Nobi
Ludwig Renn
Kniha vypráví příběh černošského chlapce Nobiho, který žije v chudé africké vesnici. Navzdory nemocem a chudobě má Nobi spokojený život. Občas se sice objeví nebezpečí, kterým musí vzdorovat, a ty si také vyberou svou daň na jeho zdraví, přesto se chlapec se všemi strarostmi hrdinně vypořádá. Nakonec se stane králem vesnice.
Dobrodružné Pro děti a mládež
Vydáno: 1957 , SNDK - Státní nakladatelství dětské knihyOriginální název:
Der Neger Nobi, 1955
Byly časy, milé děti, kdy se knížky kupovaly přes Klub mladých čtenářů. To jste si na základce vyplnili přihlášku, zaškrtli tituly, ukecali rodiče, aby to zafinancovali, a pak jste se už jen těšili na novou várku knih. Jak prosté.
A mně jako jeden z prvních přišel do ruky Nobi. A já četla a četla, až mě z toho rozbolela ruka, jak jsem si vleže podpírala hlavu. Ještě že je to tenká kniha, nebo jinak bych asi měla trvalé následky. :-) Každopádně tu bolavou ruku a toho malého kluka Nobiho si pamatuji dodnes.
Tuto knihu jsem četl ještě jako prcek, tehdy jsem hltal stránku po stránce :) Přiznávám, že už ani pořádně nevím o co tam šlo. Znovu jsem na ni narazil náhodou tu na databázi knih. Asi si knížku znovu přečtu ;) Pro mě to je taková srdcovka
Jedna z prvních knížek, kterou jsem přečetla sama. Objevila jsem ji v knihovničce po dědovi. Mimořádně se mi líbila, i když si dodnes pamatuji, jak mě jedna scéna, plná divých šelem, vyděsila až k pláči – četla jsem ji totiž v noci, když všichni spali, a bála jsem se opravdu hrozně.
Mám k „Nobimu“ zvláštní citový vztah, takže jsem si ho jako jednu z mála dětských knih nechala v knihovně. :)
Je to hezká kniha o schopnostech Nobiho, co má ke zvířatům a lidem. Moc se mi líbí gorily Mafuka a jeho otec, slon Pegu a kouzelný had Gingu. Budu jí ráda číst znovu svým malým sourozencům. Můj starší bratr jí četl chvilku přede mnou, konečně jsem ho dohnala. :-) :-P
Je to nejspíš moje první přečtená kniha mimo čítanek, leporel a honzíkových cest. Vracím se k ní každý rok a přečetl jsem ji snad 20 krát. Krásný příběh z Afriky o nebojácném klukovi Nobim.
1957 | Nobi |
1965 | Trini |
2010 | Válka, Po válce |
1929 | Válka |
1958 | Našel jsem svůj život |
81%
Na knížku jsem přišla díky mé knižní přítelkyni Jessica007. Měla ji moje babička, byla hodně potrhaná, určitě šlo o jedno z prvních vydání. Četla jsem ji mnohokrát, byla moc hezká.
Doporučuji, i když nevím, jestli se ještě sežene.