Tieňohra

Tieňohra
https://www.databazeknih.cz/img/books/38_/387633/bmid_tienohra-eXY-387633.jpg 5 5 5

Nitky osudu série

Môžeme sa iba domnievať, čo sa naozaj odohralo v roku 833 na území dovtedy pokojného Nitrianskeho kniežatstva. Jeho obyvatelia si vychutnávali pokoj a mier a netušili, že panovník susedného kniežatstva sa rozhodne všetko zmeniť. Nečakali útok, nevedeli, že príde smrť. Ani to, že vycvičené moravské vojská plienením a vraždením zničia všetko, čo poznali. Ich domovy, rodiny, zvyky dávnych predkov aj úctu k starým bohom. Ani taktika a múdrosť kniežaťa Pribinu, či veľká láska jeho milovanej kňažnej nedokázali zastaviť tých, čo bažili po moci. Mier, pokoj aj samotná láska sú odrazu iba slová. Sloboda skončila v troskách horiacich osád a hradísk. Zostal smútok, sklamanie, iba iskrička nádeje. A nutnosť žiť ďalej... Knižná séria Nitky osudu príťažlivou formou približuje doteraz nepoznané stránky života slovanských panovníkov.... celý text

recenzienika657
24.10.2024 4 z 5

Od autorky som už čítala príbeh o križiackej výprave Piate prikázanie. Približne som vedela ako autorka píše, ale tento príbeh bol lepší.

Tieňohra je už druhým príbehom série, čo som zistila žiaľ až keď sa mi dostala kniha do rúk, ale nevadí. Knižná séria sa volá Nitky osudu, kde sa autorka zameriava na slovanských panovníkov. Prvou knihou je Milica a knieža a je o franskom kupcovi Samovi (Samova ríša) a Tieňohra je o Pribinovi.

Potešila som, pretože mesto pod Zoborom je moje rodné mesto a tešila som sa, čo sa dozviem a ako autorka uchopí Pribinov príbeh. Autorka zaujímavo podchytila príbeh a zachytila nie len Pribinov život, ale tiež život ľudí, ktorí vtedy žili v Nitrianskom kniežatstve. Čo sa skutočne stalo v roku 833 nevieme, avšak môžeme sa domnievať, že to bolo práve tak ako to položila autorka na papier. Mračná nad Nitrou sa sťahovali dlhé roky, o čom knieža Pribina nemal ani poňatia...

Koniec mi trhal srdce. Pokojné dni a veselá noc... Vojna a mier... Láska a moc... Priateľstvo a zrada... Kresťania a pohani... Pribina a Mojmír...

V jednom roku som v knihe našla chybu, ale odhliadnuc od toho sa mi čítala dobre.

Talita1
22.06.2024 4 z 5

Tatiana Macková vie pútavo písať historické romány s peknou romantickou zápletkou. Tentoraz sa zameriava na panovníka Pribinu v Nitrianskom kniežatstve. Samozrejme nechýbajú intrigy. Oceňujem aj dobré vykreslenie vtedajších reálií obdobia 9. storočia. Zaujímavá kniha pre milovníkov historických románov.

Slavomír53
01.07.2023 5 z 5

Badať, že to písala žena. Je to nie horšie/lepšie ako iné knihy o Pribinovi, lež úplne iné. A skutočne veľmi zaujímavý prístup k Pribinovmu príbehu, neodkukaný (zákulisné ťahy, vojna, láska...). Ono, môj obľúbený román o Pribinovi (Pribina meč a kríž) to neprekonalo, ale určite sa púšťam do ďalšieho dielu tohto knižného radu a vrelo odporúčam. Zatiaľ v žiadnej knihe som sa nestretol s tak dôveryhodným počiatkom kresťanstva u nás.

DROBNÝ ČIASTOČNÝ SPOILER: Ak si v strede knihy poviete, že ste to prekukli (tak ako som si aj ja myslel), nie je to tak. ;-)