Nová pravidla - Google pohled zevnitř
Laszlo Bock
Kniha, která slaví úspěch v mnoha zemích po celém světě „Prací strávíme v životě nejvíce času. A proto není správné, aby nás práce demotivovala a odlidšťovala,“ říká Laszlo Bock, šéf personalistiky ve firmě, která změnila svět informací. Toto je stěžejní myšlenka knihy Nová pravidla: Google – pohled zevnitř – přesvědčivého a překvapivě hravého manifestu, jenž předkládá mj. taková doporučení: - odeberte manažerům moc nad zaměstnanci - učte se od svých nejlepších zaměstnanců – a také od těch nejhorších - zaměstnávejte pouze lidi, kteří jsou lepší než vy – bez ohledu na to, jak dlouho je budete muset hledat - nebojte se nerovnosti mezd (je spravedlivější) - nevěřte intuici – využívejte k předvídání a utváření své budoucnosti data - buďte otevření, transparentní a přijímejte zpětnou vazbu - jste-li spokojeni s mírou svobody, kterou jste dali svým zaměstnancům, je to ještě málo... celý text
Bible moderni personalistiky (ačkoliv grafika české obálky vzbuzuje opačný dojem), kterou by si měl přečíst každý, kdo se zajímá o vedení lidí a fungování firemního prostředí.
Jako člověk pracující v HR oceňuji, že kniha není sebechválou nebo obhajobou nějaké zázračné, vše vysvětlující a vše řešící teorie, ale naopak je to suma praktických a snadno aplikovatelných tipů, zkušeností z reálného prostředí a (často velmi vtipného) popisu specifik a nástrah IT firem. Není třeba zkoumat a testovat na vlastní pěst (resp. na vlastních zaměstnancích), protože Laszlo Bock a jeho tým už to udělali za vás. (A pečlivě ozdrojovaný text s rozsáhlou bibliografií dokazuje, že se nejedná jen o osobní úvahy, ale vědecky podpořené přístupy).
Není to kniha jen pro personalisty a HR, naopak, principy vedení lidí a přístupu k vašim kolegům jsou rozhodně užitečné pro každého, kdo se snaží posunovat svůj tým nebo firmu dál. Navíc je to text zábavný a čtivý.
Všichni, kdo jí četli mi ji doporučili - a já teď doporučuji také, všemi deseti.
Doporučuji číst v anglickém originále.