Noc kočky
Frédéric Lenormand
Nové případy soudce Ti série
Podprefektův pobočník Tiao Tchaj okusí na vlastní kůži svůdnou moc nádherné tanečnice i život za studenými mřížemi soudcova žaláře. Ze šlamastyky uchystané vychytralým zločincem, který trápí městečko Lan-fang, se ho pokusí zachránit soudce Ti spolu se zbylými pobočníky. Vrah se ale neohlíží napravo nalevo a případ si bude žádat odvahu k dramatickým činům.... celý text
Literatura světová Detektivky, krimi Historické romány
Vydáno: 2024 , GaramondOriginální název:
La nuit du chat

Připadá mi, že jsou příběhy soudce Ti čím dál tím zmatenější a slabší. Četla jsem je ráda, ale tenhle díl se mi nelíbit, hlavně ten pitomý konec.

Docela povedený a zábavný příběh soudce Ti. Vyšetřování je pojato trochu jinak a i celá zápletka je poměrně komplikovaná, celkově jde v knize tentokrát spíše o akci než nějaké velké uvažování. Celkem příjemné počtení na deštivý den.

V knihovně při mé návštěvě byla na poličce novinek položena brožovaná knížka s neobvyklou obálkou. Hle, další příběh o soudci Ti. Nikoliv od původního autora, ale od pokračovatele. Moc se mi to nelíbilo- proto průměr!
2007 | ![]() |
2014 | ![]() |
Opět skvělé.
V rituálních lázních špehuje dámy zlověstný kočičí muž. Zpráva ohromí celé městečko a soudce Ti je nucen vyšetřovat jeho nemístné jednání spolu s nekalými praktikami obchodníků se suknem. Smrt jednoho z nich je podivuhodná.
A tak se na scénu inkognito musí vydat i soudcovi pomocníci. Tím se šlamastika pěkně rozvíří.
Citace: " Vykládá se, že nějaká prostitutka ze čtvrti rozkoší se vychloubá tím, že za svou pověst vděčí místnímu soudci. Jak je to možné, drahý manželi?"
"Světlo nastolené spravedlnosti dopadá na různé sorty lidí," odvětil Ti.
O čaji, který pil ve společnosti toho stvoření v místnostech soudu, se zmiňovat nehodlal. Z tónu První paní však vysvítalo, že o tom něco ví.
" Tak se podíváme , má-li můj manžel stejně dobrý zrak jako jeho oblíbené zvíře," řekla.
Zvedla lampu do výše jeho tváře a sfoukla plamen.
"Hej!" řekl Ti. "Nic nevidím!"
" To mě nezneklidňuje: můj drahý manžel se vždy může řídit světlem spravedlnosti."
Potom už nic neslyšel. Paní Lin zmizela stejně pokradmu jako kočka. Ti po hmatu došel do budovy a s četnými nárazy do nábytku zamířil ke svému pokoji.
Mazanost je kořením, a zdeť je chuť pikantní.
Bezva.