Nový domov
Lizzie Page
Na samém začátku druhé světové války byly poslány stovky dětí z Londýna na venkov, aby byly uchráněny hrůz náletů. Bezpečí bylo ale vykoupené odtržením od blízkých a všeho známého. Takový osud potkal i sedmiletou Pearl. Setkává se s Vivienne, životem zklamanou ženou, která se o žádné děcko neprosila. Kdysi měla manžela a sestru, ale to hodlá nechat minulosti. Jenže kdo, když ne malá Pearl, by ji měl donutit postavit se vlastním chybám a následkům nejen svých činů? Nikdo totiž není ostrovem sám pro sebe…... celý text
Literatura světová Válečné Historické romány
Vydáno: 2020 , Ikar (ČR)Originální název:
When I Was Yours, 2019
Příběh Vivi a její mladší sestry Olive nás zavede do Anglie do období první světové války.Obě sestry se přihlásí jako dobrovolnice do nemocnice ve Francii,kde jejich hlavním úkolem je převážet pacienty. Vivienne se seznámí se Samem,kterého zachrání při pádu letadla, a přestože je
zásnoubena( podle Olive nešťastně) s Edmundem,zamiluje se do něj.Bohužel její přesvědčení o správnosti stát se Edmundovou ženou ji donutí Sama se vzdát.Paralérně s příběhem se začteme do příběhu o pár let později-v období 2.světové války.Vivienne je přidělena evakuovaná dívenka Pearl,o které se později dozvídá,že je Samovou neteří...Kniha s mnoha příběhy a osudy určitě stojí za přečtení
Tohle byla moc fajn knížka, ačkoliv k dokonalosti jí podle mě něco chybělo. Dějová linka z první světové války mě oslovila více, než ta ze druhé.
Celkově se to ale četlo hezky. Poslední třetinu knihy jsem přečetla na jeden nádech, autorka mi zkrátka nedovolila odejít.
Není tu nouze o překvapení a zvraty.
Celkově jsem ale čekala trochu víc, než jsem dostala. Linka ze současnosti - tedy z druhé světové války - je podle mého názoru zbytečně rozvláčná.
1939- Vypukla válka. Tisíce londýnských děti je posláno vlakem často s jedním zavazadlem na venkov. Ne proto, aby se nadýchaly čerstvého vzduchu, ale hlavně aby utekli před padajícími bombami. Jako většina knih s válečnou tématikou má i tenhle vymyšlené postavy , ale je napsaný podle skutečných událostí.
Vivienne se do podobných akcí nechce pouštět. Kdo by chtěl mít doma dítě a ještě k tomu cizí? Ale na to se ji nikdo neptal. Shodou náhod se k nepřívětivé ženě dostane zakřiknutá Pearl. Pro dvě osoby, které se visi poprvé v životě je ze začátku těžké se spřátelit, ale díky tomu, že Pearl umí dát Viv v osobním životě pomocnou ruku i beze slov se ukáže, že přátelství je nejcennější.
" víkendovka"
V některých dnech můžou být slova velmi zrádná. Hlavně v těch válečných. Jedna skončila, hned je tu druhá. Přináší nejen hodně úmrtí, ale taky bezpočet hodin ukrývání a strachu. Ten se nevyhýbá ani Vivienne. Musí se obrnit notnou dávkou trpělivosti, aby se podílela na utajované misipři záchraně děti. Z dětí, které má "adoptovat a být jejím rodičem" ji náhoda vybere malou, ale milou Pearl, se kterou bude muset společně bydlet. Ať sama chce nebo ne , možná se tím něco změní pro obě. Ty dvě toho sice spolu moc nenamluví, ale věci si řeknou i beze slov. Pokud jde o vztahy s manželem, které v případě mladé ženy nejsou takové, jaké by si představovala, Pearl ma jasno.
Válečné vyprávění se vrací do minulosti , kdy Vivienne vzpomíná na svatbu a ne příliš šťastné manželství.
(SPOILER)
Vivien Mudie-Cookeová žije kvůli konvencím s mužem, který jejich manželství založil na lži. Kniha začíná v srpnu 1939, kdy je válka na spadnutí. Vivi se ve vzpomínkách vrací o 25 zpět, kdy jako dospívající dívka prožívala vypuknutí 1. světové války. Paralelně sledujeme její život během 2. světové války a osudy během první světové války, kdy pracovala se svou mladší sestrou Olive jako řidička sanitky v rámci pomocných ženských sborů FANY ve Francii a zamilovala se do pilota, kterého zachránila ze sestřeleného letadla.
Autorka nabízí srovnání, jak obě války dopadaly na život britských žen, a upozorňuje na postavení žen, které se musely podřídit dobovým konvencím (vdát se a poslouchat manžela, vyhýbat se Židům). Nechápu, proč s Edmundem zůstala po tom, co jí on i jeho matka udělali. To neustálé pitvání se v pocitech a úvahy o tom, co Vivi měla a neměla udělat, bylo nudné.
Knihu bych ohodnotila 3+, líbilo se mi téma, ale je to trochu rozvláčné. Knihou nás provází dosti nešťastná žena Vivien. Jsou tu dvě dějové linky. V té první se vrací do života svého mládí v Anglii a doby 1. sv. války, kdy jako mladá, naivní, zamilovaná dívka nastoupí se svou sestrou k vojsku do polní nemocnice jako ošetřovatelky. Pozná lásku, ale surovost války v ní zanechá následky. Vdá se, ale stává se z ní zatrpklá, nešťastná žena. Je 2. sv. válka, mnoho mužů do ní narukuje , ale i ženy se snaží pomoci. Tak, jako i hodně sousedek, proti manželové vůli, přijme do svého domova do pěstounské péče dívenku Pearl. Změní se tím i její život. Vivien poznává sousedy i z jiné stránky, ženy si hodně pomáhají, vše je na příděl. Válka je opravdu krutá. Nebýt jich, mnoho dětí ve městech, odkud byly evakuovány, by zahynulo při bombardování velkých měst.
(SPOILER)
Uff. Jsem ráda, že už to mám za sebou. To je asi jediná pozitivní emoce po dočtení, další pocity - tíha, beznaděj, nuda...
Vivien se opravdu špatně vdala. Svým nepochopením zranila svou sestru a tím ji odehnala. Pak žila mnoho let prázdným životem, těžko říct, co vlastně celé dny dělala. Z pasivity ji probudila péče o evakuovanou holčičku. Což jí vlilo do žil tolik elánu, že směle zapálila manželovu kůlnu, kde skladoval pornofotky. A ejhle - ukázalo se, že strýc její svěřenky je skutečná láska Vivien z mládí. Tak se rozvedla a zazvonil zvonec a byl konec.
Stejně jako někteří další čtenáři mám dojem, že kniha by mohla mít na víc. Téma je zajímavé, dozvěděla jsem se i hodně informací z období dvou válek - to oceňuji. Příběh však ve mně nevzbudil emoce, které bych vzhledem k tématu očekávala, tak jsem zklamaná.
Mé pocity z této knihy naprosto vystihl komentář od uživatele "pydla". Kdyby se dal děj této knihy na DK vyjádřit grafem, byla by to dlouhá, nekonečná čára s malými vlnkami. Bylo to bez energie, prostě promarněná šance. Nevím zda za to může špatný překlad, či se to "jen" Lizzie nepovedlo.
Nevím, co o této knize napsat. Téma je určitě hezké, ale podle mne špatně uchopené. Nebo to může být i tím překladem, nevím. Přišlo mi to jako bezduché, monotónní vyprávění profesora na škole. Sice slyšíte, že něco povídá, ale k Vám se nic nedostane. Stejný pocit mám z této knihy. Odbíhání, zbytečné pasáže. Hrdinka pořád řeší manžela, pak dítě a sem tam zapluje do minulosti, kde dělala sanitářku za války, ale i prožitky z války mi přišly nezáživné, bez prožitku či citu, který by ve mne vyvolala.
Moc pěkně se to četlo.
Jen teda jsem si myslela že Viv bude stará paní,ale ne,bylo jí jen něco málo přes čtyřicet když se k ní Pearl dostala.Líbilo se mi prolínání dvou časových rovin.A líbil se mi konec.
Jak je vidět člověk se má řídit spíše srdcem než rozumem.
Wau, kniha mě dostala. I když jsem si občas u Vivieniných rozhodnutí říkala Proč??? Zajímavé proplétání se dvou linií mě ke konci knihy napínalo víc a víc. A jsem ráda, že skončila jak skončila. :)
Friedrich Nietzsche měl jeden citát, který se dle mého hodí k této knize. ,,Co tě nezabije, to tě posílí." A to by mohli o sobě tvrdit všichni ti co zažili, přežili jak 1. světovou, tak i 2. světovou válku.
Velice působivá, krásná kniha - příběh. Donutí člověka popřemýšlet nad naší dobou a naší konzumní společností, která má sice vše..., ale jak by se zachovala, kdyby tomu tak nebylo...
Podle mého mínění, tato kniha si zaslouží 84%. Moc pěkně se četla. Pearl není hlavní postavou. Hlavní postavou je Vivien, která nás provází dějem celé knihy. Osud její rodiny, přátel od 1. světové války po konec druhé světové války nás nenechává v klidu.
Zpočátku jsem se nemohla začíst, styl vyprávění mi nepřišel úplně obvyklý a tempo bylo pomalejší, aby mě kniha chytila během prvních stránek.
Střídají se tu v pravidelném rytmu dvě dějové linie. Ta první od roku 1914, ta druhá od 1939 a hlavní hrdinka Vivienne je vidět v průběhu světových válek jako mladá, vzdělaná, ale naivní dívka a poté jako životem zklamaná, rezignovaná žena, která obětovala svůj život falešné představě lásky a povinnosti.
Kniha má sice smyšlený děj, ale zachycuje historické momenty v Anglii v letech 1914 - 1947 a je velmi skutečná.
I podle mne předchozí generace byly tvrdší a odolnější, ale nic jiného jim ani nezbývalo. Nejsem si jistá, že bychom to zvládli se stejnou grácií jako oni, nám chybí tehdejší smysl pro povinnosti, čest, zodpovědnost i vlastenectví. Současná populace napříč téměř všemi generacemi je sice “civilizovanější”, ale nevyznává téměř žádné hodnoty. Smyslem života spousty dnešních lidí je lepší auto nebo mobil a téměř pro nikoho (naštěstí) to není starost o to, jestli bude co jíst. V popisované době obou světových válek byla role žen jiná než dnes, na druhou stranu ženy byly opravdovými hrdinkami. Ať už byly hrdinkami v roli aktivní podpory na “bitevním poli” nebo podporou z domova.
Hezká kniha, ale celkový pocit z ní - smutek.
Moc hezký! Nejdřív mi trochu vadily dvě dějové linie ve dvou časových osách, ale byly důležité pro rámec celého románu. A já se teď po přečtení neubráním srovnání, jak velký je rozdíl mezi tehdejšími a současnými generacemi! Autorka to sice sama v doslovu vyvrací (... v dnešní době se všeobecně vnímá, že předchozí generace byly ,,odolnější" nebo že se zkrátka dokázaly s okolnostmi lépe popasovat. Myslím, že je to chyba...) Není to chyba, tehdejší smysl pro povinnosti, zodpovědnost, závazky ve vztazích, vlastenectví, vytrvalost... současná generace v takové míře rozhodně nemá. Dnešní mladí se těmto vlastnostem někdy i vysmívají.
Tahle knížka má smyšlený děj, ale je plná skutečných událostí a vyskytují se v ní postavy, které skutečně existovaly, je plná emocí, prostě báječná! Doporučuji!
Skvěle napsaný román zachycující především úlohu žen v době první světové války a posléze roli stejných žen v období druhé světové války. Život jedné generace , která zažila obě války je v románu popsán na pozadí skutečných událostí a hlavními hrdinkami jsou zde vedle smyšlených postav i ženy, které v té době opravdu žily.
Román popisuje obě světové války v pravdivých barvách, ukazuje skutečné emoce a myšlení lidí v Anglii. Ženy byly hrdinkami v obou válkách, v roli sestřiček , řidiček sanitek v první světové válce a těch stejných žen, které v druhé světové válce byly velkou pomocí a podporou prací z domova.
V románu jsou zachyceny důležité historické momenty z pohledu Anglie od roku 1914 do roku 1947. Hlavní hrdinka Vivienne nám vypráví svůj životní příběh v těchto letech.
Kniha má dvě časové linky obou světových válek.
Skvělá opravdová kniha, která nic nepřikrášluje a ukazuje pohled na obě války ze strany anglických žen.
Jedná se o autorčin třetí román. V knize sledujeme 2 dějové linie ve dvou časových osách. Příběh je smyšlený, ale vyskytují se v něm postavy, které skutečně existovaly a které pro autorku byly velkou inspirací. Příběh má spoustu zápletek a dějových zvratů. Líbilo se mi, že kniha popisuje první i druhou světovou válku.
Hlavní postavou je VIVIENNE, která přijme do své domácnosti během 2. světové války malou holčičku PEARL (7 let). Stovky dětí jsou evakuovány z Londýna na venkov. Zpočátku není nadšená, že se musí starat o Pearl, ale postupně si na sebe zvykají. Vivienne ráda hraje na piano a v kostele na varhany.
Vivienne má manžela EDMUNDA, který mi od samotného počátku nebyl vůbec sympatický. Vivienne má také mladší sestru OLIVE, která ráda maluje. Je jejím povahovým protipólem a má sestru ráda, i když si občas nerozumí.
Líbilo se mi, že Vivienne a Olive nebyly pasivní během první a druhé světové války a staraly se o zraněné vojáky a dalšími činnostmi, které byly užitečné. Romány odehrávající se během války nejsou veselé a v těchto příbězích také dochází k různým úmrtím. Příběh je emotivní a dojemný.
Kniha se četla celkově dobře, i když měla pomalejší tempo vyprávění.
Kniha má pěkný přebal.