Pozoruhodné skúšky Morrigan Crowovej
Jessica Townsend
![Pozoruhodné skúšky Morrigan Crowovej Pozoruhodné skúšky Morrigan Crowovej](https://www.databazeknih.cz/img/books/38_/387202/bmid_nicnever-pozoruhodne-skusky-morriga-Arj-387202.jpg?v=1539066033)
Nad Morrigan Crowovou visí kliatba. Narodila sa v deň Zvečerenia, a preto ju obviňujú zo všetkého zlého, čo sa stalo, od krupobitia po infarkty. Čo je však najhoršie, podľa kliatby je odsúdená na záhubu a zomrie o polnoci po dovŕšení jedenásteho roku života. Kým Morrigan odovzdane čaká na svoj osud, objaví sa pozoruhodný neznámy muž Jupiter North. Unesie ju do tajného magického mesta zvaného Ničnever, čím ju zachráni pred prenasledovateľmi – tieňovými jazdcami a poľovníckymi psami z čierneho dymu. Morrigan sa ešte dozvie, že Jupiter si ju vybral ako uchádzačku o miesto v najprestížnejšej organizácii v meste – v Spolku výnimočných. Aby doň vstúpila, musí podstúpiť štyri ťažké a nebezpečné skúšky. Súperiť pritom bude so stovkami iných detí, pričom každé sa pýši extrémnym nadaním. Morrigan však žiaden talent nemá. Ak chce zostať v bezpečí Ničneveru, musí nájsť spôsob, ako uspieť. A to rýchlo. Inak jej nezostane nič iné, len opustiť mesto a čeliť neblahému osudu.... celý text
Literatura světová Fantasy Pro děti a mládež
Vydáno: 2018 , Ikar (SK)Originální název:
Nevermoor: The Trials of Morrigan Crow, 2017
![Capybara18 Capybara18](https://www.databazeknih.cz/img/users/48_/487547/m_capybara18.jpg?v=1739385488)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Knihu jsem četla už tak před dvěma lety, ale děj a že mě to DĚSNĚ bavilo si pamatuju. Zezačátku se mi trochu táhlo, ale potom se to rozjelo a….
(Nevím jak to popsat slovy)
Moooooooc doporučuji pro fanoušky middle grade fantasy, nebo pro ty kteří jsou nečtenáři a ještě nenašli tu správnou knihu. Ta bude pro vás jako stvořená!
PS. Nechápu spojitost s HP mě to tak nepřišlo, ale je to jenom můj názor.
![Lovana Lovana](https://www.databazeknih.cz/img/users/35_/354312/m_lovana-SpY.jpg?v=1629192341)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Ke knize jsem se dostala díky štafetě a jsem za to moc ráda. Přestože dávno nejsem cílová skupina, tak mě kniha velmi bavila a jsem moc ráda, že jsem si ji přečetla.
Velmi jsem si oblíbila hlavní postavu Morrigan a kromě ní zejména Jupitera, Hawthorna a hlavně maxikočku Fen, ta byla prostě skvělá. Celkově se autorce podařilo postavy hezky vykreslit a bylo tím pádem dost jednoduché si je oblíbit nebo naopak k nim pocítit různě silné antipatie.
Trochu problém bych měla ohledně celého světa Nikdyuše a Republiky, tam si myslím, že by jisté věci bylo potřeba více vysvětlit a to nejen čtenáři, ale i samotné Morrigan. Doufám, že některé věci budou osvětleny v dalších dílech. Já jsem vlastně poměrně dlouho nevěděla, o co přesně jde a to byl asi i důvod, proč jsem si v jedné části říkala, že by se mohlo začít něco dít a trochu jsem se nudila. Ovšem druhá půlka knihy už byla fičák, tu jsem přečetla téměř na jeden zátah.
Docela často jsem si při čtení všímala podobností s Harrym Potterem, což mohlo být podpořeno i panem překladatelem Vladimírem Medkem, který taktéž překládal právě i Harryho.
Celkově jsem hodně spokojená, kniha mě bavila a určitě si přečtu i další díly, abych věděla, jak to dopadne s Morrigan, jejími přáteli a celou Nikdyuší.
Hodnocení 4,25*/5*
![Lionela86 Lionela86](https://www.databazeknih.cz/img/users/15_/153634/m_lionela86-65ad4d0817811.jpg?v=1705856264)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Já jsem nadšena :-) Doporučeno známou - čestinářkou, že konečně narazila na knížku, která může konkurovat HP (obě jsme na HP vyrostly a jsme obří fanynky). Osobně si myslím, že HP nemůže konkurovat nic :-D Každopádně příběh Mog mě okouzlil a určitě tomu dopomohl i pan Medek svým překladem :-) Chvilkami se mi HP svět vybavil (věk 11 let, Divomor/Voldemort, ...), ale vykrádačkou bych to nenazvala. Pro ty, co nemohou sehnat druhý díl série (protože v různých bazarech i za cenu 800 Kč velmi rychle mizí) - letos v únoru by měl Divomor znovu vyjít! Mám předobjednáno a moc se těším :-) Jo a cílovka nejsem ani náhodou, jsem o čtvrt století napřed :-D
![Mrshodan Mrshodan](https://www.databazeknih.cz/img/users/11_/118480/m_mrshodan-jCz.png?v=1656414170)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Jsou knihy pro mladé, které s nadšením louskáme i my, původně taky mladí. Já jsem se skvěle bavila s prima postavami a Mog jsem držela palce v blažené jistotě, že pohádky mají dobré konce.
![Tereyciiik Tereyciiik](https://www.databazeknih.cz/img/users/14_/14948/m_tereyciiik.jpg?v=1738582337)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Autorka je pro mě zcel nová a tak to byla první kniha, kterou od ní mám.
Velice se mi líbila, četla se senzačně.
Občas jsem si trochu zkomolila jména.
Příběh jako takový, byl chytlavý a nenechal čtenáře vydechnout. Šla jsem do ní, aniž bych věděla o co jde, a tak jsem byla velice mile překvapena. Líbili se mi hlavní postavy, sedly krásně do příběhu a dokonce i ostatní, protivné a nemilé osubky byly krásně popsány, že je bylo snadné je nesnášet.
Urcite budu pokračovat s dalším dílem, abych vedela, jak to dopadne.
![zirafinec zirafinec](https://www.databazeknih.cz/img/users/34_/342003/m_zirafinec-OpD.jpg?v=1609776559)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Přečteno během jednoho dne. Tuhle knížku doporučuji každému, kdo se rád vrátí do dětského světa a nevadí mu trocha štěstí a předvídatelnosti :)
![Lovehorses365 Lovehorses365](https://www.databazeknih.cz/img/users/38_/388803/m_lovehorses365.jpg?v=1739636273)
Uzasná.
Vzhledem k tomu že mi ji doporučovala učitelka jsem od ní moc nečekala...
Ale....
Nakonec se mi opravdu líbila...
![lucky4ever lucky4ever](https://www.databazeknih.cz/img/users/31_/310133/m_lucky4ever-zK7.jpg?v=1690976630)
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
trochu vykrádačka Harryho Pottera, některé věci mi přišly opravdu jako přes kopírák a u spousty věcí mi chybělo lepší vysvětlení. Jak funguje tento svět, co je to ta divina, proč je Republika špatná... chvílemi jsem si připadala zahlcena podivnostmi tohoto světa. Spousta podivných detailů, bez kterých by se to podle mě obešlo, ale jinak čtení na pohodu
![Iva095 Iva095](https://www.databazeknih.cz/img/users/39_/397310/m_iva095-syB.jpg?v=1672050350)
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
Pro mladší čtenáře asi dobrý. Mě to po chvíli přestalo bavit. V této sérii určitě pokračovat nebudu.
![Mary81 Mary81](https://www.databazeknih.cz/img/users/29_/297373/m_mary81-fvA.jpg?v=1618301942)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Nie som veľmi na fantasy, ale túto knihu som čítala už druhýkrát. Prvýkrát asi pred dvomi rokmi, teraz si dávam rereading pred tretím dielom, ktorý som ešte nečítala. Milé, kúzelné čítanie, trochu pripomínajúce svet Harryho Pottera. Chvíľami nervydrásajúce, predovšetkým, čo sa týka Morriganiných skúšok a ten záver, ten bol poriadne napínavý!
![Shaxx Shaxx](https://www.databazeknih.cz/img/users/24_/245305/m_shaxx-654e26e169a86.jpg?v=1699620579)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Sice už nejsem dávno cílovka, ale tohle bylo fakt moc fajn. Kouzelné prostředí, milé postavy, napínavé (druhá zkouška, to byly sakra nervy!) a sice je tam pár klasických klišé, ale nic, co by nešlo překousnout. V polovině čtení jsem objednala rovnou druhý díl. Pěkné čtení nejen pro děti. A je tam Maxikočka! :D
![Sisinka874 Sisinka874](https://www.databazeknih.cz/img/users/37_/376680/m_sisinka874-P8n.jpg?v=1669266151)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Super kniha, spousta zvratů, později to ale začne trochu unavovat a začala jsem se ztrácet.
![broskev28 broskev28](https://www.databazeknih.cz/img/users/14_/148365/m_broskev28-Ayt.jpg?v=1540824137)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Zvláštní, divné, zajímavé, čtivé!
Mog, Jupiter (pro synovce Jacka ovšem pouze strýc Joviš, to mě pobavilo!) a Fen – opravdu výjimečné postavy, vlastně celé Nikdyuš, obzvláště ovšem hotel Deucalion! Zaujaly mě čtyři zdejší zkoušky, dokonalé testování přihlášených uchazečů. A což teprve divina a Pavučina, nestačila jsem zírat. Takže teď jen hádám, kdy a hlavně jestli vůbec se dočkáme třetího dílu . . .
„Významné veřejné osobnosti by o Vánocích měly vyhlížet nestranně, to patří k dobrým mravům. Ale kdybys měla mozek, uvědomila by sis, že strýc Joviš i já dáváme přednost eleganci a vybraným způsobům před nevkusnými projevy spotřebního myšlení. Santa Claus je jen kapitalistický zazobanec s dobrým reklamním týmem. Vánoční královna má styl.“
![goodness goodness](https://www.databazeknih.cz/img/users/empty.jpg?v=1446561771)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Absolutně kouzelná kniha. Miluju všechny postavy a celý autorčin svět a její mysl. Moc se těším na další díly. Po dlouhé době mě uchvátilo něco jako HP.
![Tůčomil1234 Tůčomil1234](https://www.databazeknih.cz/img/users/39_/397646/m_tucomil156-Lv5.jpg?v=1661351589)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Tato kniha mě moc bavila. Každou hodinku svého volného času jsem strávila nad příběhy Morrigan. Velmi zajímavé a napínavé. Doporučuji pro milovníky fantasy knih.
![Aldaa Aldaa](https://www.databazeknih.cz/img/users/36_/365305/m_aldaa-cL7.jpg?v=1669043207)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Super kniha, třeba na dovolenou je to ideální. Promyšlený příběh, dobré postavy a nemálo zvratů. 5/5
zlo přátelství, kamarádství magie australská literatura pro dívky dobro prokletí pro dospívající mládež (young adult) talentAutorovy další knížky
2018 | ![]() |
2019 | ![]() |
2023 | ![]() |
Tak dlouho jsem po této knize koukala až nakonec jsem si jo vzala k přečtení . Tato kniha je naprosto úžasná a lituji že jsem jí nezakoupila již dříve. Celé pojetí příběhu mi přišlo vážně skvělé a již se chystám na další díl