Nohy z jílu
Terry Pratchett
Úžasná Zeměplocha / Úžasná Plochozem série
Kdo vraždí neškodné starce? Kdo se pokouší otrávit Patricije? V době, kdy podzimní mlhy sevřou město Ankh-Morpork do svých spárů, připadne Městské stráži nelehký úkol vystopovat neviditelného vraha. Možná, že něco vědí golemové, ale tihle vážní tvorové z hlíny, kteří pracují celé dny a noci a nikdy nikomu nezpůsobili ani ty nejmenší potíže, najednou začnou páchat sebevraždy. Ne že by Hlídka neměla dost svých vlastních problémů. Tak jsou tady například potíže s vlkodlačicí, která trpí pre-úplňkovou tenzí, desátníkem Nóblhóchem, jehož posedne noblesa a kamarádíčkuje se s hóch společností, a pak ten trpasličí nováček. Něco s ním není v pořádku. Je na něm každopádně něco divného. Když nic jiného, tak jeho náušnice a oční stíny. Komu se dá důvěřovat, když jsou ulice plné lidí, stíny plné spiklenců a všechny stopy ukazují špatným směrem? Vrchní velitel Hlídky sir Samuel Elánius zjistí, že pravda se vůbec nemusí ukrývat v pochmurných a temných ulicích nočního města.... celý text
Literatura světová Humor Fantasy
Vydáno: 1999 , TalpressOriginální název:
Feet of Clay, 1996
Vetinari, Karotka a hlavně Elánius :)
Každý má tu svou vlastnost, pro kterou všechny zbožňuji.
Vetinari a to jak má rád Elánia, jak přesně ví, co a jak udělat, aby byla politika vedena, co nejlépe
Karotka má skvělý smysl pro sarkasmus /to ti trpaslíci/
Elánius je jednoduše Elánius ... dejte mu šanci, je to skutečně pevný charakter, který se nenechá oblbnout :)
V neposlední řadě, bych ráda v tomto díle vyšvihla Nobyho, Tračníka, Anguu a Řiťku Pleskot :)
PS: Nohy z jílu bych definovala si takto: "Není to čím se to zdá být, není to kým se to zdá být" :)
Terry Pratchett a jeho knížky o Zeměploše prostě nemají chybu. Je to přesně ten druh šíleného, bláznivého, hravého a absurdního humoru, který miluju. Navíc se mezi všemi těmi nafoukanými mágy, svéráznými čarodějkami, chemicky nestabilními draky, vznešenými upíry, huhňajícími Igory, zručnými skřety, chamtivými trpaslíky, sympatickými zombíky, pomalými trolly se sklonem k závislostem, zručnými skřety, sexy vlkodlaky, noční hlídkou v čele s Elániem, knihovnami s pokřiveným časoprostorem a knihovníkem s dlouhými pažemi, zálibou v banánech a slovní zásobou zahrnující Ook (a to je jenom stručný a neúplný výčet) najdou i geniální satirické postřehy a opravdu hluboké myšlenky, které povyšují Pratchettovo dílo z kategorie "prostě taková srandička s barevnou paperbackovou obálkou" do kategorie "Literatura".
"Já myslela, že trpaslíci zlato milují?" podivila se Angua.
"To oni jen tak říkají, aby ho dostali do postele."
Ankh-Morpork, kapitán Elánius a jeho hlídka, napínavá detektivní zápletka, golemové a vrhací chléb.
Tak toto bolo fakt vydarené. Vtip, génius, filozofia (napr: tá časť že kôň môže mať väčšiu cenu než človek) celé to vyšetrovanie dalšieho zpletitého prípadu + záver tejto časti ala samo-mysliaci golem. :) Moc pekné :) Jednoznačných 5/5
Zeměplocha a hlídka prostě nikdy nezklamou. Ne pro nic za nic se jí říká úžasná. Bezvadnej, zamotanej přiběch plnej super hlášek a situací. Nohy z jílu jsou opravdu jedna z těch nejpovedenějšich. Moc jsem se nasmála a hltala jsem každou stránku.
Zatím mě žádný díl s Hlídkou nezklamal. Každý z nich je unikát a jejich rozhovory jsou prostě perla za perlou. Kromě humoru jsou zde i témata k vážnému zamyšlení. Hodně povedený díl.
Súhlasím s kním - tie posledné stránky, to bol jeden lepší rozhovor než druhý. Skvelý záver. (dej by ale mohol byť trochu skrátenejší)
Jedna z nejlepších detektivek jakou jsem kdy četl, navíc s filosofickým nádechem a ve standartním stylu a kvalitě úžasných knih Terryho Pratchetta.
Jak zabít patricije? Nikdy bych si nemyslel, že je to možné. Ale tenhle dokonale detektivní Pratchett je něco víc, než jen další Zeměplocha. Je to o tom, že nejste nijak stvořeni, jde o to, čím se rozhodnete být.
Ach, golemovia. Konečne som si pri tejto knihe tak trocha zvykla na postavy z hliadky. Doteraz ma až tak nebavili a ani celkovo tie príbehy. Preto kto má rád sériu s hliadkou, tak práve tento diel určite odporúčam!
Knížky, kde se vyskytuje Hlídka jsou na velmi dobré úrovni. Opět jsem se pobavila a zasmála :)
Zeměplocha humor hlídka golem fantasy britská literatura
1993 | Barva kouzel |
1997 | Dobrá znamení |
2007 | Darwinovy hodinky |
2003 | Noční hlídka |
1995 | Stráže! Stráže! |
Krásná golemovská antitvaristická detektivka mistra Pratchetta. Byl jsem polda. Málokdo dokázal tak pochopit a popsat život obyčejného policajta na ulici jako pan Pratchett. Neuvěřitelně vytvarované osobnosti Elánia, Nobyho, Tračníka a Vetinariho. Jsem fascinován tím, jak pan Pratchett dokázal vytvořit tak nesympaticky sympatickou postavu Vetinariho. Taky jste fandili golemům a viděli v tomto díle trochu starou židovskou Prahu? ;-)