Nonstop Eufrat
Veronika Bendová
Psychologická novela je zajímavým literárním debutem české autorky a zamýšlí se nad různými podobami víry v naší době. Bývalý katolický kněz se musí vypořádávat nejen se svou novou rolí manžela a otce, ale také s tajemnými esemeskami od neznámého odesilatele. V rámci pátrání se vrací nejen k tomu, co jeho odchodu ze služby bezprostředně předcházelo, ale i ke svému dětství a napjatému vztahu s otcem. Nakladatelská anotace.... celý text
Toto bol pre mňa zásah priamo do srdca. Veľmi realistické postavy, ktorým som (všetkým do jednej) verila každé slovo, myšlienku, dialóg, motív. Primerane dlhé (teda krátke) kapitoly. Skvelá a nenásilná reflexia dnešnej doby aj dnešnej Cirkvi. Mnoho podnetov na premýšľanie, prehodnocovanie.
Sorry (not sorry) za patetickú myšlienku, ktorou to zaklincujem, ale po prečítaní tejto knihy už nie som taký istý človek. Možno som trochu lepšia; chápavejšia, citlivejšia, milosrdnejšia. Takže ďakujem. Za knižný zážitok aj za transfúziu ľudskosti.
Viac, veľa takých kníh, prosím!
"Prečo to teda nepodpísal, keď to nezvládal?"
"Urobil statočnú vec. Kto z nás môže dopredu vedieť, či niečo zvládne alebo nie?"
Krásné čtení, precizní psychologie postav. Plné neobyčejnosti v naprosto banálních věcech i situacích. Takhle vypadá (podle mě) kvalitní česká próza bez manýr, křečovitosti a úporné snahy být vtipný.
Co napsat ke knize? Četla jsem ji jedním dechem. Tak nějak lidsky jsem rozuměla všem hlavním postavám a soucítila s nimi. Asi uprostřed knihy jsem uvažovala o tom, že zde není více popsána víra Tomáše, jak Bohu uvěřil a jaký vztah s ním měl a má. Jestli našel svou identitu v něm. Jestli se s ním hluboce potkal.
Uvědomila jsem si, jak pro mě byl důležitý poznatek, v době mé životní krize, že Bůh nad námi neláme hůl, ale má pro nás připravenou náhradní cestu. Že naši krizi/prohru, dokáže proměnit v něco velmi krásného.
Tak tahle knížka mne osobně bolela. Několikrát jsem po téhle cestě doprovázela své dobré přátele na cestě vedoucí mimo službu a vím, že tak, jak je to popisováno, to hodně je a zároveň není. A sbíhala se u mne lecjaká bolest a ta je k neunesení. A nemůžeme nic, jen doufat, že všechno dopadne nejlíp, jak může. A že systém a okolnosti a ani nikdo z nás nesemele další služebníky. A jestli nějaké poučení... žít vztahy kvalitně a pravdivě, nebo nás lži do vlastní kapsy zabijí. A jako literárně skvělá knížka, autorka předvedla vysokou kvalitu!
Tohle byl pro mě docela objev, četla jsem na doporučení. Pro mě silný příběh o životní cestě mladého kněze, jeho dilematech a vnitřních bojích. A nejen to, těch otázek k zamyšlení je tam docela dost.
Knihu jsem objevila ve formě e-knihy v době, kdy jsem nemohla do knihovny. Anotace ( o prožívání víry) vůbec nenaznačovala, jakému tématu bude věnována. Složitá otázka situace dnešních mladých kněží, vyrovnávání se s pochybnostmi o správnosti volby své cesty, touha po rodině, možnosti odchodu z kněžství. Autorka neposuzuje, nehodnotí. Ukazuje, jak mohou být tyto vnitřní boje prožívány a jak ovlivňuje rozhodnutí jednoho člověka i ostatní.
Velmi zdařilá novela. Zachytit na tak malém prostoru tak silné ústřední téma a k tomu ještě další náměty způsobem, který upoutá a nepůsobí nedostatečně a slabě, je obdivuhodné.
Hlavní postava Tomáš je zde zachycen ve dvou časových rovinách, v první ještě jako kněz, ve druhé už jako laik. Příběh je sice především o ukončení jeho kněžské dráhy, ale ukazuje i jaké mimořádné nároky jsou kladeny na sílu osobnosti u kněží, je o zklamání věřících, kteří se těžko smiřují s odchodem jejich kněze z církve, je o strachu z boží pomsty.
Je pozoruhodné jak se autorce podařilo formou krátkých příhod vložit do novely další ožehavé otázky a není jich málo.
Nonstop Eufrat je jedna z knih, ke kterým jsem se dostala díky e-knihám zdarma na DK a ráda doporučím k přečtení dál.
Knihu jsem četla na doporučení a nelituji.
Člověk je složitý, život se s námi někdy pěkně zamotá.
Osudy hrdinů v knize jsou uvěřitelné a je o čem přemýšlet. Doporučuji k přečtení.
Velkou míru empatie prokazuje autorka vynikajícím popisem vnitřních konfliktů mužských postav. Ano, ženských taky, ale knížka je vyprávěna přece jen o trochu více z mužského pohledu, navíc valná část z pohledu katolického kněze.
Hlavní hrdina rezignuje na duchovní práci a postavení v katolické církvi, žádá o laicizaci. Neumí si dál představit život bez ženy, do které se zamiloval. Ale je to skutečná příčina? Nakolik ovlivnilo jeho rozhodnutí prosté vyhoření? Pocity nepotřebnosti, ztráta uspokojení z duchovní činnosti... Soužití s milovanou ženou a dítě, které se jim má narodit - to zprvu vypadá jako ta správná životní náplň, potvrzení smyslu vlastní existence. Nutně však přijdou špatné dny, stereotypní civilní zaměstnání, únava z probdělých nocí s dítětem negativně se promítající do každodenního, i intimního soužití rodičů. A do toho pochybnosti: bylo zásadní a nevratné životní rozhodnutí správné?
Autorka na nevelké ploše rozehrává ještě pár dalších mikrodramat, z nichž každé samo o sobě by mohlo být předlohou románu nebo alespoň novelky. Knížka je napsána jaksi civilně, příběh působí velice uvěřitelně. Nabízí hodně látky k zamyšlení, a to i nad vlastním životem; vždyť v mnoha popisovaných situacích čtenář nalezne sám sebe. Nonstop Eufrat vážně stojí za přečtení a nebojte se, nejedná se o žádné nudné psychologické kecy!
Pozor malý spoiler. Asi tuším, jak byly myšleny ty esemesky. Stejně jsem až do konce čekal na nějaké překvapivé a rozumné vysvětlení, jak jsem tak zvyklý z detektivek. Nedostavilo se, ale knize to neubírá na kvalitě.
Odchod kněze z církve kvůli zamilovanosti k ženě.Téma lákavé pro bulvární média a prostý dělný lid.Proto jsem také po knize sáhl ( a ještě zdarma),abych si něco užil.
Byl jsem opravdu velmi příjemně překvapen s jakou grácií a znalostí,(autorka je konvertita ke katolické církvi) se tématu spisovatelka zhostila.Neodsuzuje,nementoruje, neomlouvá.Jen uvádí ,že tělesná touha může být jen jeden z důvodů,a to ani ten hlavní ,který může přimět vysvěceného kněze k odchodu z církve.
Jelikož jsem nepraktikující možná pokřtěný katolík,který se v těchto věcech ani kruzích zbla nevyzná ,nezbývá mi než jen napsat toto:
Pro mne literární zážitek,co se týče vyprávění a chápavosti autorky k lidským slabostem.A fandím tomu korábu ,i když posádka je různorodá a nemusí se mi líbit její kapitán, aby se v bouřích nepotopil.Čtenáři budou vědět.
Příběh je trochu podobný knize Poslední stupeň důvěrnosti od Klímy,kterou zájemcům o přemýšlení nad lidskými slabostmi taktéž doporučuji.
Dobrý debut, ale Vytěženj kraj mi přišla jako tematicky silnější kniha. Tady jde vesměs o téma odpadlictví. Nápad s sms je dobrý, ale celý příběh neutáhne a postupem času působí kniha trochu utahaně. Od autorky bych doporučil spíš její druhou knihu Vytěženej kraj.
Tato skvěle napsaná kniha mi asi dlouho zůstane v hlavě... ač je můj vztah k Bohu všelijaký, někdy nahoře, někdy dole, dokázala jsem se do příběhu dokonale vcítit, nejenom jej číst, ale i prožívat... a vzpomínala jsem přitom na jednoho sympatického mladého kněze, který také "zápolil" s milostným vzplanutím... Rudolf sice knězem zůstal, ale po několika letech odešel dobrovolně ze světa, ten svůj boj se soukromými ďábly nakonec nezvládl...
Hlavním motivem knihy je příběh Tomáše, kněze okolo čtyřicítky, který se rozhodne, že se vzdá své služby poté, co naváže vztah s bývalou spolužačkou Annou. Ačkoli se zápletka může zdát jednoduchá, je místem pro řadu větších či menších epizod odkrývajících Tomášovu frustraci z osamělého kněžského života, ale i nervozitu z nové role manžela a otce.
Nonstop Eufrat je typ knihy, z níž budete mít požitek, když si ji skutečně přečtete a nelze ji nějakým určitým způsobem popsat. Na to obsahuje příliš mnoho drobných nuancí a pasáží odkazujících k víře, modloslužebnictví, právu na štěstí, jakož i pokrytectví a neschopnosti respektovat cizí rozhodnutí jít svojí vlastní cestou. A tím je kniha pozoruhodná, protože i když nevěříte a je vám téma náboženství vzdálené, nebude vám přesto vzdálený tento příběh.
Můj první komentář po přečtení na GR: Útlá knížka... Něco málo přes sto stran.. A přece jen velmi silný příběh.. Nějak mi hlava nebere, že už je konec. Nechce se mi opustit Tomáše s Annou a jejich vztah, jejich život. Asi chci být dál voyaer jejich životů.. Ovšem už to nejde. Už je konec. Kniha, příběh, stojí za to!
více v recenzi.
Tuto knížku jsem přečetla jedním dechem za večer. Autorka zřejmě žije v církvi, zná bibli a je i dobrou psycholožkou. Je schopna vidět věci ze všech stran a umí se do svých hrdinů vcítit. Několik mých přátel kněží odešlo ze služby a jsem ráda, že jsem si tuto knížku mohla přečíst.
Ze všech knih, co jsem kdy přečetla, mě jen dvě z nich rozbrečely tak, aniž by mě k tomu donutily svým dějem, nýbrž svým vykreslením bezvýchodnosti v některých situacích v životě člověka. Jednou z nich byla kniha Zlomená žena od Simon de Beauvoir se stejnojmennou povídkou a tou druhou právě Nonstop Eufrat.
prvotina partnerské vztahy rodinné vztahy psychologické romány kněží celibát
Novela Bendové ční mezi českými prózami poslední doby jako velehora mezi pahrbky.