Život po tobě
Jojo Moyes
Než jsem tě poznala / Predtým ako som ťa poznala série
Kdybyste ztratili někoho, koho jste moc milovali, jak moc by to změnilo váš pohled na svět? V pokračování světového bestselleru Jojo Moyesové Než jsem tě poznala najdeme Louisu Clarkovou v přesně takové situaci. Po intenzivním půlročním vztahu s ochrnutým Willem Traynorem, který se rozhodl ukončit svůj život asistovanou sebevraždou, zůstává Louisa sama, zmítána smutkem a výčitkami svědomí. Po vážném úrazu se navíc musí vrátit domů k rodičům. Jako by byla najednou zpátky na začátku cesty – život po Willově smrti totiž znamená učit se leccos znovu, stavět na nových základech. Záchranář Sam Fielding, pro něhož je kontakt se smrtí každodenní náplní práce, by snad mohl být právě tím, kdo Louise pomůže se zase vrátit do života, jenomže pak se z Willovy minulosti nečekaně jako uragán vynoří Lily – jeho šestnáctiletá nezvladatelná dcera. A všechno je rázem jinak…... celý text
Literatura světová Romány Pro ženy
Vydáno: 2016 , Ikar (ČR)Originální název:
After You, 2015
Všechno, co jiní čtenáři mají této knize za zlé, se mi na ní líbilo. Začátek je naprosto realistický. Konec v Než jsem tě poznala byl krásný a optimistický, ale ruku na srdce, opravdu by to tak mohlo být? Opravdu by Lou, zdrcená ztrátou milovaného muže a ještě za tak kontroverzních okolností, mohla odtančit vstříc zářné budoucnosti? Na začátku knihy nalézáme Lou deprimovanou, osamělou. Nekonal se žádný zázrak, jaký si pro ni (naprosto naivně a vlastně trochu sobecky) představoval Will. Cestování jen pro cestování ji obohatit nemohlo, všechny muže porovnává s Willem, má podřadnou, ale bezpečnou práci, bydlí v neosobním bytě, který si podvědomě odmítá zařídit a udělat z něj domov. Ustrnula v čase a ví to o sobě. Není to veselé čtení, ale je to živé, reálné, smutné. Cesta, kterou projde, aby se z této situace konečně vyhrabala a začala opravdu plně žít, je nakonec vlastně úplně jiná, než jakou jí Will nalinkoval, ale možná právě proto na ní Lou konečně "vyroste", konečně se přestane bát překročit vlastní stín.
Chápu, že tato kniha zklame všechny, kdo čekali tsunami romantiky jako v prvním dílu. Pro mě je to ale důstojné, vyzrálé pokračování.
Tato kniha pro mě byla velkým zklamáním. První díl můj oblíbený a hrozně jsem se těšila na další. Zkazil mi však veškeré iluze! Mohu říct, že charakter Lily mi přišel velmi otravný a obtěžoval mě celou knihu. A celkově jsem si další díl představovala se větší štávou. No, kdo nechce být zklamaný jako já, ať si raději domyslí osud pro Lou sám :)
U této knihy jsem měla pocit, jako když vůbec nepatří k tomu prvnímu dílu. Jako by vůbec nenavazovala, jelikož je tak rozdílná oproti té první. Hlavní hrdinka už není ta veselá a zábavná Lou jako v prvním díle, ale je to úplně jiný člověk, který se útápí v depresi a trápení a takový mi přišel celý díl. Po nějaké době mě už začalo pěkně štvát, jak se Lou pořád vracela k tomu Willovi, Will sem a Will tam. Každopádně, napsané je to krásně, ostatně jako všechny knihy spisovatelky, ale po první knize jsem očekávala více radosti a té šťávy, kterou bohužel trochu postrádala.
Na tuto knihu bych řekla jediné, napsaná jako samostatná kniha by rozhodně měla větší úspěch. Jako pokračování Než jsem tě poznala je to prostě slabé, jelikož první část má obrovský náboj, který podle mne pokračování může jen pokazit, a to bych řekla se stalo. Jinak dobře napsáno jako vždy od J.M.
Keď som zistila že J.M. napísala pokračovanie knihy Než jsem tě poznala, bola som nadšená. No čítať ju bolo pre mňa trápením. Ja viem, že na vine bolo moje očakávanie a predstavy ďalšieho života Louise po Willovej smrti. Nielenže sa v knihe o jej živote v Paríži a Europe nepísalo ale....mňa táto kniha sklamala, lebo ma sklamala Louise. Síce sa zmenila, ale k horšiemu a to, čo sa na nej Willovi a aj mne tak páčilo, jej živosť, nadšený pohľad na svet, humor a nápadný "vkus v obliekaní" už v jej živote nemalo miesto. Mne tá Louise chýbala. V tomto diele som jej neverila ani to, že prežila s Willom lásku. Nemôžem si pomôcť, ale mám pocit, že by bolo pre mňa lepšie s týmto príbehom skončit, keď čítala Louise Willov list v Paríži. Hoci, viem ja ako človeka zmení to, ak nedokáže presvedčiť svoju lásku, aby si zvolila spoločný život miesto smrti?
Nechcem tým nikoho odradiť od čítania tejto knihy. Práve naopak, rada si prečítam, že niekto z nej bol nadšený.
Druhý díl se mi sice líbil, ale kniha Než jsem tě poznala byla lepší. To je to ta nastavovaná kaše. Nicméně si ráda přečtu další knihy od této autorky. Už se na ně těším.
Ne, tuto knihu jsem neměla číst. Nelíbí se mi příběh, nelíbí se mi Lilly, nelíbí se mi představa Willa jako hajzla. Kniha mě uvrhla do deprese, ve kterých hlavní hrdinka strávila dva roky. Co na tom, že to bylo čtivé a dojemné, že jsem každou chvíli brečela? Už to nebyla ta ukecaná Lou a už tam nebyl Will. Příběh měl skončit tam, kde skončila první kniha. Tečka.
Naozaj ľutujem, že to musím napísať, ale kúpa tejto knihy bola zatiaľ pre mňa najhoršou investíciou do písaného slova v tomto roku...Celý čas som mala dojem, že čitatelia svojimi ohlasmi na prvú časť "prinútili" autorku napísať pokračovanie a tak to aj vyzerá....Prečítala som knihu do konca, ale už sa k nej nevrátim...................
som veľmi rada, že sa autorka pustila do tohto pokračovania a ukázala nám Louisin život potom... kniha je už o čosi menej napínavá, ale vôbec mi to nevadilo (aspoň som ju ,,nemusela" prečítať na jeden hlt ako jednotku) :-) jediné čo mi prekážalo bol slovenský preklad knihy. Neviem. Vôbec mi nesadol ten štýl a to mi potom kazilo celkový dojem z knihy (jednotku som mala v češtine) ale to je už len subjektívny názor, určite odporúčam prečítať ;-)
mám ji ve slovenštině.Opravdu dobrý překlad!Čekala jsem na ni netrpělivě tři měsíce a nezklamala.Tak jako všechny knihy které jsem od Moyes přečetla,mám pocit jako bych se dívala na film.Tak dobře spisovatelka popisuje děj.Jak se říká:vidím to v barvách :-)
Jsem moc ráda že se spisovatelka pustila do druhého dilu, protože jsem chtěla vědět jak bude Louisa pokračovat ve svém životě po Willovi. Sam je sympaťák :-) A Lilly? No to bylo pro mě a taky ostatní hrdiny knihy překvapení :-)
Jojo Moyesová patrí medzi moje oblubené autorky. Knihy od nej su jedným slovom úžastné. Na túto knižku som sa veľmi tešila, po prečítaní knihy Než jsem tě poznala, som si kládla otázku čo je s Louisou teraz,čo sa s ňou stane? Knižka čo bolo potom nám ukazuje čo sa snou naozaj stalo. Priznám sa, že od začiatku ma kniha moc nebavila. Asi do polovičky sa tam skoro nič moc nedialo. Potom dostala kniha určitý spád. Stále to však nebolo to, na čo som u Moyesové zvyknutá. Zvyknutá na to že hltám každé jej slovo, neviem sa dočkať kedy prejdem na ďalšiu stránku, a čo sa v nej stane.
Samotný názov však naznačuje, že kniha bude o Louse. O tom ako sa vyrovnáva so stratou, o tom ako jej život ide ďalej. Kniha je plná smútku, melanchólie a pesimizmu. I napriek tomu všetkému si ale myslím že má zmysel si ju prečítať. Nieje to oddychové čítanie niekde u rieky, človek jednoducho musí mať na knihu náladu, a musí byť pripravený na to že ho kniha prenesie do smútku.
I napriek tomu všetkému má kniha krásny koniec. Neviem či sa ku knihe ešte vrátím ale verím že zas príde čas, obdobie, kedy si ju vezmem do ruky a začnem znova prežívat Lousin smútok.
Londýn láska deprese milostné romány anglická literatura hledání smyslu života puberťáci
2013 | Než jsem tě poznala |
2013 | Poslední dopis od tvé lásky |
2015 | Dívka, již jsi tu zanechal |
2018 | Sama sebou |
2015 | Stříbrná zátoka |
...nebola to zlá kniha, ale niektoré príbehy by proste nemali mať pokračovanie