporučuji :) A hlavně nezapomeňte na hoooodně kapesníčků :D
Velmi silný zážitek. kniha se čte rychle a u nějaké konverzace Lou s Willem jsem se zasmála. Při čtení knihy si vybavil film Zemřít mladý par věcí tam bylo společného.
Už dlouho jsem nepřečetla knížku jedním decham... Celou dobu jsem s napětím čekala, jak to celé dopadne a co Lou vymyslí, aby Willa přivedla na jiné myšlenky. Autorka představila trošku jiný pohled na eutanázii, a i když byl konec smutný, tak byl přirozený.
Skvelá kniha, plná emócií do ktorých vás autorka manipulatívne vtiahne a budete sa smiať tam, kde by sa to zdalo absurdné a plakať na miestach kde autorka majstrovsky vybalí také pocity z ktorých vám bude praskať srdce.
A aj napriek tomu, že som tušila ako to skončí do poslednej chvíle som naivne verila, že to celé bude inak a že jeden človek má silu zmeniť rozhodnutie toho druhého....
Všechno už tu bylo řečeno. Prostě jsem řvala jak želva a litovala že jsem ji kdy chtěla. Ale zážitek ze čtení nezapomenutelný a stejně si jí někdy zas přečtu. A znovu budu litovat :D
Věděla jsem, že tento příběh skončí špatně a stejně jsem do poslední řádky doufala...
Mimořádně silné a strhující čtení. Co dodat více?
Asi jsem objevila novou nejoblíbenější knihu. Strhující, naprosto úžasně napsaný příběh, kde jsem potřebovala nemálo kapesníčků. :)
Dle hodnocení jsem čekala něco, co bude mít strhujicí děj, že ani nebudu moci jít spát a budu mít potřebu číst dál a dál... no, to se rozhodně nestalo. Knížka dobrá, téma a děj perfektní, ale trochu přeceňovaná. Podruhé bych ji nečetla, jelikož mě zas až tak nezaujala.
Waw.... jak jsem dočetla tuto knihu neudržela jsem slzy. Nejsem první, ani poslední kdo u této knihy brečel, ale byla prostě skvělá :3 Na tuto knihu jsem narazila, i když jsem nechtěla. Zapomněla jsem si knihu na čtenářské chvilky do školy a moji poslední nadějí, abych nemusela dělat pracovní list, ale číst bylo požádat učitele (protože měl ve škole knihy a i mě už několik půjčoval) aby mi jednu knihu půjčil. Slíbila jsem mu, že knihu Než jsem tě poznala vrátím hned po hodině, ale nevrátila. Jemu to vůbec nevadilo a tak jsem si ji vypůjčila a přečetla. Četla jsem ji jedním dechem. Chvilkama jsem se smála nad poznámkami Willa a v jedné chvíli skoro brečela na Lou jak se trápí. Jednoduše řečeno kniha je naprosto úúúúžasná :)
Ach...právě jsem dočetla. Oba hrdinové - Will i Lou - jsou skvělí, každý jiným způsobem. Poslední stránky jsem četla se zoufalým přáním, aby to nikoho nepotkávalo. Pořád o knize přemýšlím. Donutila mě uvědomit si, jakými malichernostmi si ničíme vlastní život. Kniha je krásná, čte se dobře, rychle. Občas skončí kapitola náhle. Knížku bych doporučila.
Krásná kniha, miluju Willův sarkasmus . Oba hlavní hrdinové jsou skvělí.
Konec byl smutný,ale každý snad ví, už podle názvu, že tahle kniha neskončí : Žili šťástně až do smrti. Jediné co bych vytkla,jsou usekané momenty,ketrých je v knize opravdu hodně.
láska pro ženy zfilmováno cestování eutanazie Velká Británie romantika nešťastná láska dramata lidé se zdravotním postižením
2013 | Než jsem tě poznala |
2013 | Poslední dopis od tvé lásky |
2015 | Dívka, již jsi tu zanechal |
2018 | Sama sebou |
2015 | Stříbrná zátoka |
Tak tenhle romantický cajdák mě opravdu dostal. Vím, že je celkem jednoduché mě rozbrečet, ale tenhle příběh měl i vážnější linku, která nutí čtenáře zamyslet se nad svým vlastním životem a přemýšlet, jak by se asi člověk zachoval,kdyby se octl na místě Lou nebo Willa. Opravdu krásné a opravdu smutné. Ale nešlo přestat ve čtení, ani když jsem tušila, jak to celé dopadne.
A padl u toho balíček kapesníčků...