Niekto sa díva
Joy Fielding
Inteligentná, dobre informovaná, húževnatá, metodická, vynachádzavá a diskrétna. Bailey Carpenterová, súkromná detektívka vo firme Holden, Cunningham a Kravitz. Bailey má všetko. Alebo aspoň mala – prácu súkromnej detektívky v špičkovej miamskej právnickej firme, luxusný byt v štýlovom mrakodrape v centre mesta, príťažlivého priateľa, obrovské dedičstvo. Zdanlivo idylický život. Lenže to bolo ešte predtým, než ju surovo prepadli a úplne stratila istotu. A keďže polícii sa nepodarilo toho násilníka chytiť a nemá nijaké stopy, Bailey sa nevie zbaviť pocitu, že niekto sleduje každý jej pohyb. Ani keď sa do jej bytu prisťahuje nevlastná sestra Claire a jej dcéra tínedžerka Jade, aby sa o ňu postarali, nepodarí sa im zbaviť ju stavov úzkosti. Bailey trpí nočnými morami a začne pozorovať svojich susedov cez silný ďalekohľad, najmä jedného nájomníka v budove oproti jej domu, tým je priam posadnutá. No zvláštne udalosti, ktorých je svedkom, len znásobujú jej obavy. Bojí sa o svoje duševné zdravie. Čo ak je to všetko len v jej hlave? Je stupňujúca sa paranoja symptómom traumy, ktorú prežila? Alebo sa niekto naozaj díva?... celý text
Literatura světová Thrillery
Vydáno: 2015 , Ikar (SK)Originální název:
Someone Is Watching, 2014
Začátek mě opravdu hrozně bavil a nutilo mě to číst dál a dál (prvních 5-6 kapitol). Potom se to ale opravdu hrozně vleklo... a přestalo mě to bavit. Nicméně, ve čtení jsem pokračovala a jsem za to ráda... protože, závěr knížky se mi moc líbil. Je to první kniha od této autorky, kterou jsem si přečetla. A přijde mi spíše jako průměrná.
Autorka vypráví příběh mladé, krásné a sebevědomé ženy, která pracuje jako vyšetřovatelka jedné advokátní kanceláře. Bailey Carpenterová je však jednoho dne přepadena a znásilněna. A tak spolu s ní prožíváme dny, týdny a měsíce po tomto brutálním útoku. Autorka popisuje zcela sugestivně její stavy úzkosti, strachu, obav, nočních děsů a představ, že pokojně může existovat jen v bezpečí svého bytu. Čas běží a policie stále nemá útočníka a tak se Bailey nakonec pouští do vyšetřování sama na vlastní pěst. A jednoho dne ve svém bytě zjistí, že ......... Ten, kdo má rád příběhy Joy Fieldingové, tak si jistě přijde na své.
Kniha byla výborná, četla se krásně lehce a nedalo se moc od čtení odbíhat, musela jsem číst stále dál a dál. Zhruba od poloviny až třičtvrtě knihy jsem už nechtěla knihu vůbec odkládat a musela jsem ji dočíst. Stále jsem si lámala hlavu, jak to celé bylo a bohužel konec mě nijak nedostal. Prostě jsem nezažila moment, kdy bych nevěřícně otevřela pusu a zůstala šokovaná. Tato reakce na konec knihy mi vnitřně psychicky chyběla a proto ubírám hvězdičku v hodnocení. Také mě zklamalo, že nebyl vysvětlen motiv pachatele a některé záležitosti nebyly ukončeny. Přesto všechno ale celkově velmi příjemné počtení.
Byla to má první kniha od Joy Fieldingové. Oceňuji "rychlý start", chvílemi mi ale děj přišel nudný a nezábavný. Časem možná zkusím i nějaký další počin této autorky.
Kniha se mi líbila,i když byla tedy opravdu nejslabší.Jenom se to zbytečně vleklo,což jsem nějak překousla,protože jsem se strašně těšila na její šokující konec,a ani ten se nekonal. Co mě hodně zklamalo,bylo to,že nebylo vysvětleno,proč to pachatel udělal.Jeho pohnutky a důvody,které v každé její knížce,jsou nějak vysvětleny. A taky mohla napsat,jak to nakonec dopadlo s tím dědictvím.Možná se mnou nebudete souhlasit,ale i ostatní sourozenci by měli něco dostat,a ne někoho vydědit jenom proto,že si najde špatného partnera.Navíc když sám bratr hlavní hrdinky,byl pěkný grázl. Snad jsem to napsala tak,ať neprozradím konec,pro někoho kdo to ještě nečetl.
Po většině vlažných komentářů jsem čekala, že knížka nebude nic moc, ale líbila se mně. Docela překvapivé a ne zrovna moc milé rozuzlení, no jo no, zdání často klame. 4,5*
Jak začít... Knížku jsem právě dočetla, mám jí před sebou a musím říct - Vážně jsem jí hltala stránku po stránce, kapitolu po kapitole!!! Byla to moje první knížka od Joy Fieldingové a už vím, že poslední rozhodně nebyla, protože ta knížka se četla sama. Všichni píšete, že byla knížka nejslabší, tak to já se teda těším na ty další, když mají být lepší :)
Vůbec bych neřekla, že to dopadne tak jak to dopadne, pokud to někdo věděl dřív než v poslední kapitole, tak to je profík :D Protože já vůbec nevěděla, kdo by to mohl být, ale musím uznat, že její sestra byla pěkně mazaná!
Bailey si nakonec své "problémy" vlastně vyřešila sama, takže musím říct, že je vskutku dobrá detektivka :) Bylo mi jí vážně líto, to čím si prošla, se v dnešní době může stát každému a ne každý by se s tím takto popral, někdo lépe, někdo hůře.
Za mě prostě perfektní knížka!
Nejnovější kniha od mé oblíbené autorky. Opět nezklamala a již nyní se těším na další titul od Joy Fieldingové.
Tohle byla první kniha od této autorky, která se mi příliš nelíbila. Vleklo se to, některé motivy a myšlenky se stále a zbytečně opakovaly, zkrátka nic moc.
Nejprve jsem se bála, že mě to nevtáhne, naštěstí po pár stránkách se z toho vyklubala stará dobrá Fieldingová.
I já jsem byla zklamaná. Vůbec jsem se do knihy nemohla začíst a teprve až opravdu ten konec byl trošku zajímavý. Jinak první kniha od této autorky, která mě zklamala. A jak tak koukám, tak nejsem sama.
Tak tentokrát se řadím k těm zklamaným - 2.5 hvězdičky... Ani dobrá detektivka, ani dobrý psychologický román to není. Váhala jsem, zda dočtu - konec měl na rozdíl od celé knihy aspoň trochu spád, takže nakonec nelituji, že jsem se donutila knihu dočíst. Ale u Joy Fieldingové jsme zvyklí na jiné grády, takže bohužel - doporučit nemohu.
Za mě nejslabší kniha mé oblíbené spisovatelky, děj se vlekl, nebyl ani od půlky napínavý.... škoda....
Kniha je trochu jiná než ostatní této autorky, ale přesto jsem se od ní nemohla odtrhnout. Konec mi přišel moc zkrácený, až naivní, ale celkově se mi kniha moc líbila.
Bohužel mě knížka nezaujala :( Čekala jsem víc, děj se neskutečně táhl a až posledních pár stránek se něco začlo dít. Horší 3*
Musím souhlasit se Sabčou, ještě jsem nedočetla a mám s tí problém :(. Nevím čím to je ( asi jsem divná ;)), ale poslední dobou mě nebaví žádná knížka. Fieldingovou mám moc ráda, ale tohle je fakt mizérie. Prokousala jsem se k časti, kde hrdinka sleduje "narcise" a fakt se mi vůbec nechce pokračovat. Už to není ta stará dobrá Joy.
Takže
hodnocení zatím odkládám, až dočtu...........
Tak jsem se prokousala ke konci, tedy druhou polovinu jsem přeskakovala po kapitolách :(. Spíš jen proto, aby nezůstala rozečtená a mohla jsem ji vrátit do knihovny. Vážně slabota. Stěží ** :(
Opět perfektní, jako každá kniha od mojí nejoblíbenější spisovatelky. Ani chvilku jsem se nenudila, naopak děj byl velmi napínavý až do konce. Psáno stylem, kdy se velmi snadno člověk vžije do hlavní hrdinky. Miluju autorčiny psychologicko detektivní příběhy. Knihu jsem jen nerada odkládala, už teď se těším na další a po pravdě zde nechápu negativní hodnocení. Tahle paní ví, o čem píše a umí to, vzdávám jí hold.
Opet skvely roman me milovane spisovatelky. Vyborne vystihla poranenou dusi hlavni hrdinky, pekna zapletka....
detektivní a krimi romány napětí znásilnění thrillery pro ženy
2008 | Zachráníš mě ráno |
2004 | Poprvé |
2010 | Jane utíká |
2005 | Panenka |
2019 | Špatná dcera |
Veliká nuda, nepravděpodobné za vlasy přitažené situace a krajně nesympatická hrdinka. Toto není autorka pro mě, ani čtivost nezachrání jalový stereotypně se opakující děj bez výrazných fabulací.