Nezapomeň na nás
Laura Kneidl
Nedotýkej se mě série
< 3. díl
Znovu se zamilovat je Apriliným největším přáním. Mladá dívka touží po někom, kvůli komu opět pocítí motýly v břiše a lehkost bytí, s kým prožije své skutečné „poprvé“, na jaké bude celý život ráda vzpomínat. Žije si svým studentským životem, potkává nové známosti, chodí na rande, jenomže pocit zamilovanosti se bohužel ne a ne dostavit. Jediný kluk, do kterého kdy byla celým svým já zamilovaná, je Gavin Forster. April s Gavinem bývali nejlepší přátelé, ale potom se Gavin rozhodl přátelství nečekaně ukončit a April doteď neví proč. A tak, zatímco pro ni byl ještě před pěti lety jednou z nejdůležitějších součástí života, nachází se dnes jejich přátelství v troskách, zůstaly jen zlost a zklamání. April by na Gavina už ráda dávno zapomněla. Jenomže to se snáze řekne, než udělá. Je to totiž doteď nejlepší přítel jejího bratra. Když ho však začne dohánět jeho vlastní minulost, nedokáže ho April odmítnout, neposlechne svůj rozum a rozhodne se Gavinovi nabídnout svou pomoc. Přestože tuší, že tím znovu ohrozí své srdce…... celý text
Literatura světová Pro děti a mládež
Vydáno: 2024 , RedOriginální název:
Vergiss uns. Nicht, 2023
K mému překvapení jsou hlavními postavami April a Gavin, nikoliv Sage a Luca. Na rozuzlení jejich příběhu si musíme počkat v příštím dílu.
Na začátku mě překvapilo, že hlavními aktéry je April a Gavin a né Sage a Luca, ale April jsem si oblíbila v předchozích dvou dílech, tak mi to nevadilo a byla jsem zvědavá na její příběh.
Stejně jako minule, tento díl nic neukázal a na rozhřešení si musíme počkat na další díl, ale to zjištění na konci jsem nečekala a jsem zvědavá, jak to s April a Gavinem dopadne. Docela jim fandím.
Po třech letech tu máme volné pokračování série Nedotýkej se mě, kde hlavní roli hrají April a Gavin. Oba dva už se jako vedlejší postavy objevili v předchozích dílech a na jejich příběh jsem se moc těšila.
V tomto případě ale trochu pokulhával děj, který byl mnohem zajímavější u Sage a Lucy (ti dva se objeví i tady a jsou to úplná zlatíčka). Odehrává se ve školním prostředí - April řeší svůj projekt a Gavin se samozřejmě nabídne jako pomocník.
Nezapomeň na nás se mi četlo dobře a uteklo mi to, autorčin styl vyprávění je neskutečně čtivý, ale bylo tu už hodně znát, že zkrátka nejsem cílovka a často jsem to při čtení vnímala.
Velmi pomalá romantická linka nakonec skončila zvratem, který jsem čekala, ale překvapilo mě, že nejde o uzavřený díl a Laura Kneidl nemohla skončit horší scénou (tohle na závěr fakt nechcete), takže kde je pokračování?
Děkuji @knihydobrovsky za knihu. #spoluprace
Série “Ne... od Laury Kneidl má v mém srdci speciální místo. Před 4 lety, na podzim, jsem dostala k svátku první díl Nedotýkej se mě a zamilovala si edici Red a romantické knihy. Dosud jsou mojí srdcovou záležitostí a pořád, i když jsem už za tu dobu objevila nespočet skvělých a kvalitních sérií, se k autorce tak ráda vracím (a myslím, že to mi zůstane asi napořád).
Tak moc jsem se těšila na pokračování a novou dvojici poté, co Luca a Sae našli své štěstí. Ústřední dvojicí je Lucova sestra April, a její první láska Gavin, s kterým se odcizili a jejich přátelství ochladlo. Autorka navíc znovu do příběhu zakomponovala opravdu těžké nástrahy a mně bylo líto, že tím postavy musí procházet. Stejně jako Sage, ani April to neměla snadný a jeden hloupý večer ovlivnil celý její život. Gavin se nachází v propasti, do které se často rád a dobrovolně dostává hlouběji a hlouběji. U čtení mi nebylo vždy lehko, ale to se mi na autorce moc líbí - dostává takové důležité věci i mezi mladší čtenáře, protože nelehký osud na věk nehledí, a je to bohužel (nebo bohudík) v pořádku.
Romantická linka se zde moc nerozvinula, ale jak známe Lauru, třeba se to v druhém díle změní. Na konci si připravila velké překvapení, které jsem navzdory náznakům nečekala, tak jsem moc zvědavá, jak si s tím v pokračování poradila, a co teda bude dál?! Potřebuji akutně druhý díl, děkuji!
P. S. (a snad ne spoiler alert, ale člověk nikdy neví :D) Ty sladké scény Lucy a Sage byly takovým nádherným bonusem, byla jsem jako u opravdových kamarádů ráda, že se jim daří dobře!
Za recenzní výtisk děkuji @knihydobrovsky #spolupráce
Kniha se četla dobře, stránky utíkali před očima . Akorát mi tam trochu něco chybělo. Nějaká ta jiskra jako u minulých dílů. Nebylo to špatné, ale dva předchozí díly byli mnohem lepší.
Ale pokud chcete něco dobře napsaného co se dobře čte, tak tady chybu si myslím neuděláte :-)
Další pokračování knihy od Laury K. v sérii (Ne)…. Teď se vypráví příběh o April a Gavinovi, je to takové něco jiného, hodně jsem musela pátrat v paměti co se stalo v knihách předtím. Toto byl klidný slowburn celou knihu, jen na konci nějaké dění a je to více odpočinkové . Mně se to líbilo, jen příběh o Sage byl malinko zajímavější, ale to nemění nic na tom co bude v pokračování.
Zbožňujem príbeh Sage a Lucu, predovšetkým jednotku Nedotýkej se mě, preto ma veľmi potešilo, keď som sa dozvedela, že autorka sa rozhodla v sérii pokračovať. Priznám sa, že anotáciu Nezapomeň na nás som ani poriadne nečítala, hneď som vedela, že si knihu budem chcieť prečítať. Autorka ma ani tentokrát nesklamala, aj keď musím povedať, že prvé dve časti boli o kúsok lepšie.
April som si obľúbila už v predchádzajúcich dieloch, keď podala Sage pomocnú ruku a bola pre ňu oporou v ťažkých časoch. Bolo to mladé dievča so srdcom na správnom mieste, čo sa ukázalo aj teraz. Prišla so zaujímavým projektom, pomocou ktorého sa snažila pomôcť študentom, ktorí na tom neboli finančne dobre. O to viac mi bolo ľúto, ako sa k nej správala vlastná mama, vždy, keď sa objavila na scéne, som mala chuť knihu zahodiť niekam poriadne ďaleko.
Pre Gavina mi pukalo srdce, no zároveň by som ho miestami najradšej prefackala, aby sa konečne spamätal a dovolil ostatným, aby mu pomohli a boli tu preňho. Bolo jasné, že ho niečo veľmi trápilo, ale odmietal prezradiť dôvod a zdôveriť sa. Uzatváral sa do seba a pred kamarátmi sa snažil tváriť, že sa nič nedeje. Mala som určitú predstavu, no celú pravdu sme sa dozvedeli až v posledných kapitolách.
Romantická linka sa vyvíjala dosť pomaly, ale nevadilo mi to, vzhľadom na to, aké to medzi April a Gavinom bolo, to je pochopiteľné. Veľmi som bola zvedavá, čo sa medzi nimi v minulosti stalo, keď sa zrazu takto odcudzili. Držala som im palce, aby si k sebe opätovne dokázali nájsť cestu.
Záverečná dráma ma neprekvapila, tak nejak som to od začiatku očakávala. Čo ma však prekvapilo bol samotný koniec. Celý čas som si myslela, že príbeh April a Gavina má len jednu knihu, no zrejme som si to pred čítaním mala lepšie pozrieť, keďže znovu ide o dvojdielne prekračovanie. Z tohto dôvodu som na konci zostala stáť s otvorenými ústami, pretože opäť sa všetko skončilo v tom najhoršom možnom momente. Dúfam, že pokračovanie vyjde čo najskôr.
Tak úplně nechápu April. Její příběh nebyl veselý, ale ne životní katastrofa, jak jí toho dělala.
Zvrat s Gavinem mě tedy překvapil jako ostatní. To že je vhodné číst rovnou s pokračováním, by snad mělo být uvedeno a předešlo by se infarktovým situacím.
Nemohla jsem se úplně začíst, že by mě to vtáhlo, přesto mě příběh zaujal a jsem zvědavá, jak to dopadne. Snad to April vylepší, moc mi její chování nesedlo.
Sérii mám moc ráda, ale tentokrát jsem mírně zklamaná. U Sage a Lucy to mělo větší jiskru a i děj mi přišel zajímavější. April jsem si oblíbila už v minulých dílech a ráda jsem se "dívala" jak si plní své sny. Až do 3/4 knihy mi spíš přišlo, že April bojuje o obnovení přátelství s Gavinem, než o lásku. Konec jsem rozhodně nečekala a už se nemůžu dočkat dalšího dílu.
Souhlasím, že se mi víc líbily díly o Sage a Lucovi, ty pro mě jsou prostě super, zejména první díl, ale ani tento díl mě nezklamal. Mám ráda April a užila jsem si vidět svět z její stránky a Gavin... ach Gavin. No, ten konec jsem podle komentářů čekala, nějak tímhle směrem i když ne úplně takhle. :D To mě na začátku nenapadlo, každopádně si myslím, že stejně jako u Sage to mohl být jeden krásný díl a tohle je natahování. Samozřejmě si ale druhý díl přečtu abych měla ten svůj konec.
No takový konec jsem teda nečekala. Myslela jsem,že to bude zase o Sage a Lucovi ale April a Gavin jsou taky fajn jen zase počkat na další díl.
Předem musím uvést, že rozhodně nejsem cílovka, i když mám romantické příběhy ze školního prostředí velmi ráda, Laura Kneidl tuto knihu určitě nepsala pro mou věkovou kategorii.
I když první dva díly jsem opravdu hltala, třetí je pro mě velkým zklamáním a dost jsem se s ním trápila. Ráda jsem se vrátila za Lucou a Sage z prvních dvou dílů, kteří zde byli ale jen okrajově a těšila se na vyprávění April. Ale pro mě to bylo hodně YA, naivňoučké, ploché, nezajímavé. Ale znovu opakuji, nejsem cílovka. Mladším čtenářkám se určitě Nezapomeň na mě bude líbit víc. Mě příběh neoslovil, mezi April a Gavinem jsem necítila žádnou chemii. Sorry.
2020 | Nedotýkej se mě |
2021 | Neopouštěj mě |
2021 | Někdo nový |
2021 | Ve skrytu stínů |
2022 | Někdo jiný |
Nejdřív jsem měla problém se začíst, pak jsem měla problém to odložit a přestat číst, klasika....některé pasáže jsem ale přeskakovala, nemám moc ráda dlouhé opisy pocitů a toky myšlenek, co jsou delší než týden do výplaty... Tak či tak mě překvapilo, že pokračování bude v další knize, která ještě není ani napsaná. Kdybych to věděla, asi to nečtu a počkám na tu další knihu no, takhle holt budu muset čekat.