Nov
Stephenie Meyer
Stmívání / Twilight série
Pre Bellu Swanovú má jedna vec oveľa väčší význam ako jej vlastný život: Edward Cullen. No zaľúbiť sa do upíra je oveľa nebezpečnejšie, ako by si vôbec dokázala predstaviť. Zástupy čitateľov, ktorých okúzlil svetový besteller Súmrak, nedočkavo čakajú na pokračovanie príbehu o Edwardovi a Belle, milencoch, ktorým osud nepraje. V Nove Stephenie Meyerová opäť neodolateľným spôsobom spája romantiku s napätím a nadprirodzenými javmi. Táto milostná upírska sága, strhujúca, plná vášne a prekvapujúcich zvratov, nastúpila na cestu k literárnej nesmrteľnosti.... celý text
Literatura světová Fantasy Pro děti a mládež
Vydáno: 2008 , Tatran (Bratislava)Originální název:
New Moon, 2006
Je hloupé stále srovnávat jednotlivé díly sérií, ale přidávám se k těm, co tvrdí, že tento díl byl nejhorší. Ta zápletka, jak Edward odjel kvůli tomu, aby ji ochránil mi přišla hrozná a od té doby ho taky nemám ráda. Na druhou stranu mě bavily části s Jacobem, byl to sympaťák a až do předposledního dílu jsem jim s Bellou držela palce. Skoro mě mrzelo, že se vrátila k Edovi...
Po prvním díle jsem byla nadšená, ale tento díl byl nudný. Vadilo mi, že tu chyběl Edward. Po prvním díle jsem se do něj zamilovala a tady byl opravdu málo. Naopak mi hrozně vadil Jacob. Ale i přesto se těším na další díl. :)
Pro mě nejlepší díl, poněvdž byl Edward vyměněm za úžasného Jacoba, který se v polovině knihy začal měnit. Rozhodně krásný díl, který byl zkažený příchodem Edwarda. :)
Této knize by nevadilo být o 100 stránek kratší, protože to pak začíná být uspávající. Myslím, že kdyby tato kniha neexistovala, sáze by to nějak zvlášť neuškodilo. Kniha je o uřvané Belle, která má díru v srdci a její jediný lék je vlkodlak Jacob. Z nudy mně vytáhla Alice a už jsem si myslela, že ten konec bude aspoň dobrý, ale na konci mně čekalo jen klábosení s Volturiovými. No, aspoň že už je Bella vyléčená, další řvaní bych už nesnesla. :(
Četla jsem to tak před 5 lety a nemůžu si vzpomenout o čem přesně je druhý díl a to jsem viděla i film. Přečetla jsem tento díl, ale nějaký hlubší zážitek postrádám.
Na první díl to rozhodně nemá. Místy je to dosti vleklé, ale i tak jsem si knihu užila :)
Četla jsem knihu,protože mě zajímalo proč je kolem toho takové šílenství. Nebavila mě, přišla mi jednoduchá
Připadám si, že křivdím prvnímu dílu, který jsem ohodnotila stejně, jako druhý - nižší hodnocení tu však není, tak co už já s tím. Sama jsem se tomu divila, ale poté, co na scénu nastoupila smečka takzvaných vlkodlaků, jsem vlastně ještě s láskou vzpomínala na zubatá třpytivá sněžítka, které ze záhadných důvodů autorka označuje za upíry. Bella jakožto hlavní hrdinka nesympatická, ufňukaná, a vlastně, měli ji poslat domů a bylo by hotovo. Aspoň by tím skončilo utrpení nevinných čtenářů. Takhle jsem měla chuť vzít si ji za vzor a v důsledku čtení tohoto "veledíla" skočit z útesu.
PS. Po krátkém uvažování jsem dospěla k názoru, že lepší bude z útesu hodit tu knihu.
První díl byl krásně plynule romantický, druhý díl je až moc jasně psaný pro -náctky, které se potýkají s prvním rozchodem a bolavým srdcem.. Nevím, jestli jsem to tehdy taky tak vnímala (jako největší tragédii, konec svého života..), ale z odstupu mi to přijde přehnané.
Ale knížka se četla krásně, nedovolí vám ji odložit a skoro vás i lehce donutí fandit Jakobovi, který se tak moc snaží být pro Bellu něco víc.. Návrat Edwarda je překvapivý a nedůvěřivé chování Belly je krásně popsané.. I když je nakonec tou stejnou zamilovanou blbkou, co je ochotná pro svého kluka udělat cokoliv....
2016 : Pohádka pro větší holky... Oddechové čtení, když chcete provětrat hlavu. Akorát nutno se nepozastavovat nad nelogičností děje, podivným a někdy hloupým chováním zejména Belly ;) napsáno dobře...pobízí ke čtení dalších dílu, zkrátka chcete vědět, jak pohádka dopadne
2024: znovupřečteno. .Bella prudí čím dál víc. Aby v tom nebyla sama, začne se chovat nelogicky i Edward. No a oslí můstek k Jacobovi je tady ! dostáváme se poměrně často do La Push, a musím přiznat, že jsem si ty kluky počerné, vlasaté velice oblíbila. A i napodruhé mi přišli více fajn než odměřené "pijavice". Bella - tu jsem si teda oblíbit nemohla, jako by autorka pracovala cíleně na tom, aby nám všem lezla krkem. Jen ti upíři ji milují, a to všichni. Vetšina ji chce sežrat a Cullenovi z nejasných důvodů zachránit, což vede k několika záchranným akcím, nácvikům, rozrůstání vlčí smečky a četným interakcím Edwarda a Jacoba. Bella vesele manipuluje, ale což, autorka má zřejmě za to, že tak se holky ve věku 16-17let chovají. Normálně mě mrzí, že nezavedla sérii do jiné dimenze, kde by Bella skončila s Jacobem...
doporučuji :) čte se rychle a dobře. a názor a výhrady si raději vytvořte sami ...(třeba i nekritické zbožňování, jak je komu libo..já, když jsem ji četla poprvé, jsem byla na nějaké zamilování do upíra či vlka přistará :)))
Rozhodně lepší, než první díl. V knížkách nemám ráda Edwarda a mám ráda Jakoba, ale ve filmu Edwarda miluju, ale Jacoba moc nemám ráda :D.. logika
Zajimave kolik veci ve filmu zmenili :D
Jsem rada ze cdlou ságu konecne ctu. Uz jen z principu
upíři láska vlkodlaci zfilmováno pro dívky romantika pro dospívající mládež (young adult)Autorovy další knížky
2005 | Stmívání |
2009 | Hostitel |
2009 | Rozbřesk |
2008 | Nový měsíc |
2021 | Půlnoční slunce |
ZA MĚ-LÍBÍ SE MI VÍC POSTAVA JACOBA,TAKŽE MĚ SE LÍBILA.