Nočný expres

Nočný expres
https://www.databazeknih.cz/img/books/53_/530636/bmid_nocny-expres-65ad3a42cb9ea.jpg 4 39 39

Začítajte sa do magického príbehu, ktorý vás v 24 kapitolách pripraví na Vianoce Danja s rodičmi a staršou sestrou trávia celý december u babičky v starej staničnej budove, aby si užili jeden druhého a pripravili sa na Vianoce. Jedenásťročná Danja sa na toto obdobie vždy tešila, len tento rok je to trochu zvláštne. Babička je akási zábudlivá, občas rozpráva nesúvisle, spomína nejaký kľúč. Danja jej napriek tomu robí spoločnosť, a preto ju veľmi zasiahne, keď zrazu v jeden večer záhadne zmizne. V ten istý večer začuje Danja prichádzať vlak – na stanici, ktorá už nefunguje a na železničnej dráhe, na ktorej vlak už roky nepremával. V magickom Nočnom exprese začína neobyčajné dobrodružstvo: cestuje spolu s tými, čo stratili niekoho, koho kedysi milovali, a veria v ich objavenie. Podarí sa jej s novým kamarátom Konradom vyriešiť záhadu vlaku? Zistí, čo má spoločné kľúč s Nočným expresom? Stretne sa znova s babičkou? Tajomstvá Nočného expresu čakajú na svoje odhalenie!... celý text

Literatura světová Pro děti a mládež Dívčí romány
Vydáno: , Ikar (SK)

Nattexpressen, 2020

sabina5842
včera 4 z 5

Perfektní tip na zimní čtení s dětmi. Nádherný příběh o malé Danji, jejíž babička žije v bývalé nádražní budově. Jednoho dne se však babička ztratí a Danja začne zjišťovat, že zdánlivě nefunkční vlaková trať přeci jen ožívá-jen v noci a musíte k tomu mít zvláštní červenou svíčku. Danja tak začne rozplétat záhadu Nočního rychlíku a firmy Chronomentr.

Knižní střípky
30.12.2024 5 z 5

Bylo to napínavé, mělo to skvělý nápad a výbornou atmosféru, krásné ilustrace byly již jen třešničkou na dortu. Tohle bylo krásné zakončení letošního čtecího roku. Jak já si ten příběh užila. Předpokládám, že to bude další z vánočních knih, ke kterým se budu vracet.

Celá recenze v záložkách recenzí od Knižních střípků.

Lajka2012
14.01.2024 5 z 5

Krásný příběh, doporučuji!!!

bookcase
16.12.2023 5 z 5

Krásné, milé, dojemné a k zamyšlení. Čtení nejen pro děti, ale i pro dospělé, kteří dětmi v koutku duše pořád jsou a věří na zázraky.

dagmar7365
05.12.2023 4 z 5

Příběh krásný, ale přiznám se, že i po jeho dočtení ve mně zůstalo několik nezodpovězených otázek. Synovi (11) se líbila moc.

Varjohukka
13.07.2023 5 z 5

Nádherná záležitost nejen pro děti, ale i pro dospělé, kteří nepřestali věřit na zázraky. Doporučuji!

hippiesak
18.05.2023 4 z 5

Tato kniha byla ... úžasná. Úžasně jiná. Někdo ji označuje jako vánoční, nebo adventní kniha. Ale ne. Tato kniha, která se sice odehrává v prosinci před Vánocemi se dá číst klidně (jako já s dětmi) v květnu. Vánoční tématika je zde uvedena jen okrajově. Celá kniha je taková příjemně tajemná, do poslední kapitoly člověk netuší, jak příběh skončí. Bavilo to jak mě (41 let) tak děti (6 + 8 let). A víte co, vlastně i doporučuji ;)

sgjoli
29.01.2023 4 z 5

Noční rychlík byl pro mne velmi příjemným překvapením. Ač se jedná o čtení pro mladší čtenáře, i dospělý si tu pode mne dokáže najít takové to příjemné magické kouzlo, co ho udrží při čtení.
Připomínalo mi to lehce film Polární expres. Nejen tím tématem vlaku, který může vidět jen ten, kdo věří mimo vyjeté koleje. Hlavními hrdiny jsou děti a mají tu pomocnou ruku v podobě hodného vlakového průvodčího. Přesto tu autorka přišla s originálním námětem, který tu uměla hezky vykreslit a celkově příběh napsat tak, aby to dávalo hlavu a patu. Ne všechny věci tu jsou tedy vysvětlené, ale to vůbec nevadilo - příběh sám o sobě byl hezky vystavěný a přesto si tu autorka ponechala prostor pro určité tajemno, které zůstává nevysvětlené a dodává celé knize příjemný šmrnc a tajemný nádech. Což se mi tedy dost líbilo.
Knihu doprovázejí barevné celostránkové ilustrace Petera Bergtinga. Ty jsou vyvedeny spíše v tlumených odstínech, ale myslím, že knize dodávají velmi příjemnou atmosféru a celý příběh hezky doplňují.
Nakonec 4 hvězdy z 5, přijdou mi na místě. A myslím, že tahle kniha má šanci zaujmout jak dospělé, tak dětské čtenáře.