Nočný dom
Jo Nesbø
Odkedy sa štrnásťročný Richard po smrti rodičov presťahoval k rodine do mestečka Ballantyne, problémy sa mu doslova lepia na päty. Keď nahucká kamaráta Toma, aby z telefónnej búdky zavolal náhodnému neznámemu, znie to ako neškodná zábava. Slúchadlo však začne Toma zaživa požierať priamo pred Richardovými očami. Zhrozenému mladíkovi nikto neverí, a tak sa rozhodne pátrať na vlastnú päsť. Situácia sa vyostrí, keď zmizne ďalší Richardov spolužiak a jemu ostáva jediný spojenec –sympatická rebelka Karen, do ktorej je už dlho tajne zamilovaný. Ballantyne má svoju minulosť a desivé príbehy o opustenom Nočnom dome. Mohli sa s Tomom dovolať práve tam? Alebo je všetko úplne inak.... celý text
Literatura světová Horory Thrillery
Vydáno: 2023 , Ikar (SK)Originální název:
Natthuset, 2023
Pro mne velké zklamání. Od autora jsem četla knih víc, ale co bylo toto? Taková fantasmagorie. Dvě hvězdičky dávám jen proto, že třetí díl byl povedený. Ale to bylo pár stránek.
Znáte film Prokletý ostrov s DiCapriem? Tak jak to vlastně bylo?! :-) za mě super příběh. Dala jsem to na dva zátahy, jako jednohubka mi to přišlo škoda :-)
Četlo se to rychlostí blesku a dost mě to bavilo. Ze série s Harrym Holem jsem četla jen jeden díl a úplně na větvi jsem z toho nebyla, ale tohle bylo něco úplně jiného a padlo mi to do noty. Horory mám ráda a tohle bylo prostě dobrý.
Zajímavý příběh. Zpočátku jsem si říkala, že tohle asi nedočtu, ale pak jsem potřebovala vědět, co se děje. Stejně jako u jiných Nesbových knih byl děj promyšleně provázán.
První hororový příběh známého autora detektivní série o Harrym Holeovi byl pro mne jednodenní jednohubkou.
Kvůli rozporuplným hodnocením jsem od knihy příliš neočekávala. Začátek byl podivný, ale dobře se četl, tak jsem pokračovala dál.
Během první části jsem si říkala, že je to vážně kravina, ale zakončení mělo hlavu a patu, takže proč ne. Druhá část, která plynule navázala, dala první části knihy zcela nový rozměr. Jenže na konci druhé části jsem si zase říkala, že je to vážně na hlavu. Ale to jsem ještě netušila, že třetí část příběh vystaví ve zcela novém světle!
Takže nakonec, jo, vážně mě to bavilo. Bylo to neotřelé, originální a své.
Líbilo - horory mám ráda a tenhle jsme si moc užila. Od autora jsem četla několik detektivek, ale ty mě - až na Sněhuláka - úplně nenadchly.
Hodně mi to připomínalo TO od Kinga, ale nastěstí to nebylo tak obsáhlé x)
Nemám ráda horory, ale tato knížka Jo Nesba mě dostala na kolena. Četla jsem všechny jeho knihy a je to můj oblíbený autor, nyní zase úplně něco jiného a jedním slovem perfektní. Přečteno za jedno odpoledne, nemohla jsem se od toho odtrhnout.
Autora mám hodně ráda díky sérii s Harrym Holem, ale tohle je fakt "velký špatný", co za ten čas (a peníze) nestojí, podobně jako jeho povídky.
Noční dům - Jo Nesbo v novém žánru. Thriller s hororovými prvky.
Anotace divná, to je fakt, ale Jo Nesbo je můj oblíbený autor a má to jen 230 stran...
Ze začátku, první třetina úplná magořina, že jsem i uvažovala, že to odložím. Naštěstí přichází druhá třetina, která začíná úplně reálně, takže v pohodě. Pokračují ve čtení :), ale pak to zase sklouzává do úplné magořiny. No a třetí třetina....uf, jsem ráda za takový konec :)
Hodně zajímavé čtení a jak jinak než za plný počet
Někdy se lži, které člověk říká nahlas a moc často, mění tak trochu v pravdu.
Bohatí jsou ti, kdo jsou milováni.
První část byla jako horor pro děti základní školy. Ve druhé části nastal překvapivý obrat, který leccos vysvětlil a už se to dálo více číst. Kdyby druhá část dopadla trochu jinak, snad by se to tady i ukončit. Se třetí částí už mi upřímně došla trpělivost, na jednu stranu to bylo trochu předvídatelné, na druhou úplně zbytečné.
Bohužel, Nesbo v hororovém žánru mě vůbec nepřesvědčil.
Zatím se mi líbily všechny knihy od Nesba a ani tato není výjimkou. Kniha rozdělena do tří částí a každá je skvělá. Děj třetí části jsem tušila.
Vypadá to, že Nesbø a já se kamarády asi nestaneme. Číst se to dá, že to ledasco vykrádá, tomu taky bez větších obtíží odpustíte, ale že bych si z toho sedl na prdel, to ani náhodou.
Můj první Nesbø, můj první opravdový horor... zvláštní, ale nikoliv špatný, docela jsem si čtení užila. Sice mi to přišlo spíš jako čtení pro náctileté, ale chvilkami jsem se i trošičku bála, takže účel kniha určitě splnila.
Tváří se to jako horor a první část knihy tomu nasvědčuje, ale nakonec je příběh něco úplně jiného. Zvraty v knize jsou skvělé, jsem moc ráda, že to nebyla jen historka o klukovi, kterému nikdo nevěří a všichni ho podezřívají.
(SPOILER)
Zajímavé. Nesbøho detektivky miluju, tohle bylo něco trochu jiného... u první části jsem se bála, u druhé byla skeptická a u třetí jsem pocítila úlevu.
Celkově hodnotím příběh velmi kladně, připomínal mi trochu film Prokletý ostrov.
A kdo by to byl řekl, že i horor může skončit v rámci možností dobře. :)
Nesbo je jeden z mych oblibencu. Hodne me bavi jeho styl psani, vypravecske schopnosti a kreativita ve vyberu slov. Nocni dum nebyl zklamani, naopak. Nesbo se vyradil a ukazal mi, ze dokaze laskovat i s jinymi zanry.
Celkove byla kniha neotrela a zajimava. Ke konci jsem si rikala, ze ta pointa jaksi zmizela a ze snad to neni cele, ALE on prisel opet s totalnim slovnim tornadem.
Pecka, doporucuji :)
Nejprve takový "normální" horor. Stejně jako jiné čtenáře mě napadlo přirovnání ke Kingovi. A pak další dvě části, kdy je všechno úplně jinak.... Líbí se mi, že autor pokouší i jiné žánry.
Nevím ani co k tomu napsat, začátek se vyvíjel slibně, po 100 stranách už mě kniha přestávala bavit.
Dočetla jsem, ale přiznám se, přeskakovala jsem od str. 122.
(SPOILER) Nečekala jsem nic, jen jsem doufala, že když se jedná z části o horor, že se budu bát. A já se bála. Opět se u Nesba povedlo vcítění do hlavního hrdiny, jako u všech jeho knih, co jsem četla. Kniha je rozdělena do tří částí. U první si říkáte, že se jednal o zajímavý detektivní případ a doufáte, že Richardovi uvěří lidožravé sluchátko. Konečně dojdete uklidňujícímu pocitu, že to vidí i ostatní a najednou začne část druhá. Všechno je jinak. Richard je o 15 let starší a jde na třídní sraz. Najednou se zase opakuje všechno z první časti, i když trochu jinak. Druhá část mi připomíná takové psycho horory, kdy konečně hrdina uteče a najde pomoc, ale není to pomoc. Druhá část je ještě víc magořina. Třetí část, k mému potěšení, odhaluje, co se děje a co se stalo.
Kniha je celá jedna velká smyčka. Na konci jsem se ale musela ptát: “H-h-h-hráblo ti?