O trůn a o lásku
Jean Plaidy (p)
Normanská trilogie série
< 3. díl
O trůn a lásku Ústředními postavami třetího závěrečného dílu triologie o vládě normanských králů v Anglii jsou krásný a slabošský synovec Jindřicha I.Štěpán a králova ctižádostivá dcera Matylda.Mocenský boj jim komplikuje vzájemná vášnivá láska střídající se s nenávistí.
Literatura světová Pro ženy Historické romány
Vydáno: 1996 , BaronetOriginální název:
The Passionate Enemies, 1976
(SPOILER) Mám knihy od J.P. ráda. Přiblíží mi historii z jiného pohledu. Autorka si vždy vezme fakta a přidá svůj názor. Tato kniha ale podle mého hodně přehání. Aby královna Matylda přišla před bitvou za králem Štěpánem, že nesmí bojovat, že Jindřich je jeho syn, a že císař římské říše utekl a staral se v Anglii o chudé. To už mi přijde moc.
Mám z této knížky rozporuplné pocity. Líbil se mi příběh, ale nelíbil se mi styl, jakým byla knížka napsaná. První půlka pro mě byla hodně nudná a vlastně v celé knížce mě hrozně rozčilovalo, jak se opakují ty stejné věty, myšlenky a slova "krasavec Štěpán" mi vážně lezla krkem. Knížku jsem dočítala spíš ze zvědavosti, jak to dopadne po historické stránce.
Anglie 12. století panovníci královny historické romány císařovna Matylda (Maud), 1102-1167
1995 | Podzimní úplněk |
2004 | Dáma v Toweru |
1997 | Zázrak v opatství |
1994 | Královna Kateřina: Prokletý rod Medici |
1994 | Travička Kateřina: Prokletý rod Medici |
Tento třetí díl Normanské historie, je autorkou poněkud méně věrohodně napsaný. Také si nemyslím, že královna Matylda, měla takovou váhu přikazovat Štěpánovi z Blois, co má a nemá dělat, přestože Štěpán nebyl tak rozhodný, jako synové Viléma. Ale i tak zůstává v mé knihovně.