Noční hlídka srdce

Noční hlídka srdce
https://www.databazeknih.cz/img/books/23_/23584/nocni-hlidka-srdce-23584.jpg 4 16 16

Výbor z díla V. Holana zahrnuje průřez jeho tvorbou od básnických počátků přes slavné básně Odpověď Francii a Září 1938 až k dnešním básním. Soubor je doplněn bohatým dokumentárním a fotograf. materiálem. Vydáno v roce 1963 - 1.vydání - 24.200 výtisků. Ilustroval Fr. Tichý. Edice Klub přátel poezie.

Přidat komentář

Pablo70
19.11.2023 4 z 5

Tohle je trochu jiný Holan, než se svých pozdních sbírkách. Ten optimistický, bojující. Navážu na zde prezentovaný dialog v komentářích:
V Otevřeném deníku vzpomíná Jan Vladislav, že ještě před Únorem 48 Holan nelibě snášel pochyby o Stalinově režimu. Zřejmě jim ještě věřil. Avšak v komunistickém režimu si pak dlouho ani neškrtl, až po letech mu vydali tuto reedici. Holan vepsal tyto dlouhé roky do básně: Proč těžký je tvůj let,/ proč se tak pozdí?/ Mluvil jsem patnáct let/ do zdi/ a zeď tu vláčím sám/ ze svého pekla,/ aby teď ona vám/ všechno řekla.
Naproti Holanovi bydlel jiný Holan, krajský ideolog KSČ. Když Holan umřel, nepovolil recitaci jeho básně Jeskyně slov na pohřbu. Je tam verš ...a vymluví se na neplnoleté století... Prý křičel - To myslel nás, komunisty, že jsme neplnoletí! Smuteční oznámení (oficiální oznámení úmrtí Národního umělce) nechal prý rozeslat až v den pohřbu, aby nikdo nemohl přijít.
Rudí ho nenáviděli až za hrob..

HTO
01.04.2012

Nightlybirde, Holan si to vykoledoval tím, že nebyl komunista a byl katolík, ale záminkou se podle toho, co jsem slyšel, stalo to, že Jiřímu Taufrovi řekl, v nějaké společnosti, kde byl i další partajní básník, něco ve smyslu, aby si toho svého poďobaného Gruzínce strčil někam.

Holanovi i v době zaracha občas něco vyšlo, ač ne samostatná básnická sbírka (kromě knížky pro děti), třeba v básnických almanaších, a pokaždé z toho bylo ohromné haló. – Jinak své poválečné sbírky o SSSR později krutě proklínal.


nightlybird
12.03.2012

Tato bibliofilsky vypravená a dokumentárním a obrazovým materiálem vybavená antologie obsahující vedle rozsáhlejších Holanových skladeb (Odpověď Francii, Sen, Panychida, Rudoarmějci, Óda na radost, Terezka Planetová) menší básně z knižně vydaných sbírek i rukopisů. Seznamujenás tak s básníkovou tvorbou v celé její myšlenkové rozloze a ideovém zaměření (?). Kniha vyšla po 15 letech, kdy měl Holan ZARACHA. Když přihlédnu k jeho poválečné angažovanosti, tak mi vrtá hlavou, čímpak si to asi vykoledoval? Nikde jsem na to zatím nenarazil.