Než vybledne den
Kristína Hušeková
Dojemný příběh o vztahu Emy a její maminky Nory a o touze mít i ve stáří u sebe blízkého člověka. Nora si v seniorském věku najde přítele Josefa, z kterého se ale vyklube vypočítavý muž, kterému jde jen o to získat Nořin majetek a co nejrychleji se jí zbavit. Nora je na něj citově navázána a slepě mu věří. Pro Emu je tak neuvěřitelným problémem dostat maminku z Josefova područí. Když se jí to podaří, je matka ve zuboženém stavu a co víc – lékaři u ní objeví počínajícího Alzheimera. Nora pozvolna ztrácí paměť a Ema tak pomalu a bolestivě přichází o milovaného člověka a navíc se musí vypořádat s nenávistným Josefem připraveným za každou cenu získat to, proč přišel...... celý text
Ano ze života, ano pravdivé, ano uvěřitelné, ale děsně depresívní a podle mne hodně prvoplánové ve směru ke čtenáři.
Já prostě necítila ten vztah k té mámě, jen telefonáty , to nebezpečí bylo patrné ...
Četla jsem už na toto téma více knížek , nerada srovnávám, ale třeba "A každé ráno je cesta domů delší" tam ten cit a ten vztah otce a syna je tak krásně vylíčen.
Kniha není žádným „literárním skvostem“, avšak není úplně bez duše. Vypovídá o vztahu matky a dcery, který je narušen jednáním nemorálního člověka - „přítelem“ sedmdesátileté maminky. V závěru knihy je krátce zachycen postup Alzheimerovy choroby. Život může psát i takové smutné příběhy.
Knihu jsem přečetla velmi rychle. Výborně napsaná, důležitá svým obsahem. Je to smutné čtení, ale k přečtení doporučuji. Nikdy nevíme, co nás, ať už jako dospělé děti nebo jako starší lidi, může potkat. Bohužel se život může vyvíjet i tak, jak je v knize popsáno. Citlivá i varující životní zkušenost.
Nádherná obálka, ale děj už tak veselý není. Na mě trošku depresivní čtení, ale moc pěkný příběh ze života. Jen mě nepřestane nikdy udivovat jak se my lidé necháme ovládat. Jak tak lehce dopustíme aby nás náš partner nebo kdokoliv jiný ovládal a dirigoval život. Vím že to mnohdy není tak jednoduché, ale z tohodle pana Josefa se mi zvedal tep..
Za mě bohužel obálka lepší než obsah. Styl psaní mě příliš neoslovil ačkoli pár celkem zdařilých odstavců tam bylo. Jinak vše dost rozvláčné a hlavně hrozně jednostranné.
Už z počátku, než zjistili jaký je pan Jozef šmejd a manipulant, jsem nepocítila absolutně žádný pokus dát mu nějakou šanci nebo se snažit pochopit, že maminka se může zamilovat a dát šanci tomu se s ním shledat nebo ho nějakým způsobem tolerovat. Nakonec se samozřejmě ukazuje jak špatný a necharakterní člověk to je (ačkoli otázka nakolik je příběh inspirován skutečností a nakolik je dokreslena nelidskost a chamtivost řekla bych až "duševního chudáka" Jozefa). Nicméně i z vlastní zkušenosti musím podotknout, že i když nový partner mojí mamky, se kterým se dala dohromady až v pozdějším věku, se příliš nezamlouvá ani mě, ani bratrovi, oba ho tolerujeme a to hlavně proto, že dělá šťastnou ji. Ze začátku jsem také trochu skřípala zuby ale brzy jsem pochopila že není asi nic sobečtějšího a zraňujícího než dávat ultimáta mezi lásku k dětem (navíc již dávno dospělým) a touze po lásce (ačkoli ve věku zralejším).
Jinak co se týče knihy, řadím ji k průměrným, dočetla jsem ji spíše proto, že byla krátká a už ji určitě číst znovu nebudu.
Knížka má nádhernou obálku, hodí se k ději, ta mě asi nejvíce nalákala. Samotný příběh už tak hezký není, ale je ze života a i uvěřitelný.
V tom začátku, kdy se těměř 80letá babička zamiluje do svého bývalého spolužáka (no proč ne!), jsem se i místy usmívala nad jejím chováním. Bohužel pouze zkraje, dále ten příběh je velmi tíživý a smutný. Manipulace, ovládání, týrání fyzické i psychické a následně propuknutí Alzheimerovy choroby.
Ten průběh nemoci je zachycený opravdu věrohodně. A protože tohle právě teď prožíváme v rodině (tchán), tak to pro mne bylo velmi těžké a dojemné čtení......
No se slovem dojemný bych šetřila, je to do půlky logicky odhalitelné a poté co onemocní je to o ničem. Proč tam jezdí každý víkend když ví, že ona si to nepamatuje a pak ji ani nepoznava?? A jak je možný, že jim z tama pořád utíkala, co to maj za zabezpečení toho domova?? Takže ne dojemný, ale vytaceci.
Kniha je mimoriadne zaujímavá tak svojim obsahom ako i spracovaním, usporiadaním myšlienok, ktoré naozaj vedú k zamysleniu čitateľov. Určite je dôležité písať aj o takejto téme, veď tento problém sa určite týka mnohých ľudí alebo sa ich môže dotknúť. Je smutné, čo všetko sa môže stať...Akí arogantní ľudia sú medzi nami, ako dokážu využiť a zneužiť dôveru ľudí. Druhá časť knihy je veľmi citlivou sondou do vzťahu chorej matky a dcéry, vývoj choroby matky a prežívanie dcéry. Obálka je taktiež výstižná a spolu s obsahom knihy tvoria super dielo.
Kniha se mě líbila,smutná,ze života,,vztah matky a přítele,ten mě teda vubec neseděl,domácí i psychické násilí,a dcery,která to napřed brala na lehkou váhu...Obálka se moc povedla,je moc pěkná....
Neuvěřitelné, že se něco takového může stát. Je to čtivé, poutavé a hodně mě to bavilo. Josefa jsem neměla ráda hned od začátku. Doporučuji!
Nelehké čtení o tématech, o kterých víme, ale není jim dostatečně věnována pozornost. Manipulace, využití látek, následná pomalá destrukce osobnosti, díky čemuž se rozjede Alzheimer.
Hezké oddechové čtení. Jen škoda, že se to místy tak táhne. Děj zpomalují hlavně dialogy (navíc psané hodně strojeně, takže postavy mluví jakxi nepřirozeně) a ke konci opakující se situace, kdy dementní matka nepoznává dceru, osočuje ji apod. nebo volají z domova, že opět utekla atd.
partnerské vztahy česká literatura vydírání rodinné vztahy psychologické romány podvodníci Alzheimerova choroba matky a dcery podvody ztráta blízkých
Přečteno jedním dechem. Depresivní kniha od začátku do konce, protože právě tento příběh se mohl stát.