Noční dům

Noční dům
https://www.databazeknih.cz/img/books/53_/538698/bmid_nocni-dum.jpg 3 129 129

Čtrnáctiletému Richardovi, který se po tragických událostech přistěhoval k tetě a strýci do městečka Ballantyne, se smůla lepí na paty. Když přemluví spolužáka Toma, aby z telefonní budky někomu náhodně zavolal a vystřelil si z něj, vypadá to jako nevinná lumpárna. Jenže sluchátko vzápětí Toma sežere. Richardovi nikdo nevěří a po zmizení dalšího spolužáka ho čeká pobyt v nápravném zařízení. Jak dokáže, co se doopravdy stalo? A není náhodou všechno úplně jinak?... celý text

Literatura světová Horory Thrillery
Vydáno: ekniha , Kniha Zlín
Originální název:

Natthuset , 2023


více info...

Přidat komentář

Gustik5
včera 3 z 5

Noční dům je zvláštní knihou, ve které se toho děje hodně, ale na malém prostoru. Díky tomu mnoho dobrých nápadů působí strašně nedotaženě, jako jakési fragmenty několika knih, které se Nesbø prostě rozhodl poslepovat dohromady. Špatně se mi to hodnotí. Musím smeknout za to, že román nepůsobí neuspořádaně či přeplácaně. Vše zde má své místo a dobře promyšlený význam. Což vzhledem k autorově pověsti ale není překvapující. S Richardem, který figuruje i jako vypravěč, je díky jeho obhroublé mluvě a charakteru zpočátku těžší sympatizovat. Postupně se ale o něm dozvídáme víc, a když v závěru máme všechny dílky skládačky, fandíme mu. Rozhodně bych čtení nepřirovnával ke Stephenu Kingovi, na to má jeho autor přece jen už příliš velké jméno. Navíc stylem psaní se od něj dosti liší.

Když jsem knihu dočetl, musel jsem své dojmy nechat uzrát, protože jsem si nebyl jistý, co si o tom všem myslet. Rozhodně nejde o špatnou knihu. Ponurost, atmosféru a řadu zajímavých nápadů jí určitě nejde upřít. Pokulhává ale už podání. Mnoho podzápletek by si zasloužilo více rozvést a prokreslit. Takto zůstává jen slohové cvičení krále detektivek na téma nadpřirozený horor. Nebo spíš thriller. Ingredience sedí, vše je na svém místě, ale k dokonalosti tomu něco chybí. Pokud jste od spisovatele, stejně jako já ještě nic nečetli, rozhodně sáhněte po něčem jiném. Jeho fanoušci pak budou zaručeně nadšeni z možnosti vidět svého oblíbence v trochu jiné vypravěčské poloze. Pro mě celou knihu z šedi průměru vytahuje povedený konec, který vše předcházející ukáže v novém světle…

Marekh
předevčírem 4 z 5

Od autora jsem v minulosti přečetl knihu KREV NA SNĚHU a dětské knihy o doktoru Proktorovi. Další detektivky jsem nečetl. Když jsem zaznamenal, že vychází autorova novinka, rozhodl jsem se, že si knihu přečtu.

Jedná se o první hororový příběh, který autor napsal. Je to thriller s hororovými prvky. Kniha má 3 části.

Hlavní postavou je RICHARD (14 let), který se po tragických událostech přistěhoval k tetě a strýci do městečka Ballantyne. Jednoho dne přemluví spolužáka TOMA, aby z telefonní budky někomu náhodně zavolal a vystřelil si z něj. Jenže sluchátko vzápětí Toma sežere. Richardovi nikdo nevěří a nastupuje do nápravného zařízení. Co se doopravdy stalo? To už se dozvíte v této knize.

Kniha se celkově četla dobře, ale z druhé strany to nebylo něco převratného. Autor určitě napsal lepší knihy. V dalších částech jsou velké zvraty.


čef
předevčírem 5 z 5

Tato kniha by asi více slušela horrorovému Kingovi – žravá sluchátka, hmyz a příšery. Takhle jsem byl dost překvapen, ale zase vůbec ne zklamán. Je zde trocha nostalgie po spolužácích a rodině a také různá nezdravá tajemství, ze kterých cítíme to správné napětí. Hodnotím jako román na úrovni i bez starého dobrého Harryho Holea.

Bettybook
25.06.2024 3 z 5

Nebylo to dobré, ale ani to nebyl žádný propadák. Řekla bych, že Nesbo spoustu lidí tímhle dílkem překvapil.

Rolada88
24.06.2024 3 z 5

Noo čím bych začal?
Asi tím že si nemyslím ze jo nesbo neumí psát horory jak někdo tu píše myslím ze umí viz(království).Takže tím to nebude
Spíše kniha na mě bere pocit že byla tak nějak sešita horkou jehlou a že to dělá dojem že nesbo musel něco rychle napsat a jak si zapoměl na svůj cit pro detail

Peťulka3
24.06.2024 4 z 5

Ve výsledku to nebylo vůbec špatné. Četlo se to dobře, nutilo mě to stále pokračovat, abych zjistila, jak to dopadne. Ale souhlasím s některými komentáři tady,že to bylo opravdu hodně zmatečné.

Leona333
23.06.2024 3 z 5

No jo no. Ne nadarmo se říká: ,,Ne sutor ultra crepidam." I mému oblíbenému autorovi, bych poradila to samé. Jako krimi a thrillery super..., ale pouštět se do oblasti hororu...? Tak na to znám mnohem lepší a profláknutější mistry...
Ne, se mi to fakt nelíbilo. Takové divně spatlané, zmatečné to bylo...

CharlesWard
20.06.2024 2 z 5

Tak tohle se nepovedlo. Těžce nepovedlo. První třetinka výborná jak jsme u Nesba zvyklí, druhá zmatená jako byste polili tu první benzínem. A ta třetí? Tak ta už jen škrtá příslovečnou sirkou.

NikyTaky
20.06.2024 4 z 5

Koukám na ty rozporuplné komentáře tady utvrzuje mě to v tom, jak je Nesbo geniální spisovatel. Knížka mě ze začátku trochu zmátla, protože se zdálo, že by se to mělo řadit do young adult psycho, scifi, fantasy novel nicméně druhá část knížky už byla jiná jízda v podstatě jsem se pořád nechytala. Až když se pak hlavní hrdina vzbudil, tak ti všechno seplo. Nesbo opravdu geniálně použil jeden příběh a na tak málo stránkách ho přetavil hned na čtyřikrát. Chápu, že to není pro všechny, protože dějová linka s HH uplně jiná a už je tu delší dobu, ale tohle byla příjemná změna :)

jana14
17.06.2024 3 z 5

Kniha mě dost zmátla. Napřed jsem myslela, že čtu jakýsi "horůrek" pro děti. Potom jsem zase vstoupila do jakéhosi psychodelického dospěláckého snu . Závěr byl celkem předvídatelný, ale zajímavý... Kniha se nečetla špatně. Autor psát umí. Ale dát tolik peněz za takové krátké a nijak mimořádné čtení bych si rozmyslela....Raději vypůjčená někde u vody....Pro příznivce podobného stylu bych doporučila mnohem silnější Útočiště odJérôme Loubry nebo kultovní Prokletý ostrov od Dennis Lehane (je i film). Ale špatně napsané to není. Jenom bych si dala, kromě jistě milovaného HH, třeba něco jako Lovci lebek nebo Království. Mě se celkem líbil i Macbeth.

Boboking
17.06.2024 4 z 5

Nesbo není jen Harry Hole, ale i psychologické povídky, či skvělé humorné dětské knihy... Tak proč ne horor? I když je to horor? Nesbo si totiž v knize Noční dům doslova se čtenářem hraje. Je to kniha "matrjoška", tedy příběh, který je v příběhu, a ten zase v příběhu... Ve své podstatě je to paranoidní či schizofrenní příběh na hororové bázi. Vklouznete do hororového příběhu jako po másle, ale pak přijde II. část a co to?!?!? A pak III. část a ...WTF?!?! Za mne dobré čtivo, které si trochu hraje s vaší psyché.

petrarka72
16.06.2024 3 z 5

Co se týče naznačené diagnózy, je všechno až klinicky přesné. Ale samotný obsah, to, co anotace slibuje - thriller s hororovými prvky - se vlastně nekoná. Navíc některá řešení jsou až příliš jednoduchá, tudíž ne tak zábavná, jak si asi autor představoval. Škoda... Nicméně většinu Holeovek a zejména pak Království považuji za top v žánrové literatuře.

jahlina
15.06.2024 3 z 5

Přiznám se, že autora příliš načteného nemám. Po knížce jsem sáhla hlavně ze zvědavosti díky jednomu malému detailu, který se objevil v anotaci. Kamaráda hlavního hrdiny totiž sežere telefonní sluchátko…Co k tomu dodat? Někdy stačí opravdu málo, aby se člověk nechal strhnout.
Knížka je rozdělena do tří částí. V té první jsem měla pocit, že čtu strašidelný příběh pro děti. To jsem od knížky neočekávala. Nicméně atmosféra byla dobrá, příběh mě zaujal a byla jsem zvědavá, co bude dál.
V dalších dvou částech přišly jisté zvraty. Autor zde také dost přitvrdil. Ale nemůžu říct, že pro dobro věci. Pro mě to už bylo na hraně, co ještě dokážu skousnout. Fakt dost přitažené za vlasy. Celkově hodnotím knížku jako průměr. Chápu, proč je autor tak oblíbený, ale mě se touto knížkou do vkusu úplně netrefil.

hanzmb
11.06.2024 3 z 5

Ševče drž se svého kopyta. I když mám Harryho strašně rád, tak tohle určitě není autorova parketa. Ještě tak 1. část by mohla být zajímavým hororem. Druhá už ten pocit dost nabourá. A pak nastoupí autor detektivních románů a ve 3. části ten hororový prvek zcela odstřelí. Od hororu přece neočekávám logické vysvětlení?!

Hana H.
11.06.2024

Zkusila jsem po letech přečíst 3.knihu od autora v naději, že by mohla být čitelnější, když se v ní nevyskytuje detektiv - ožrala.
Moje chyba, že jsem chtěla zjistit, čím autor tolik lidí fascinuje.

Pro mě jen další ztráta času, již opravdu nikdy více.

Elye
10.06.2024 5 z 5

Noční dům mě pohltil. Hororový žánr nečtu, ale tohle je Nesbo, takže jsem musela. Horor pro nováčky, řekla bych... Kniha je velmi čtivá, promyšlená do posledního detailu, napínavá, chvílemi až pozoruhodně propletená, pointa je zajímavá. Objevují se i komické části. Komu je určena? Od 15 let výše... I když...

Karin94
07.06.2024

„Ak sa človek chce stať spisovateľom, musí čítať najlepšie knihy.

Keď som sa dozvedela o knihe Nočný dom, potešilo ma viac vecí. A síce, že kniha je od známeho autora, že je kratučká a ešte k tomu aj môj obľúbený žáner. Pred jej prečítaním som sa popravde obávala deja a všetkého, čo ma tam môže čakať, pretože horory mám síce rada, ale vyhľadávam ich pomenej, keďže u mňa víťazí pocit strachu. Ale teda skôr ako horor či thriller, mi to skôr prišlo ako jedno veľké fantasy.

Anotácia bola veľmi zaujímavá a je svojím spôsobom aj veľmi lákavá. Čítame o štrnásťročnom Richardovi, ktorý nahovorí kamaráta Toma, aby z telefónnej búdky zavolal náhodnému neznámemu. Slúchadlo začne Toma zaživa požierať priamo pred Richardovými očami.

Po dočítaní knihy mám veľmi zmiešané pocity. Prišlo mi to nereálne a miestami až vtipné. Od autora to bola moja prvotina a teda neviem zhodnotiť aké má ostatné knihy, ale jednoznačne môžem povedať, že štýl jeho písania mi sadol. Ku koncu knihy mi to prišlo akoby som čítala niečo od Fitzeka.

Každopádne ani tentokrát radšej nebudem hodnotiť, ale koho kniha zaujala, nech ju určite vyskúša.

Katulinka69
05.06.2024 2 z 5

Pohadka, ani ne děsivá

Ctenar1202
02.06.2024 5 z 5

Postupným rozplétáním případu se staneme svědky děsivého osudu, který Richarda čeká. Co vše se o Richardovi dozvíme? A opravdu může telefonní sluchátko někoho sežrat? Nebo je vše zcela jinak a Richard je nebezpečný svému okolí? A nebo je nakonec jinak naprosto, ale naprosto vše?...

Naprostá dokonalost, kdy budete mít při čtení husí kůži, to vám zaručuji. Autor si se čtenářem pohrává jako kočka s myší a vy napětím ani nedýcháte. Kniha je rozdělena na tři části, kdy postupným čtením do sebe vše dokonale zapadne a na konci uděláte jen ufff a celý příběh si budete chtít okamžitě přečíst znova.

Autor má skvělý styl vyjadřování a graduje své popisy naprosto dokonale. Ví, kde ubrat a kde jít až na dřeň, aby si čtenář kousal nehty napětím.

Tohle se mu opravdu povedlo a já jsem z knihy nadšená.

PetrCepek
01.06.2024 4 z 5

Autorova odbočka od Harryho Hola a doktora Proktora, tentokrát do žánru hororu, dopadla podle mého názoru podstatně lépe než například Macbeth nebo Království. První část je doslova nabitá nejrůznějšími odkazy na hororové knihy či filmy v čele s Nocí oživlých mrtvol. Nedlouhá druhá část je docela dobrým nápadem, nicméně plní spíš úlohu kulturní vložky. Naopak třetí část má mnohem větší smysl, byť si Nesbo neodpustil jedno klišé, provařené v české kotlině mnoha autory od Jakuba Arbese přes Svatopluka Čecha až po Daniela Landu. Ale proč ne? Lepší, než vymýšlet nějakou sice originální, nicméně hloupou či překombinovanou pointu.