Zachráníš mě ráno přehled
Joy Fielding
V zapadlém floridském městečku Torrance se nikdy nic neděje. Když přitažlivý doktor Crosbie opustí svou ženu Sandy kvůli místní královně plastických operací a rozvodů Kerri Franklinové, zdá se, že nic zajímavějšího už se nemůže stát. Ale pak je brutálně zavražděna Liana Martinová, nejkrásnější studentka posledního ročníku torranceské střední školy, a města se postupně zmocňuje plíživý strach. Kdo mohl tak nesmyslný zločin spáchat? A udeří zabiják znovu? Oblíbená autorka Joy Fieldingová si ve svém nejnovějším románu obratně pohrává se čtenářem a splétá mrazivý a napínavý příběh plný zvratů a falešných stop...... celý text
Literatura světová Detektivky, krimi Thrillery
Vydáno: 2008 , Ikar (ČR)Originální název:
Heartstopper, 2007
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Zachráníš mě ráno. Přihlašte se a napište ho.
Kniha se mi velmi líbila. Byla čtivá, měla spád. Konec byl pro mě nečekaný. Celou dobu jsem měla jiný tip :-).
Ponekud predvidatelny vrah, byt autorka samozrejme sikovne podstrkava jine eventuality. Takze jistotu samozrejme nemate :p. Jinak je to s ohledem na hlavni postavy na pomezi krimi a young adult. Me ty sceny pretekajici hormony tak uplne nebraly...
Kniha Zachráníš mě ráno v seznamech
v Mé knihovně | 246x |
2008 | Zachráníš mě ráno |
2004 | Poprvé |
2010 | Jane utíká |
2005 | Panenka |
2019 | Špatná dcera |
Hra.
Nejdůležitější je správné načasování.
Autorka je talentovaná, ví, kde příběh vygradovat, čím a jakým způsobem. Umí to podat a profil vraha ze zákrytu natahovat a stavět na různých indiciích.
Líbí se mi, jak si vyhraje se ženskou psychikou, dobře zachycuje abnormality.
Vrah sleduje rozmanité pozice zranitelnosti.
Každý v pubertálním věku je zranitelný, i ti největší vyvrhelové.
Ale, kdo je teda vrah?
Postupnou gradací autorka zužuje okruh možných pachatelů tím, že přibližuje vztahy; zmiňuje vlastnosti lidí směrem k pachatelovi, ale tak, aby nic nebylo prozrazeno. Postupně, nitka po nitce.
Také popisuje nalomené, pokřivené vztahy, jimiž si jako dítě musel pachatel projít, ačkoliv je otázka, zda by je všichni posuzovali za nalomené.
Nakonec jsem si říkala, kdo vrahem není, a že to nemusí být osoba z okruhu "nabízených". Na každého lze vztáhnout prst.
Autorka čtenáře velice, ale velice napíná.
Závěr?
NEUVĚŘITELNÉ!